Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca mahallesinde iddiaya göre paraşütle tarlaya atılan binlerce böcek, çiftçiyi canından bezdirdi. Haşere ilacıyla bir kısmı öldürülen cinsi belirlenemeyen binlerce böcek, İnegöl Ziraat Odası'nı da harekete geçirdi. Ziraat Odası'nın araştırdığı o böcekle ilgili Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, sozcu.com.tr'ye konuştu.
Kulaca mahallesinde ceviz üretimi yapan çiftçi Mustafa Kaplan, ağaçlarını ilaçladığı sırada gökyüzünden önüne bir poşet düştü. Düşen poşet içerisinden çıkan böcekler uçmaya başladı. Binlerce böceği gören çiftçi Kaplan, ne olduğunu anlayamadan böcekleri ilaçla öldürmeye başladı. Böceklerin hangi cinsten olduğunu çözemeyen çiftçi, öldürdüğü böcekleri ve paraşütü alıp İnegöl Ziraat Odasının yolunu tuttu.
Olayla ilgili bilgisine danıştığımız Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Yıldırım, araştırmalarında rastladığı böcekle ilgili açıklamalar yaptı.
PARAŞÜTLE ATMIŞLAR!
Olayı anlatan çiftçi Mustafa Kaplan, “Tarlamdaki ceviz ağaçlarını ilaçlamaya gittim. Tarlamda paraşüt şeklinde bırakılmış bir poşet buldum. Poşete yaklaştığımda içerisinden böcekler uçuşmaya başladı. Ben de sırtımdaki ilaç pompasıyla bir kısmını öldürdüm. Bu tür böceği ömrümde ilk kez gördüm. Hangi cins olduğunu bilmediğim böcekleri Ziraat Odasına getirdim. Keneye de, patates böceğine de benziyor gibi ama ne olduğunu ne amaçla atıldığını anlamadık” dedi.
ARAŞTIRMA BAŞLATILDI
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Hayatımız tarım sektöründe geçti. Bu güne kadar böyle bir böcek cinsini görmedim. İlk bakışta patates böceğine benziyor gibi ama o da değil. İlginç bir cins. Bunun içindeki milyonlarca böcek havadan paraşütle atılmış. Elle yapılmış bir paraşüt. Bu memlekette görmediğimiz böcek cinslerini de görmüş olduk. Zaman zaman aramızda da konuşuruz, biyolojik mücadeleyle ilgili. Eskiden patates böcekleri ve farklı böcekler yoktu. Sonradan ülkemizde ortaya çıkmaya başladı. Bunu çiftçimiz fark etmiş. Belki de bunu Türkiye'nin farklı bölgelerine de bıraktılar. Tarım sektörümüzle, bitkisel genetiğimizle de oynayan ülkeler var. Basit bir şey gibi görünüyor ama bu ürünlerimize veya topraklarımıza zarar verebilir. Bu böceklerini örneklerini, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Laboratuvarı’na göndereceğiz. Böceklerin hangi cins veya neye zarar verdiğini görmüş olacağız” diye konuştu.
BÖCEĞİN ADI ‘BAKLA ZINNI’
Meyve, Bağ, Bazı Orman ve Süs Bitkileri Zararlıları kitabının yazarı Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Yıldırım‘ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
Bu tür çok bilinen bir böcek ve bu konuda ben bir öğrencimi çalıştırdım. Çiçek böceği veya bakla zınnı dediğimiz ve bu dönemde çiçekler üzerinde çok yoğun olur ve mücadelesi ise kolaydır. Bence ilaç kullanmaya gerek yok. Erginleri mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar kullanılır. Ağaçların altlarına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi renge yönelerek kapların içerisindeki suya düşer. Düşen böcekler her gün toplanarak imha edilir.
Prof. Dr. Erol Yıldırım'ın araştırması:
CETONIIDAE / Tropinota hirta (Poda) Çiçek Böceği, Baklazınnı Ergin siyah renkte, üzerinde beyaz lekeler mevcut, kirli beyaz kıllı, ortalama 10 mm boyundadır. Larvaları beyaz renktedir. Yumurta 2-2.5 mm çapında beyazımsı ve küre şeklindedir. Kışı ergin halde toprakta geçirir, ilkbaharda çıkar ve meyve türleri, çilek, gül, buğdaygil gibi bitkilerin çiçeklerinde beslenir, erkek ve dişi organları yerler. Bazen körpe sürgün, yaprak, hatta meyveyle beslendikleri de olmaktadır. Uçma kapasiteleri yüksek olduğu için değişik bitkilere geçer ve zararlarını devam ettirirler. Bunun sonucu olarak zarar görmüş çiçekler meyve bağlayamazlar. Çiftleştikten sonra dişi böcek yumurtalarını toprağa koyar. Yumurtaların açılması ile çıkan larvalar topraktaki organik maddelerle beslenirler. Yaz sonlarında pupa ve ergin olurlar. Erginler toprağı terk etmez kışı burada geçirirler. Yılda bir nesil verirler. T. hirta, çiçekte zarar yaptığı için ilaçlı mücadele zordur. Toprak işlemesi yararlı olur. Sabahleyin ağaçların altına çarşaf sarılarak silkeleme yapılabilir. Erginleri mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar kullanılır. Ağaçların altlarına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi renge yönelerek kapların içerisindeki suya düşer. Düşen böcekler her gün toplanarak imha edilir. Ancak, popülasyon çok fazla ise ilaçlı mücadele yapılabilir. Balarısı ve yaban arıları yuvalarına çekildikten sonra, akşam geç saatlerde kalıcı etkisi çok az olan ilaçlar atılarak mücadele yapılabilir.
Yorum Yazın