Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram; "Güzel iklimi, farklı coğrafyası ile büyük ve güçlü tarımsal potansiyeli olan bir ülkeyiz”
Bitki Koruma Ürünleri Bakanlık Eğitim ve Bilgilendirme toplantısı Antalya'da yapıldı.Toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen ile bitki koruma ürün bayileri katıldı.
Toplantıya katılımlarından dolayı sektör paydaşlarına teşekkür ederek sözlerine başlayan Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Antalya’nın tarımın başkenti olduğunu ve 12 ay boyunca Antalya’da tarımın yoğun bir şekilde yapıldığını belirtti.
İl Müdürü Özen "Büyük sorumluluklarımız olan bir sektördeyiz"
Özen “ Geleceğin mimarları ziraat mühendisleridir. Geçmişten bu yana ihtiyaçlar topraktan karşılandı. Geleceğimizi de topraktan karşılayacağız. Toprağa yön verecek olan Ziraat Mühendisleri olarak bizleriz ve tarım paydaşlarımızdır. Büyük sorumluluk gerektiren bir sektördeyiz “ dedi.
İl Müdürlüğü olarak Antalya’da 1230 personelimiz ile aylık 50 bin km yol yaparak genç çiftçilerimizin, kadın çiftçilerimizin, hayvancılık üretimi yapan işletmelerin kısacası gıda, tarım ve hayvancılığın olduğu tüm üretimlerin her aşamasında yanlarında olduğunu belirten Özen, bitki koruma sektörünü Antalya’da daha ileriye taşımak için tarım paydaşlarının ve özel sektör temsilcilerinin de aynı sorumlulukta görevlerini yapmaları gerektiği ifade etti.
Günümüz dünyasında savaşların petrol ve enerji için yapıldığını ama gelecekte ise gıda için yapılacağını belirten Özen, Ziraat Mühendisliğinin önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Antalya’da 268 bin dekar örtüaltı yetiştiriciliği alanı olduğunu belirten Özen, iyi tarım uygulamasını, biyolojik mücadeleyi ve biyoteknik mücadeleyi eğitim çalışmalarıyla geniş üretim ağına yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar yapıldığını söyleyen Özen, bu mücadele yöntemleri ile kimyasal mücadeleyi minimum noktasında tuttuklarını belirtti.
Özellikle Kaş ve Demre İlçelerinde biyolojik mücadelenin yoğun şekilde yapıldığını sözlerine ekleyen Özen “Toprağın altındaki ve üstündeki tüm canlıların beslenmesinin sorumluluğu üzerimizde, geleceğimizi sağlıklı beslemek için sağlıklı ürünler yetiştiriyoruz “
Özen, toplantının Bakanlığa ve özel sektöre hayırlar getirmesini dileyerek sözlerine son verdi.
Antalya’nın tarımsal açıdan başkent konumunda olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, 51 Ülkenin üyesi olduğu Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü'nün (EPPO), Türkiye tarihi için önemli olan Konsey ve Yönetim Kurulu toplantısının Antalya’nın ev sahipliğinde geçen hafta yapıldığını kaydetti.
Toplantıda güzel sonuçların alındığını belirten Bayram, ülke temsilcilerinin topraklarımızda yetiştirilen ürünleri çok beğendiklerini ve lezzetli bulduklarını söyledi.
Bayram, geniş üretim yelpazesi olan Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin her sene arttığını ve diğer ülkelerle üretimde yarış içerisinde olduklarını belirtti.
“Güzel iklimi, farklı coğrafyası ile büyük ve güçlü tarımsal potansiyeli olan bir ülkeyiz”
Kayısı fındık karpuz gibi ürünlerde Dünya çapında markalaştıklarını söyleyen Bayram, “Güzel iklimi, farklı coğrafyası ile büyük ve güçlü tarımsal potansiyeli olan bir ülkeyiz” dedi.
‘Antalya, Ülkemizin tanıtımında büyük emekler ortaya koyuyor. Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yaparak tarımın elçisi konumundadır’
Avrupa Birliği ülkelerinde tarım potansiyeli ve tarım ihracatında 1. Ülke olmanın tesadüf olmadığını ve yoğun çalışmaların sonucu olduğunu kaydeden Bayram “Tarım konusunda sorumluluğunu en iyi şekilde yapan Antalya, Ülkemizin tanıtımında büyük emekler ortaya koyuyor. Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yaparak tarımın elçisi konumunda“ dedi.
Toplantıdan beklentileri hakkında konuşan Bayram, ruhsatlandırma, etiketleme, ambalajlama, satış, ithalat, kontrol konularında yaşanan aksaklıkların giderilmesini istediklerini ve önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak mevzuat ile birlikte getirilecek yenilikler ve değişiklikler ile gerekli düzenlemelerin yapılacağını kaydetti.
Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Bayram, katılımlarından dolayı sektör paydaşlarına teşekkür etti.
Toplantıda bitki koruma ürünlerinin üretici ve ithalatçıdan başlamak üzere toptancı-bayi ve üreticiye kadar olan süreçte takibinin sağlanması amacıyla hazırlanan ve 2018 yılı itibariyle uygulamaya konulacak “Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Programı”nın tanıtılması, uygulanması, programa veri girişlerinin yapılması karekod siteminin oluşturulması için gereklilikler, katılımcılar ile paylaşıldı.
Yorum Yazın