0
Başbakan Ahmet Davutoğlu, GAP İdaresi Başkanlığı'nın düzenlediği toplantıda Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı'nı açıkladı. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
"Kurdaki dalgalanma Türkiye'nin iç dinamiklerinden çok avro-dolar paritesinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Küresel gelişmeler ne olursa olsun üretime dayalı reel sektör ve kalkınma odaklı programımızdan taviz vermeyeceğiz."
Yeni GAP Eylem Planı 5 ana eksende oluşuyor.
"Eylem planı sonunda yani 2018 yılında işsizlik oranını düşürmekte kararlıyız.
Bu bizim ev ödevimizdir. Biz verdiğimiz sözü tutarız. Herkes takip etsin."
"Bir daha bu yaylalarda çatışmalar, terör görülmeyecek. Tarım ve hayvancılık gelişecek. KOBİ'lere finansal desteği artıracağız. 43 ilde girişim sermayesi fonu oluşturulacak."
"Bölge üniversitelerin gelişmesini sağlayacağız"
"Bölgede 51 Aile Sağlığı Merkezi, 14 toplum sağlığı merkezi kuracağız bölgedeki sağlık personel sayısını artıracağız.Bölge halkının sağlık ile ilgili bilinçlenmesini sağlayacağız."
"Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin katma değerli ürünlere mali destek uygulayacağız."
2002'de bölgede sadece 7 organize sanayi bölgesi vardı, şimdi 17 sanayi bölgesi var."
"Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin katma değerli ürünlere mali destek uygulayacağız."
'BÜYÜKŞEHİRLER ÜZERİNDEKİ BASKILAR AZALACAK'
"Yeni GAP Eylem Planı ile mevcut yatırımları tamamlayacağız, yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişimi hızlandırıcı, istihdam arttırıcı, üretim odaklı, insani kalkınmayı teşvik eden yeni politikalar ortaya koyacağız. Güneydoğu'da istihdam artacak, böylece büyükşehirler üzerindeki baskılar azalacak. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz.
Başta GAP olmak üzere, toplamda 43 il için gelişim fonuna destek vereceğiz. Karacadağ ve tek tek dağlarda jeotermal içerikleri tespit edecek ve buraları termal turizmle geliştireceğiz. Bölgeyi turizm merkezi haline getirmek amacıyla çalışmaları sürdüreceğiz."
"Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programlarını aktif olarak uygulayacağız. Sağlık alanında, devlet hastanelerinde toplam 8 bin yatak kapasiteli hastaneler yapacağız. Sağlık personeliyle bölgedeki vatandaşların bilinçlenmesini sağlayacağız."
"Şehirlerde yaşam kalitesi alanında, yaşam mekanlarda kolay spor yapılacak ve çeşitli aktivitelerin yapılacağı projeleri gerçekleştireceğiz. Ulaştırma alanında, Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü, Van-Şırnak karayoluna başlayacağız. Demiryolunu geliştirip tamamlayacağız. Nusaybin, Cizre Habur demiryolu projesini hayata geçireceğiz."
Yorum Yazın