Şekerbank

Bingöl Denince Akla İlk Bal Geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bingöl Denince Akla İlk Bal Geliyor

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğince, Bingöl balının markalaşması ve kalitesinin artırılması amacıyla toplantı düzenlendi.

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, Bingöl Üniversitesince Hazırlanan “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında Bingöl balının kalitesi ve markalaşması konusunun tartışılması amacıyla. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya;

 Bingöl Valisi, Bingöl Belediye Başkanı, Bingöl Üniversitesi Rektörü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ilgili kurum kuruluş ve diğer paydaşların katılımı ile toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Arıcılar Birliğinin başlattığı çalışmaları önemsediklerini belirti. Balla ilgili esas sorunun her yerde üretilmesi olduğunu söyleyen Köşger, Bingöl balının kendine has özelliğinin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Bingöl’deki bitki yapısının, florasının incelenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Köşger, “Bingöl’deki arının bal aldığı çiçek potansiyelinin özelliklerini ortaya çıkarmamız lazım. Bingöl Üniversitemizde balı molekül düzeyinde inceleyip, menşeini ortaya çıkarabilecek kapasitede bir laboratuvar var. Bu laboratuvarda etkin olarak yaranmak ve devamında da baldaki hususiyetleri hem Türkiye kamuoyuna anlatmak hem de bu çerçevede Bingöl balını özellikle tüketim merkezlerinde tanınır hale getirmek lazım. Bunun için bir faaliyet planı belirlememiz lazım ama burada öncelikle ikna olması gereken bu işe gönül vermesi, elini taşın altına koyması gereken bal sektörüdür” ifadelerini kullandı.

 BİNGÖL DENİNCE AKLA İLK BAL GELİYOR

Bingl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise, Bingöl denilince akla ilk olarak bal’ın geldiğini söyledi. Bingöl balının markalaşması ve kalitesinin ortaya çıkarılması amacıyla akademik anlamda üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Çapak,

Yapılan çalışmalar sonucunda Burdur, Uşak, Düzce, Kırşehir ve Bingöl pilot il seçildi. Kırşehir’den bu taraf desteklenen üniversite yok. Biz Bingöl deyince aklımıza ne geliyor? Bunu epeyce sorguladık. İlk öne çıkan bal. Bingöl üniversitesi olarak akademik anlamda bize düşen her şeyi yapmak üzere buradayız. Balla biliniyoruz ama nasıl bir balla biliniyoruz? Kalitesiyle biliniyoruz. Fakat biz bu kaliteyi ne kadar koruyabiliyoruz? Veya bu kalitenin belirleyici özeliği nelerdir? Hangi bitkilerden bal elde ediyoruz? Bu tür çalışmaların mutlaka yapılması gerekiyor. Biz bunu yaptığımızda, Bingöl balını markalaştırdığımızda, yerel patentini aldığımızda kalite olarak öne çıktığımızda reklamını iyi yapacağız, dolayısıyla halihazır da kilosunu 40-50 liraya sattığımız balı belki 700-800 liraya satacağız. Belki tüketim az olacak kaliteli bal elde ederken, ama elde edeceğimiz kazanç çok daha fazla olacak. Bu yönüyle hem üniversitemizi, hem de ilimizi bal açısından öne çıkarmış olacağız.

SAHTE BAL SATIŞININ ENGELLEMESİ LAZIM

Belediye Başkanı Yücel Barakazi de, arıcılar birliğiyle daha önce bu konuları görüştüklerini anımsatarak, öncelikle Bingöl balının markalaşması ve sahte balın önüne geçmek için yapılması gerekenler öne çıktığını söyledi. Bingöl balına yönelik kanaatlerin gittikçe olumsuz yöne doğru kaydığını savunan Barakgazi,

Biz her ne kadar bal ile anılıyorsak da bazı esnaf arkadaşlarımız, İran’dan veya değişik ülkelerden sahte alıp getirip Bingöl balıyla karıştırarak piyasaya sunuyorlar.

Bunu kar amacıyla yapıyorlar ama Bingöl balını orta ve uzun vadede vuracak faaliyetlerdir bunlar. Aslında sahte bal satan esnaflar, Bingöl balının değer kaybetmesiyle ileride en büyük zararı kendisi görecektir. Ben öncelikle piyasaya Bingöl balı diyerek sahte bal süren esnafların bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Markalaşma konusunda yapılacak çalışmalar üniversite eksenli yürüyecek, bu konuda bizlerde üzerimize düşen her türlü desteği vereceğiz. Şunu da belirtmek istiyorum, sahte bal satan esnaflara yönelik denetim komisyonu oluşturulmalı ve denetim yapılmasının ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum

Yapılan konuşmaların ardından, toplantıya katılan bal üreticileri markalaşma ve kalite konusunda fikirlerini paylaştı.

BİNGÖL BALININ TESÇİLİ VE KALİTESİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet YILDIRIM’ın söz aldığı toplantıda şunları söyledi; Arılar ülkemizdeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Arıcılık biyolojik çeşitliliğin devamını sağlarken, erozyonun önlenmesi gibi, özellikle ülkemiz için hayati önem arz eden bir işlevi de çoğu kez insanoğlunun haberi olmadan yerine getirmektedir.

Arıcılık düşük girdi maliyeti ve kolay uygulanabilirliği sayesinde yeterli yatırım hizmeti alamayan ve tarıma elverişsiz alanın yetersiz olduğu kırsal alanlarda gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve artırılması bakımından büyük önem arz etmektedir.

İlimizin coğrafyasının orman, çayır ve mera statüsündeki arazilerin çok olması ile floranın arıcılığa elverişli olması arıcılık için elzemdir.

Arıcılık kaynak tüketilmeden sürekli yapılabilen bir üretim dalıdır ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın önemli bir aracıdır.

İlimizde balın en çok elde edildiği bitkiler Ballıbaba, Çakırdikeni, Kibri otu, Geven ve Kekik tir.

Coğrafi tescil işlemlerinde Bingöl balının diğer yörelerde üretilen ballardan farkını kanıtlayan, özellikle üretimi için tanımlanan sınırlı coğrafi alanın bitki örtüsü, iklimi vb. etkenlerin üründe yarattığı farklılığın ve ürüne etkisinin kanıtlanması gerekir. Bunun içinde bilimsel çalışmaların laboratuvar destekli yapılması gerekir dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü kuruluyorÖnceki Haber

Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü kuruluyo...

Genç Çiftçilere 48 Baş Damızlık Düve DağıtıldıSonraki Haber

Genç Çiftçilere 48 Baş Damızlık Düve Dağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar