Şekerbank

Bitki Koruma Ürünleri Sektör Toplantısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitki Koruma Ürünleri Sektör Toplantısı
Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Bayram: "Yeterli mücadele yapılmadığı takdirde toplam üretimin yaklaşık yüzde 30'u, bazen de yüzde 60'ı kaybedilebiliyor. Bu kayıpların önlenmesi için uygulanan mücadele metotları içinde bitki koruma ürünlerinin payı yüzde 95 civarında"

Bitki Koruma Ürünleri Sektör Toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ilçedeki bir otelde düzenlediği toplantıya bakanlık yetkilileri, Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği ile bitki koruma ürünleri konusunda faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Yunus Bayram, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye 'de tarımı yapılan bitkilerde 550 civarında zararlı organizma bulunduğunu söyledi.

Bayram, "Yeterli mücadele yapılmadığı takdirde toplam üretimin yaklaşık yüzde 30'u, bazen de yüzde 60'ı kaybedilebiliyor. Bu kayıpların önlenmesi için uygulanan mücadele metotları içinde bitki koruma ürünlerinin payı yüzde 95 civarında" dedi.

Bitki koruma ürünlerinin dünyada yıllık üretiminin 3,3 milyon ton, Türkiye'de de 40 bin tonun üzerinde olduğunu kaydeden Bayram, "Şunu unutmamak gerekir ki bitki koruma ürünlerinin kullanımı, insan sağlığı ve çevreye olumsuz etkileri gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Yoğun ve bilinçsiz şekilde kullanılmaları sonucunda gıda, toprak, su ve havada bitki koruma ürününün kendisi ya da dönüşüm ürünleri kalabilmektedir. Bu nedenle bitki koruma ürünlerini kullanırken hem ürünün hastalık, zararlılar ve yabancı otlara karşı korunması hem de insan ve çevreye olumsuz etkilerinin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

- Son yıllarda çevreyi ve sağlığı az etkileyecek ürünler kullanılıyor

Bayram, son yıllarda ABD ve AB ülkelerinin insan ve çevre açısından sorun teşkil edebilecek bitki koruma ürünlerinin yerine çevreyi ve sağlığı olabildiğince az etkileme potansiyelindeki ürünlere daha pozitif baktığını ifade etti.

Bitki koruma ürünlerinin kullanımı sonrasında geriye kalan ambalaj atıklarının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Bayram, atık ambalajların zararlı etki oluşturmadan geri dönüşümünün sağlanması için bakanlık olarak Antalya'nın Kumluca ilçesini pilot bölge seçtiklerini açıkladı.

- "Tek Pencere" sistemi uygulanıyor

Bayram, bitki koruma ürünlerinin ve ham maddelerinin ithalat izinlerinin düzenlenmesinde yeni bir uygulamaya geçildiğini belirterek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında mart ayından itibaren "Tek Pencere" sistemine geçilerek işlem süresinin kısaltıldığını söyledi.

Bakanlık olarak 85 firmaya "Bitki Koruma Ürünleri Üretim İzin Belgesi" düzenlendiğini, diğer firmaların ithalatçı olduğunu kaydeden Bayram, Erken Tahmin Uyarı Sistemi hakkında da bilgi verdi. Bayram, herhangi bir ülkede uygulanan sistemi getirip gerekli testleri olumlu çıkanlara ruhsatlarının verildiğini belirtti.

Bayram, bakanlık kayıtlarına göre Türkiye'de 3 bin 347 imalat, 2 bin 700 de ithalat olmak üzere 6 bin 47 ruhsatlı bitki koruma ürünü bulunduğunu kaydetti.

"Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik"le getirilen değişikliklerin de ele alınacağı toplantı, yarın sona erecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sel baskınları, pirincin fiyatını artıracakÖnceki Haber

Sel baskınları, pirincin fiyatını artıra...

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ(CERATİTİS CAPİTATA)Sonraki Haber

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ(CERATİTİS CAPİTATA)

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar