Tabiat şartlarından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen tarımda, üreticilerin mağduriyetlerini en aza indirmek amacıyla hayata geçirilen Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) konusunda çiftçilerin sisteme katılımını artırmayı amaçlayan Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, TARSİM ve Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı (TAKEP) konularında değerlendirme toplantısı düzenledi.
Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, İl Müdürü Bülent Korkmaz, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Gümüş ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Nafiye Çavuş'un yanı sıra, ilçe müdürleri, mahalle muhtarları ile il ve ilçe müdürlüklerinde görevli personel katıldı.
Toplantının açılışında konuşan İl Müdürü Bülent Korkmaz, emek yoğun bir sektör olan tarımın her türlü risk faktörüyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak "Açık bir fabrika olan tarımda açık alanda üretim yapılıyor. Dolayısıyla da üreticilerimiz tabiattaki olası bütün risklerle karşı karşıya kalıyor. Bu noktada TARSİM'in, sigortacılığın önemi ortaya çıkıyor" dedi.
Ankara İl Müdürlüğü olarak sektörün ihtiyaçları doğrultusunda değişik konularda toplantılar düzenlediklerini kaydeden İl Müdürü Korkmaz, saha ziyaretlerinde ve STK'larla yapılan toplantılarda, TARSİM'in yaygınlaştırılması çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirtti. 2015 yılı rakamlarına göre Ankara'nın küçükbaş hayvan sigortaları sıralamasında Türkiye genelinde ikinci, büyükbaş hayvan sigortalarında üçüncü, tarım alanları sigortalanmasında ise dördüncü sırada yer aldığını kaydeden İl Müdürümüz Korkmaz, bu rakamların memnuniyet verici olduğunu ancak, hedeflerinin sektördeki sigortalı sayısını daha da artırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda Devlet Destekli Tarım Sigortaları konusunda katılımcılara bilgiler veren TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya ise, 2006 yılında başlayan TARSİM uygulamasının büyük başarılara imza attığını ve her geçen gün yaygınlaştığını söyledi.
Sigorta primlerinin yarısının devlet tarafından karşılandığının altını çizen Kaya, 2006 yılından 2015 yılına kadar üreticilerin sisteme 1,68 milyar TL prim ödediğini, buna karşılık 2,3 milyar TL hasar ödemesi yapıldığını vurgulayarak, aradaki bu farkın devlet desteğiyle karşılandığını kaydetti.
Toplantının son bölümünde söz alan İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Dehşet de Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı (TAKEP) konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Yorum Yazın