Dünya genelinde hayatı olumsuz etkileyen Pandemi problemi, tarımsal ve hayvansal üretimde ülkelerin kendi kendine yetebiliyor olması gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkarttı. Sulama altyapısı, Tarım ve Hayvancılık öncelikli finansman hibe desteklerini sürdürün KOP İdaresi Başkanlığı, Aksaray’da desteklediği ‘KOP Bölgesinde Organize Hayvancılığın Geliştirilmesi’ projesi ile 24 büyükbaş hayvan üreticisine tamamen yerli imkanlarla üretilen yem karma makineleri teslim edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Aksaray Ticaret Borsası ortaklığında yürütülen ‘KOP Bölgesinde Organize Hayvancılığın Geliştirilmesi’ projesinin açılış ve teslim töreni Aksaray’da gerçekleştirildi. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü̈ Bülent Saklav, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ile çok sayıda davetli ve hayvan üreticisinin katıldığı törende 24 hak sahibine tamamı yerli üretim olan yem karma makineleri teslim edildi.
“Üretici Desteği ile Sanayicide Gelişiyor”
Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, 800 bin TL’si KOP İdaresi tarafından hibe desteği ile finanse edilen toplam değeri ise 1 milyon 100 bin TL’yi bulan proje kapsamında 24 yem karma makinesinin teslim edilmesinin mutluluğunu paylaşırken, makinelerin Aksaray’da yerli ve milli imkanlarla üretiliyor olmasının da gurur verici bir durum olduğunu söyledi.
Geçmişten bugüne Aksaray’da çok güzel işler yapıldığını aktaran Vali Aydoğdu; “Aksaray tarihi misyonu itibariyle İç Anadolu’nun incisi olarak parlamaya devam ediyor. İnsanlar gider sadece geriye hikâyeleri kalır. Bizim hepimizin amacı Aksaray da güzel izler bırakmaktır. Çok güzel bir projenin bugün açılışını yapıyoruz. Yapmamız gereken şu; dünya çok hızlı değişiyor. Gençlerin sosyolojisi de değişiyor. Biz hayatımızı bundan sonra gelecekte geçireceğiz. Onun için bakmamız gereken yer bugün değil gelecek. Çünkü hayatımızın geri kalanının gelecekte geçireceğiz. Bir taştan duvar olmaz. Hep beraber birlik beraberlik içerisinde birbirimizi yukarılara taşımamız, her zaman iş odaklı olmamız gerekiyor. Farklılıklar her zaman bizim zenginliğimizdir. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz anda başarılar kendisi gelecektir. Bizim sloganımız şu; ‘küçük dokunuşlar büyük sonuçlar’ hep bu ilke ile gitmemiz gerekiyor” dedi.
“KOP’un Aksaray’a olan Hibe Desteği 100 Milyon TL’yi Aştı”
“Tarımsal üretimin ve hayvancılığın stratejik önemi günümüzde çok daha fazla anlaşılmaya başlanmıştır. Bu öneme uygun politikalar geliştirip uygulayabilen ülkelerin hemen hemen tamamı günümüzde gelişmiş ülkeler grubunda yer almaktadır” diyen KOP Başkanı Halil İbrahim Tongur ise Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde sulama, tarım hayvancılık, enerji ve sosyal projelere önemli destekler verdiklerini belirterek, bugüne kadar sırf Aksaray’da uygulanan KOP destekli projelere idare tarafından 100 milyon lirayı aşan destekleme yapıldığını belirtti.
Ülkemizde yürütülen hayvancılık politikalarında kullanılan araçlar ne olursa olsun temel amacın; ‘Verimliliği arttırmak, piyasa istikrarı sağlamak, girdi maliyetlerini düşürmek, sektörde çalışanların gelir seviyesini yükseltmek, tüketici fiyatlarını makul seviyelerde tutmak, arzın sürekliliğini sağlamak ve dünyanın bu alandaki önemli ülkeleriyle rekabet edebilir hale getirmek’ olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Tongur, KOP Bölgesinin sahip olduğu geniş tarım alanları ve coğrafi yapısı ile Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığı ve sanayisi ile öne çıkan bir bölge olduğunu sözlerine ekledi.
Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise 1 milyon 100 bin lira tutarındaki projenin yüzde 70’inin KOP İdaresi desteği ile yüzde 30’unun ise borsa finansmanıyla karşılandığını belirterek; “Aksaray’ın tarım ve hayvancılığını öne çıkartmak ve buradaki potansiyeli güçlendirebilmek adına, üreticilerimizin daha iyi çalışmalarını sağlamak adına bu projeyi gerçekleştirdik. İnşallah devam gelecek” diye konuştu.
Konuşmaların ardından tamamı Aksaray’da yerli ve milli imkanlarla üretilen 24 yem karma makinası hak sahiplerine törenle teslim edildi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın