Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği törenle 140 küçükbaş yetiştiricisine güneş enerjisi sistemi dağıtıldı. Proje, göçer hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve temiz enerji kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteği ve Bingöl Damızlık Koyun-Keçi Birliği ortaklığında yürütülen “Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi Projesi" kapsamında 140 yetiştiriciye güneş enerjisi sistemi dağıtıldı.
Törende konuşan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, projenin amacını açıklayarak, “Bu projeyle göçer hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi, kırsaldan kente göçü azaltmayı ve temiz enerji kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Her bir yetiştiricimize 2 güneş paneli, 1 akü ve 1 elektrik panosu teslim ettik. Toplamda 280 güneş paneli, 140 akü ve 140 elektrik panosunun dağıtımını gerçekleştirdik. Bu projeye katkı sağlayan Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürümüze ve Birlik Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır ise ildeki küçükbaş hayvancılık potansiyeline dikkat çekerek, “Bingöl'de 556 bin küçükbaş hayvan bulunuyor ve 351 bin hektar mera alanına sahibiz. Küçükbaş hayvancılık, bölgemizde atadan toruna aktarılan bir gelenek haline gelmiştir. Bu alandaki üreticilerimize çeşitli destekler sunuyoruz. Ayrıca yaz aylarında göçer hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için konaklama hizmetleri sağlıyoruz. 100 bin hayvanın konaklaması için barınaklar inşa edilmekte ve Erzurum ile Kars illerinden gelen yüzbinlerce hayvan Bingöl ilini kullanarak geçiş yapmaktadır." dedi.
Proje kapsamında, 140 yetiştiriciye %50 hibeli olarak 280 adet güneş paneli, 140 adet akü ve 140 adet elektrik panosu verildi. Bu ekipmanlarla birlikte yaylalarda güneş enerjisinden elektrik üretilerek televizyon, mini buzdolabı, telefon şarjı, su ısıtıcısı, aydınlatma ve koyun-keçi kırkım makinesi gibi cihazlar kullanılabilecek. Projenin toplam yatırım tutarı 2,8 milyon TL olup, bunun %50’si yani 1,4 milyon TL’si Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılandı.
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, DAP Bölge Kalkınma İdaresine sunulan ve onaylanan Küçükbaş Yetiştiricilerinin Desteklenmesi Projesi kapsamında 2025 yılında 180 adet güneş enerjisi sistemi, 300 adet kırkım makinesi ve 800 adet sırt pompası dağıtılacağını belirterek, bu projenin toplam yatırım tutarının yaklaşık 8 milyon TL olduğunu ifade etti. Bu ve benzeri projelerle küçükbaş yetiştiricilerine yönelik desteklerin devam edeceğini söyledi.
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ise, birliğin gelişimi hakkında bilgiler vererek, “2010 yılında kayyumdan aldığımız birliği, o dönemin parasıyla 164 bin lira borçla devraldık. Bugün, Allah'a şükürler olsun ki birliğimizi Türkiye genelinde elit birlik seviyesine taşıdık. Türkiye genelindeki 10 bin 875 birlik arasında bakanlık projelerinde yer alan ve ilk beşe giren bir birlik olduk" dedi. Kaysadu, Bingöl'de bulunan koyun-keçi hayvan pazarının üreticiler için büyük bir avantaj sağladığını belirterek, “Bu pazarda üreticilerimiz hayvanlarını güvenle pazarlayabiliyor. İklim şartlarından dolayı zorluk yaşayan üreticilerimize destek vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından dağıtım törenini temsilen bir adet güneş enerjisi sistemi Vali Ahmet Hamdi Usta tarafından bir yetiştiriciye teslim edildi. Ardından kurdele kesimi yapılarak, 140 adet güneş enerjisi sistemi daha önce katılım payını ödeyen Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyelerine teslim edildi. Tören sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın