2015 yılın da başlatılan yem bitkilerinden silaj yapma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alınarak üreticimizin hizmetine sunulan 2 adet ot silaj makinası ile geçen yıl yapılan yonca silajına ilaveten bu yıl buğday ve kanola silajı yapıldı. İl genelinde kolayca yetiştirilebilen yem bitkilerinden yapılacak ot silajı paketlenip muhafaza edilerek kıs şartlarında hayvanların önüne kaliteli yeşil yem sunuldu.
Proje sorumlusu Ziraat Mühendisi Muammer Araz yaptığı açıklamada; "İnsan beslenmesinde hayati öneme sahip olan iki temel ürün olan, et ve sütün yani hayvansal protein üretiminin en önemli üretim girdisi kaba yemdir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan kaba yem toplam girdi maliyetlerinin yaklaşık %75 ni teşkil etmektedir. Özellikle et ve süt üzerine yoğunlaşmış olan işletmelerde ise silaj önemli bir yer tutmaktadır. Silaj kullanılmadan kesinlikle karlı bir süt sığırcılığı yapılamaz." dedi.
İl Müdürü Abdulkadir Karabulut yaptığı açıklamada; "Bayburt'ta yetiştiriciliği yapılabilen bütün yem bitkilerinin silajı yapılabilecektir. Böylece çiftçi elindeki otu hem kuru ot hem de silaj olarak değerlendirerek otun pazarlama sansını 2 kat artıracaktır. Kuru şartlarda yetiştiriciliği kolayca yapılabilen buğday + fiğ hâsıllarından silaj elde edilerek kıraç şartlarda sulamaya ihtiyaç olmadan silaj üretimi yapılmış olacaktır. Proje ile sulama masrafları düşecek ve kuraklığın etkileri asgariye indirilerek hayvancılık ekonomisine artı bir değer katacaktır" dedi.
Yorum Yazın