Şekerbank

Bayburtta Yem Bitkilerine 3.7 Milyon Lira Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburtta Yem Bitkilerine 3.7 Milyon Lira Destek

Bayburt'un tarımsal üretiminin en önemli kalemlerinden olan Yem Bitkileri üretiminde büyük oranda artış gözlemlenmektedir. Bölgemizde hayvancılığı ve hayvansal ürün üretimini etkileyen faktörlerin başında yem bitkileri tarımı gelmektedir. Tarımın bu kolu, hayvancılığın gelişmesi ve hayvansal ürün üretiminin maksimum bir düzeye ulaşmasını etkileme bakımından hayvan beslemede ve hayvan sağlığında özel bir yere ve öneme sahiptir.

2016 yılında Yulaf, Arpa, Buğday ve Triticalenin yeşil ota biçilmek koşuluyla yem bitkileri desteklemesi kapsamına alınması Bayburt'ta yem bitkileri destekleme oranını büyük ölçüde artırmıştır. 2015 yılında 59.300 dekar olan yem bitkileri destekleme alanı 2017 yılında 80.000 dekar dolaylarına yükselmiş olup, destekleme miktarı 2,5 milyon TL den 3 milyon 700 bin TL ulaşmıştır.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre 2017/10465 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki listede belirtilen havzalarda Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde; kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere çok yıllık yem bitkilerinden yapay çayır mera ve yonca için 4 yıl, korunga için 3 yıl süreyle, tel yıllık yem bitkileri üretiminde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydı ile 2017 yılı Tarımsal Desteklemeler Tebliği kapsamında aşağıda beirtilen miktarlarda yem bitkisi destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Sıra No

Yem Bitkileri Üretim Desteği

TL/Da-Yıl

1

Yonca ( Kuru )

40 TL/Da-Yıl

2

Yonca ( Sulu ), Korunga

60 TL/Da-Yıl

3

Tek Yıllıklari Slajlık Tek Yıllıklar, Slajlık Mısır ( Kuru )

40 TL/Da

4

Yapay Çayır Mera

60 TL/Da-Yıl

5

Slajlık Mısır ( Sulu )

90 TL/Da

Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada; Çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ve tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, iskenderiye üçgülü, italyan çimi (lolium multiflorum) ayrıca buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin yeşil ot hasatı ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar destekleme ödemesi kapsamındadır

Yem bitkisi desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, yem bitkisini hasat etmeden önce Yem Bitkileri Desteklemesi Tarım Arazisi Beyan Formu ile müracaat eder. Üreticiler çok yıllık yonca, korunga ve yapay çayır mera ekilişleri için destekleme süresince her yıl müracaat ederler.

Destekleme kapsamında değerlendirilecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekardır. Desteklemelerde ekiliş yapılarak başvuruda bulunulan parsellerin hasat kontrolü sonucunda desteklemeye esas vejetatif gelişim gösteren kısmı 10 dekarın altında olmamak koşulu ile değerlendirmeye alınır.

Çok yıllık yem bitkilerinden yonca için dört yıl, korunga için üç yıl süreyle, destekleme süresince müracaat edilen her yıl için belirlenen destekleme birim fiyatı üzerinden ödeme yapılır. Yonca ve korungada ilk yıl çiçeklenme başlangıç döneminde diğer yıllarda ise hasat olgunluğuna erişip hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanılır. Ekildiği yıl hasadı yapılamayacak yonca ve korunga ekilişlerinin başvuruları ürünün ilk hasadını takip eden yılda kabul edilir.

Silajlık mısır ekilişlerinde danelerin hamur olum döneminden sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapmak amacı ile hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanılır.

Yem bitkisi amaçlı olarak ekilişi ve başvurusu yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede; başaklanma döneminde yeşil ot olarak hasat edildiğinde ya da otlatma yapıldığında destekleme ödemesine hak kazanılır.

2017/39 sayılı Tebliğ gereği, İlimizde 2017 yılı Yem Bitkileri Destekleme ödemelerine ilişkin başvurular alınmış, ,başvuruların incelenmesi sonucu ödemeler için gerekli koşulları yerine getiren hak sahipleri belirlenmiş, hak sahibi listeleri ilgili Tebliğ hükümleri çerçevesinde ilan edilmiş, ödeme icmalleri düzenlenmiştir.

2017 üretim yılı için 2440 üreticiye 79 868 dekar alanda 3.663.146 TL Yem Bitkileri Destekleme Ödemesi yapılmış olup, ödemeler T.C Ziraat Bankası nezdinde çiftçi hesaplarına aktarılmıştır." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
100.Eğitim Toplantısı Sancaktepe Köyü’nde YapıldıÖnceki Haber

100.Eğitim Toplantısı Sancaktepe Köyü’nd...

İlk Doğumunda 3 Dişi Buzağı Dünyaya GetirdiSonraki Haber

İlk Doğumunda 3 Dişi Buzağı Dünyaya Geti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar