Şekerbank

Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları Projesi Tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları Projesi Tanıtıldı
Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları Projemizin Çiftçi eğitim toplantılarının açılışı Karatay İlçesi Yarma Mahallesinde yapıldı.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen; Konya Toprak, Su ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında, Karapınar Ziraat Odası, Karatay Ziraat Odası ve Konya Önder Çiftçi Derneği İştirakiyle Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Yürütülen 'Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları' projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR, Konya İl GTHM Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal YILDIZ, Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali ÇARKACI, Selçuklu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri YAĞLICI, Karapınar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tayfun GÖKÇE, Konya Karaman Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Seyit Mehmet DAĞ, Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah ÖZTÜRK, Karapınar Ziraat Odası Başkan Vekili Metin TÜRKOĞLU, Selçuklu Ziraat Odası Başkan Vekili Nurettin AKCAN, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Birol ERCAN katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR; ''Bitkisel üretimde koruyucu tarım uygulamalarıyla çiftçinin üretim maliyetinde yüzde otuz tasarruf sağladığını ve her yüz lirada 30 liranın çiftçimizin cebine kaldığını vurguladı. Ayrıca organik madde yönünden son derece fakir olan topraklarımız için azaltılmış toprak işlemeli ve doğrudan ekim yöntemlerinin zorunlu hale geldiğinin altını çizerek, erozyona karşı da topraklarımızın bu yöntemle korunmasını sağlamış olacağımızı söyledi. Bu yöntemle 101 bin dekar alanda tarım yapıldığını, bunun 60 bin dekarının Sarayönü İlçemizde olduğunu ve şu an bu bölgemizde uygulayacağımız projelerle çiftçimizi koruyucu tarım uygulamalarıyla buluşturacağız'' dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI' da bölgemizde en büyük sorunun su kaynaklarımızın çok kısıtlı olmasını gösterdi. Modern tarım teknolojileri, su tasarrufu sağlayan sistemler ve azaltılmış toprak işlemeli doğrudan ekim yöntemleriyle yapılan tarımı desteklediklerini söyledi. Eğitim çalışmalarını çok önemsediklerini, projeye kaynak aktararak çiftçimize, kurumlarımıza destek verdiklerini ifade ettikten sonra projenin başarıya ulaşması, üretimin artması ve hayırlara vesile olmasını diledi…     

Projemizin pilot uygulama bölgeleri Karatay ve Karapınar ilçeleridir. Karatay ve Karapınar ilçeleri komşu ilçeler olup; bu ilçelerde ki tarımsal üretimde tarla trafiği ve toprak yorgunluğu oldukça fazla olup, rüzgâr erozyonu hususunda da benzer tehditlere sahiptirler. Tarımsal üretimde yoğun toprak işleme ve toprak üst yüzeyinin bitki atıklarından arındırılması, toprağın sıkışmasına, organik madde kaybına ve erozyona neden olmaktadır. Azaltılmış Toprak İşlemeli ve Doğrudan Ekim Yöntemleri, koruyucu toprak işleme sistemlerinin en başarılı şekillerini oluşturmaktadır. Ayrıca Konya topraklarında organik madde (humus) kapsamı çok düşük olup topraklarımızın %88,3'unde organik madde düzeyi çok az ve orta seviyelerdedir. Bunun sebebi uygun zamanda yeterli çiftlik gübrelerinin kullanılmaması, yeşil gübrelemenin yapılmamasıdır. Proje kapsamında Karatay ve Karapınar İlçelerinde;

* Azaltılmış toprak işleme yöntemlerine yönelik eğitimler,

* Doğrudan ekim yöntemine yönelik eğitimler,

* Yeşil gübre uygulamasına yönelik eğitimler,

* Canlı rüzgâr perdesinin yaygınlaştırılmasına yönelik eğitimler olmak üzere 4 farklı konuda, 120 önder çiftçiye, teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir.

Proje kapsamında 1 adet Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeri ve 1 Adet Doğrudan Ekim Mibzeri (Pnömatik) alınacaktır. Ayrıca yeşil gübreleme için Macar fiği tohumu ve gübresi ve Canlı Rüzgâr Perdeleri için fidan alımı yapılacak, uygulamalı eğitimler ve demonstrasyonlar güzlük ve baharlık ekiliş dönemlerinde yapılacak, Tarla günü düzenlenecek. Ayrıca çiftçilere örnek iyi uygulamaları göstermek amacıyla Teknik Gezi de düzenlenecektir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un OlduÖnceki Haber

Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un...

1,5 Milyon Hibeli Jeotermal Sera TamamlanıyorSonraki Haber

1,5 Milyon Hibeli Jeotermal Sera Tamamla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar