Şekerbank

Bandırma'da 7.Tarım Paneli Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bandırma'da 7.Tarım Paneli Gerçekleştirildi

Bandırma Ticaret Borsası ve Rotary Kulübü’nün birlikte düzenlediği “İyi Tarım Uygulamaları, Hububat ve Yağlı Tohumlarda Zirai İlaçlama Teknikleri konulu 7. Tarım Paneli” Borsanın Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panele Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar, Borsamızın Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Borsamızın Meclis Üyeleri, Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Volkan Oğuz ve Rotary Kulübü üyeleri ile çok sayıda üretici katıldı. 

Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisleri, Buket Can ve Müzeyyen Saydam katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin yaptı. 

Konuşmasına "Zeytin Dalı Operasyonunda görev alan askerlerimize dualarımızla ve tüm kalbimizle destek veriyoruz, yaralı olanlara acil şifa ,şehit olanlara da rahmet diliyoruz"diyerek başladı. Sezgin, “Bandırma’nın geçtiğimiz üç yıldan bu yana tarım ürünlerinde Türkiye’nin en önde kalitesini rekoltesini yakalamış durumda. Bu durumun nedeni; üreticilerimizin eğitim seviyelerinin, ciddi birikimlerinin gerçekten ülke nezdinde iyi bir seviyede olmaları ve  tarımsal üretime yansıtmalarıdır.

Türkiye’nin genelinde verim ortalaması bilhassa buğday da 255 kg, Bandırma’nın son üç yıldaki ortalaması 500 kg ve kalitesi de yükselmiş durumda. Burada sizlerin bilgi birikiminin ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Ama yeterli mi ? Tabi ki değil. Hedefimiz Avrupa’da ki gelişmiş ülkelerdeki dönüm başına ortalamalar olmalıdır. 600-700- 800’ ler de bizimde bu rekolte rakamlarına ulaşmamız  daha kaliteli ürünler  üretmemiz gerekmektedir.

Bandırma’mızın bahsettiğim üretim kapasitesine erişmesinde birçok kurumun katkısı vardır. Bu tarz paneller ve paydaşlarımızın da katkısı var. Borsamızın  satış salonu Eğitim salonu gibi. Orada oluşan fiyatlar çiftçilerin nasıl üretim yapması gerektiğini konusunda sonuçlar ortaya çıkarıyor. 

Değerli konuklar;TMO ile ilgi bilhassa dane yem hammaddeleri konusunda gerekli hamleleri yaparak yem fabrikalarının ve besicilerin sıkıntılarını giderdi. Piyasalar regüle oldu, rahatladı. Etkili ve sonuç odaklı çalışmaları için TMO genel müdürü Sayın İsmail Kemaloğlu’na teşekkür ediyoruz. 

Tarımsal üretimin en önemli konusu maliyetlerin düşürülmesidir. Bu sayede daha fazla üretim gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bandırma Ticaret Borsası olarak bundan sonra da üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Lisanslı depo ve ürün ihtisas borsacılığı çalışmalarımız devam ediyor. Türkak Tarafından Akredite edilmiş olan Hububat laboratuvarımız Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız  tarafından da  yetkili sınıflandırıcı olarak tekraren yetkilendirildi.

Değerli üreticiler; Lisanslı depoculuk siteminde üreticiye bir çok avantaj sunacak. En önemlisi de depolama koşulları modern bir hâl alacak. Devletin bu konuda bir çok desteği var. Örneklemek gerekirse;Nakliye,kira,stopaj,kredi gibi.Bandırma Ticaret Borsası olarak bölge tarımına destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Bandırma Rotary Kulübü adına bir konuşma yapan Kurtuluş Temur;

Bandırma’nın Türkiye’nin önemli bir sanayi ve liman şehri olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da önde geldiğini hatırlattı. "Rotary kulübü birleşmiş milletler nezdinde en büyük sosyal örgütlerden birisidir. Eğitim, sağlık tarım ve bir çok alanda  1 milyon 300 bin üyemizle iyi işler yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Bandırma Gıda Tarım Ve Hayvancılık müdürü Osman Sefa Uyar;

Son zamanlarda meydana gelen iyi tarım uygulamalarının özellikle insan sağlığı açısından gıda ürünleri üretilirken bunlarında çiftçimize maddi açıdan bir katma değer olarak çıkması, buda iyi tarım uygulamalarının ülkemiz çiftçisi ve ilçemiz çiftçisi açısından ekonomik gelirlerinin arttırmalarına sebep olduğunu söyledi. Uyar “ 2015 yılında üretici sayımız 19 adet ekilen alanımız 1.755 dekardı. 2016 yılında  üretici sayımız 55’ e yükseldi. Uygulama yapılan alanımız  4 bin 35 dekara çıktı. 2017 yılında ise 71 üreticimiz bu konuya dahil oldu.4 bin 350 dekar olarak iyi tarım uygulamaları yapılan bir alana sahip olduk.” İfadesini kullandı.

Panelde katılımcılara hitap eden Bandırma Belediye Başkanı  Sayın Dursun Mirza; 

Ticaret Borsası’nın Bandırma için çok önemli bir kurum olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“ Borsa çok değer verdiğimiz bir kurum, çok iyi çalışan bir kurum  ve değerli Başkan Halit Sezgin ile birlikte ülkemizde Bandırmamızın adını duyuran ve bölgemizdeki yaptığı çalışmalarla da  her alanda hem üretime katkıda bulunan devamlı çıtayı yükselten bir kurumumuz. Ticaret Borsamız laboratuarlarıyla, elektronik ortamdaki satışlarıyla,  yeni oluşacak olan lisanslı depoculuğu ile ve üretime yaptığı katkılarla çiftçimize maddi desteklerde sağlıyor. Bizde kendileriyle gurur duyuyoruz. 

Bandırma son 100 Binlik planlarda  her ne kadar sanayi ve lojistik kenti olarak tarif edilse de ama aynı zamanda bir tarım kenti. Balıkesir Türkiye’yi doyuran kent. Hayvancılıkta da tarımda da kentlerin başında” dedi

Kaymakam Günhan Yazar panelde yaptığı konuşmada,

Suriye’de devam eden “ Zeytin Dalı Operasyonu”nda şehitlerimiz olduğunu hatırlatarak, kendilerine Allah’tan rahmet diledi. Birlik ve beraberliğimizi her zaman olduğu gibi koruyoruz. Onlar için üretmeye devam ediyoruz. Çünkü ekonomi olmadan olmuyor. Bu tür büyük operasyonları ekonominizi güç tutmadan yapamıyorsunuz. Türkiye belki pek çok ülkenin cesaret edemeyeceği operasyon yapıyor ama, döviz yükselmiyor, borsa düşmüyor. Bu güçlü bir ekonomiyle mümkün, 2023’e ilişkin güçlü olma hedeflerimiz var. Bunun içinde üretmek ve en iyi şekilde üretmek gerekiyor. Tarım açısından bakarsak ta sizlerin daha küçük alanda, daha çok üretmeniz, daha az ürettiğinizde daha çok kazanmanız gerekiyor. Muhtemelen hocalarımız bugünde onu anlatacaklar. 

Sevindiğim bir konu var. Son olarak onu söyleyeceğim. Bu eğitim işi genelde hep devletin sorumluluğu olarak görüldü bugüne kadar ama, ne kadar güzel ki: Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları, Sivil Toplum Kuruluşları da eğitimin birer parçası olmaya başladılar. Bu anlamda bu eğitim toplantısını önemsiyorum. Hem Ticaret Borsamıza hem de Rotary Kulübümüze teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Rotary adına bir konuşma yapan Kurtuluş Temur Bandırma’nın Türkiye’nin önemli bir sanayi ve liman şehri olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da önde geldiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş’ın moderatörlüğünde katılımcılara , Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin,  Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisleri,  Buket Can ve Müzeyyen Saydam tarafından İyi Tarım Uygulamaları, Hububat ve Yağlı Tohumlarda ilaçlama Teknikleri adı altında sunumlar gerçekleştirildi.

Panel sonunda katılımcılara  Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Meclis başkanı İsmail Tunçbilek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Sefa Uyar ve Rotary Başkanı Volkan Oğuz tarafından birer plaket verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayısı Üreticileri İçin Sigorta Zamanı!Önceki Haber

Kayısı Üreticileri İçin Sigorta Zamanı!

İnegöllü Çiftçilere IPARD AnlatıldıSonraki Haber

İnegöllü Çiftçilere IPARD Anlatıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar