Dünyanın en fazla ekilen 34 bitkisinden birisi olan mısırın insan ve özellikle hayvan beslenmesindeki önemi nedeniyle, Bolu ilimizde de son yıllarda giderek artan bir üretimi söz konusudur. Mısır tahıllar içerisinde güneş enerjisini en iyi kullanan ve birim alandan en fazla kuru madde üreten bitkilerdendir. Hayvan beslenmesinde olduğu kadar önemli bir sanayi bitkisi olan mısır, ilimizin hemen hemen her yöresinde sulu tarım koşulları altında yetiştirilebilmektedir. Birinci ürün ve ikinci ürün olarak yetiştirilme imkânına sahip olan mısır bitki diğer tarla bitkilerine oranla daha kısa gelişmektedir.
Bolu'da sezonun ilk Dane Mısır hasadı ile ilgili açıklamada bulunan Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat;
" Bolu Ovası’nda geçit bölgesi iklimi sayesinde uzun süre bitkisel üretim yapılması mümkündür. Ovada tarla bitkileri üretimi yapılan alanlarda en fazla ekimi yapılan bitkiler buğday, arpa, mısır ve patatestir. Bolu ovasında ana ürün olarak dane mısır tarımı son yıllarda artış göstermektedir. 2020 yılında İlimizde 8.000 ila 10.000 da alanda 10.000-15.000 ton ürün almayı bekliyoruz. Bu sezon verim üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanırken, özellikle mısır tarımında mekanizasyonun gelişimi, tohumluk teminin kolaylığı, dane mısırın çiftçiler tarafından daha tanınır hale gelmesi ve kabullenilmesi bu artışı tetiklemiş ve İlimizin, bölgenin önemli tarla bitkileri üretim merkezi olması için yürütülen çalışmalar sonucunda Dane Mısır üretim alanımız %120 artmıştır.
Yoğun bir çalışma, masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen mısırda ürünü dane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, hasat etmek büyük önem taşımaktadır. Yılın ilk dane mısır hasadında üreten Bolu’muzun üreten çiftçilerinin hasadı bol kazancı bereketli olsun'' dedi.
Yorum Yazın