Şekerbank

Binlerce menengiç ağacına 14 bin 500 göz fıstık aşısı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Binlerce menengiç ağacına 14 bin 500 göz fıstık aşısı yapıldı
İstihdamı arttırmak ve mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi kapsamında Kulp ilçesinde 2 bin 168 menengiç ağacına 14 bin 500 göz aşısı yaptı. Aşıların yüzde 70’i tuttu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen Kulp, Lice ve Dicle ilçelerinde çalışmalarına devam ediyor.

Üç ilçede 10 bin menengiç ağacının aşılanması hedeflenirken, ekipler Kulp ilçesinin Salkımlı (Fırke),Konuklu (Duderya),Ayhan (Bahanda),Yuvacık (Helin),İnkaya (Kanika) ve Karaağaç (Benin) Mahallesi’nde 2 bin 168 menengiç ağacına 14 bin 500 göz aşısı yaptı. Aşıların yüzde 90’ı tutarken,  yurttaşların gerekli bakımı yapmaması nedeniyle bu oran yüzde 70’e geriledi.

6 mahallede 2 bin 168 ağaç

Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ekipleri aşılama çalışmaları devam ederken, fıstık aşısının yapıldığı mahallelerin giriş yollarına, “Bu mahallede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce tarım ve hayvancılığı geliştirme faaliyetleri kapsamında Menengiç ağaçlarına Siirt fıstığı aşılama çalışmaları yapılmaktadır.” yazılı levhaları dikti, ardından çalışma hakkında basını bilgilendirdi.

Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire BaşkanlığıTarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şube Müdürü Gülbahar Bozarslan Tunç, 2016 yılında kırsal mahallelerde Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi başlatıldığını, Kulp ilçesinde 6 mahallede çalışmanın yürütüldüğünü belirtti. 6 kırsal mahallede toplam 2 bin 168 ağaca 14 bin 500 göz aşısı yapıldığını kaydeden Tunç, projeyle kırsalda yaşayan insanların tekrar evlerine, mahallelerine, köylerine dönmesi ve üretici durumuna gelerek gelir elde etmesinin amaçlandığını ifade etti.  Tunç, fıstığın ekonomik getirisinin yüksek olduğunu, kırsalda yaşayan insanların yoğun olarak aşılama talep ettiğini vurgulayarak, “Köylülerden çok istek ve talep var. Biz bu işi haziran ayında yaptık. Yaptığımız aşıların yüzde 90’ı ilk aşamada tuttu. İnsanlar aşılara bakım yapamadıkları için ‘karagöz kurdu’ zararına karşı yüzde 20'lik bir zayiat oldu. Yaptığımız aşılardan şu an yüzde 70'i tutmuş durumda.” dedi.

Ağaçlar büyüdükçe daha fazla ürün verecek

Menengiç ağaçları aşılandıktan üç yıl sonra ürün vermeye başlayacağını kaydeden Tunç,  ilk toplanacak ürünün 5 kilo civarı olduğunu, zamanla büyüyen ağaçların daha fazla ürün vereceğini ve 10 yıl sonra her ağaçtan 30 ile 50 kilo arasında mahsul toplanacağını söyledi. Tunç, üretim arttığı zaman Kulp veya Diyarbakır’da yan sanayinin gelişeceğini vurguladı.

Başvurular Büyükşehir’e yapılıyor

Menengiç ağaçlarına fıstık aşılamak için yurttaşların Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat etmeleri gerektiğini dile getiren Tunç, “Aşılamadan 15 ay önce bu ağaçların budanması gerekiyor. Önce budanacak, taze filizler çıkacak. Taze filizler 10 aylık olduktan sonra aşılama dönemine gelecek.” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genç Çiftçilere Hayvan Dağıtımına BaşlandıÖnceki Haber

Genç Çiftçilere Hayvan Dağıtımına Başlan...

Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını açıkladıSonraki Haber

Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar