Önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak adlandırılan sarımsağın dikimi başladı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak dikimi başladı.
Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü sarımsağını çiftçinin "beyaz altın" olarak adlandırdığını söyledi.
Taşköprü sarımsağının, barındırdığı kansere karşı etkili selenyum maddesi başta olmak üzere kükürt ve fosfor oranının yüksek olması dolayısıyla diğer sarımsak türlerinden ayrıldığını anlatan Çelik, "Taşköprü'de yaklaşık 4 bin aile sarımsak üretiminden geçimini sağlıyor. Üretimi oldukça zahmetli olan sarımsak, son yıllarda üreticinin yüzünü güldürdü. Mart ayı içerisinde beyaz altının dikimi başladı. Bol ve kazançlı bir yıl olmasını diliyorum." dedi.
Çelik, yurt dışından kaçak yollarla sarımsak sokulmaması için yetkililerden destek beklediklerini dile getirerek, kaçak girişin engellenmesi halinde Taşköprülü sarımsak üreticisinin emeğinin karşılığını alacağını belirtti.
Taşköprü’ye bağlı Kara köyünde sarımsak eken çiftçi Cafer Erdoğan ise "Sarımsak işi zor bir iştir. Geçen yıl çiftçimizin yüzünü güldürdü. Fiyatlarımız çok iyiydi." ifadesini kullandı.
Sarımsağın tarlaya dikiminden, çıkarılmasına kadar uzun bir süreç olduğunu bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Sarımsağı dişlerin kalitesine göre ayırıp toprağa dikiyoruz. Nisan ayı gibi yabani otları tek tek çapa yapılarak ayırıyoruz. Sonra sulama sürecine geçiyoruz. Yaklaşık 2 ay sonra söküme başlıyoruz. Söküm yapıldıktan sonra 10 gün tarlada serip kurutuyoruz. Ardından kalitesine göre 3 sınıfa ayırıyoruz. 15-20 sarımsağı bağ yaparak pazara sunuyoruz."
Yorum Yazın