
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın sağladığı dev hibe desteğiyle küçükbaş yetiştiricilerine yönelik toplam 11,3 milyon TL bütçeli ekipman dağıtımı gerçekleştirdi. Proje kapsamında 180 adet Güneş Enerjisi Sistemi, 300 adet Kırkım Makinesi ve 800 adet İlaçlama Makinesi çiftçilere teslim edildi.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın cömert hibe desteğiyle hayata geçirilen "Küçükbaş Yetiştiricilerinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında, bölgedeki hayvan yetiştiricileri için büyük önem taşıyan bir dağıtım töreni düzenlendi. 6 Mayıs 2025 Salı günü saat 13.00’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ana binası önünde gerçekleşen törenle, toplam 11,3 milyon TL bütçeli 180 adet Güneş Enerjisi Sistemi (GES), 300 adet Şaftlı Küçükbaş Hayvan Kırkım Makinesi ve 800 adet Akülü Şarjlı İlaçlama Makinesi (Sırt Pompası) çiftçilere teslim edildi.
Tören, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Ali Kaysadu'nun konuşmasıyla başlarken, temsili teslimatın ardından tüm faydalanıcılara yönelik gerçek dağıtım, İl Müdürlüğü yerleşkesindeki hangarda devam etti. Bu önemli dağıtım programı, il merkezi ve ilçelerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerin desteklenmesi, hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi, verim ve ürün kayıplarının azaltılması, kırsal yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve çiftçi gelirlerinin artırılması gibi çok yönlü hedeflerle düzenlendi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Bingöl'ün hayvancılık potansiyeline dikkat çekti. Bingöl'ün 556 bin küçükbaş hayvan ve 250 bin hektar mera varlığıyla, kadimden beri meraya dayalı küçükbaş hayvancılığın yapıldığı, aynı zamanda yılda yaklaşık 150-200 bin küçükbaş göçer hayvana ev sahipliği yapan bir il olduğunu vurguladı. Müdür Bahadır, Bakanlık ve Valilik himayelerinde küçükbaş hayvancılığa destek vermeye ve proje üretmeye devam ettiklerini belirtti.
Bakanlığın yeni destekleme modellerine değinen Dr. Bahadır, Bingöl'de doğan her bir kuzu/oğlak için yetiştiricilere 200 TL temel destek sağlandığını, tüm kriterlerin sağlanması durumunda bu desteğin hayvan başına 580 TL'ye kadar çıkabildiğini aktardı. Ayrıca, "Halk Elinde Islah Projesi"nde yer alan yetiştiricilere hayvan başına 250 TL ile 1100 TL arasında ilave destek verildiğini ve bu projelerde 63 bin hayvanın ıslah edilerek desteklendiğini söyledi. Küçükbaş hayvancılık işletmelerine yıllık 36 bin TL çoban istihdam desteği de sağlandığı bilgisini paylaştı.
Geçmiş dönemde Bingöl'de küçükbaş hayvancılığa toplam 316 milyon TL destekleme ve hibe ödemesi gerçekleştirildiğini belirten Bahadır, 55 bin hektar meranın ıslah projesinin tamamlandığını, 34 hayvan içme suyu göleti, 30 güneş enerjili sondaj tesisi kurulduğunu ve 5.226 sıvat dağıtıldığını ifade etti. Bu yıl da 2 adet güneş enerjili sondaj tesisi ve 2 adet gölgelik yapımının tamamlanmasının planlandığını, bu sayede meralarda yaklaşık 600 bin küçükbaş hayvanın içme suyu ihtiyacının karşılandığını ekledi.
Konuşmasında, Bakanlık desteğiyle Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği bünyesinde Türkiye'de ikinci olan Damızlık Koç ve Teke Üretim Tesisi'nin kurulduğunu ve bu tesiste yetiştirilen 1.361 baş damızlık koç ve tekenin hibeli olarak yetiştiricilere dağıtıldığını gururla aktardı. Geçtiğimiz günlerde Sayın Valinin katılımıyla 140 yetiştiriciye %50'si hibe olan 2,8 milyon TL bütçeli güneş panellerinin dağıtımının da yapıldığını hatırlattı.
Dr. Bahadır, bugün dağıtımı yapılan 11,3 milyon TL bütçeli ve %50'si hibe destekli güneş enerjisi sistemleri, kırkım makineleri ve sırt pompalarının hayırlı olmasını dileyerek, projelerde ve çalışmalarda her daim yanlarında olan başta Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta olmak üzere, Bakanlığa ve Bakan İbrahim Yumaklı'ya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'a ve Türk tarımına büyük ivme kazandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın