Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Erzincan Organize Sanayi Bölgesine “Arı Keki ve Petek Üretim Tesisi” açıldı.
Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen açılış merasimine Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Naci Gün, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Düzenlenen açılış merasiminde konuşma yapan Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, Erzincan iline kayıtlı 91.486 kovandan üretilen 1.451 ton bal ile Erzincan’ın kovan başı bal veriminin 16 kilogram olduğuna dikkat çekerek, Arıcıların önemli bir ihtiyacı olan kek ve peteğin bu tesiste üretilerek, Erzincan ve göçer arıcılık yapan arıcılara uygun fiyata sunulacağını kaydetti.
Ardından konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin ise arıların insanların tarımsal faaliyetlerine büyük destek sağladığını belirterek, ülke genelinde arıcılığın gelişmesi için çaba sarfettiklerini kaydetti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Naci Gün yaptığı konuşmada Erzincan’ın arıcılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, koloni varlığı ve bal üretimi açısından ülke genelinde ilk 10 içerisine girmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise kendisinin 40 yıllık arıcı olduğunu ve çocukluğundan bu yana sektörün içinde olan biri olarak, sektörün gelişimini ve sorunlarını yakından bildiğini söyledi. Başkan Başsoy, Türkiye’de arıcılığın son derece geliştiğini, ülkenin dünya ölçeğinde hatrı sayılır bir noktaya geldiğini söyledi. Başsoy konuşmasında gelişen teknolojinin zaman zaman olumsuz durumların oluşmasına neden olduğunu ifade ederek, Erzincan’da doğal ortamlarda son derece kaliteli balların üretildiğini, ülkemizde Erzincan balının aranan bir çeşit olduğunu dile getirdi.
Erzincan Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada; “Bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Ancak çalışarak, üreterek, iki taşı üst üstte koyarak, bir dumanın tüttüğünü, üretimin olduğunu, istihdamın sağlandığını görerek, ağzımız tatlanıyor. Son zamanlarda da Organize Sanayi Bölgesine gelmekten ziyadesiyle keyif alıyorum. Buranın 21 kilometre sıcak asfaltını Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın talimatıyla geçtiğimiz günlerde tamamladık. Cazibe merkezi illeri kapsamında da bu ay içerisinde açıklanacağını ümit ettiğimiz fabrikalarımızda da yine binlerce istihdamın sağlandığı hakikaten cazibe merkezi olan bir Organize Sanayi Bölgesine kavuşacağız.
Geçtiğimiz Şubat ayında kıymetli başkanım ve arkadaşları bizleri ziyaret etti. Arıcıların sorunlarını konuşurken kek ve petek konusunda sıkıntılarının olduğunu söylediler. 30-35 liraya petek aldığını söyledi. Maliyetinde ise balı içinden sağıldıktan sonra 3-5 liraya tekrardan petek haline getirilebileceğini söyledi. Yapılacak işin üreticiye bu kadar kar bırakacağını görünce biz gözümüzü kapattık. Kaç liraya mal olursa olsun bu tesislerde gerekli olacak makineyi alalım. Arıcılar Birliğine teslim edelim. Organize Sanayi Bölgemizin içerisindeki İŞGEM’lerimizdeki boş yerlerden birinide tahsis edelim. Burasıda fabrikası olsun. Ama Arı Yetiştiricileri Birliğimizde burada ham madde için kullandığı kaynak, işçi için elektrik için kullandığı kaynağın ötesinde üreticiden bir şey talep etmesin. Uygun fiyatlara yetiştiricilere petek ve keki sağlasın diyerek anlaşmamızı sağladık. İl Genel Meclisimizin de olur kararıyla Tarım Müdürlüğümüzünde yaptığı çalışmada verdiği olumlu kararla bugüne geldik. Bunun yanında biz yine arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için Erzincan Merkez, Refahiye, Kemah, Üzümlü ve Tercan ilçelerinde toplam 2.430 dekar alan üzerinde 10 adet bal ormanı kurduk. Yine İlimizde son dört yıl içerisinde Orköy Fenni Arıcılık Çalışmaları kapsamında 22 köyde 91 haneye 2730 adet arılı kovan için toplam 1 milyon 180 bin TL Fenni Arıcılık türlerinde ORKÖY kredisi kullandırttık. Bu yıl yaptığımız çalışmalarla da 4 yılı 2‘ye katlayacak bir planlamamız var. Yine arı üreticileri birliğiyle Orman teşkilatı görevlilerimiz birlikte çalışıyorlar. Bilgilendirmelerini köy toplantılarını yaptılar. Bir sonraki aşamada da arıcılıkta standartları ilimiz genelinde belirleyeceğiz. Bu standartlara uymayacak olan hiç kimseyi dışardan ilimize sokmayacağız. Tescilini almış olan ballarımız var. Coğrafi işaretini almış olan ballarımız var. Bunların yakalamış olduğu kalite standartını bir yerde tutabilmek içinde pekmez ve şeker karışımı bal adı altında satılan ürünleri hiçbir şekilde bizim kovanlarımıza ilimize adımıza yaklaşamayacağı bir düzen kuracağız. Arı avcıları diye bir ekibimiz olacak. Sürekli sahada denetim yapacak. Hatta Arı Üreticileri Birliğimiz Üniversitemizin laboratuvarında standartına uygun olmayan bal satışına izin verilmeme noktasına doğruda gidiyoruz. Tabi ki bunların hepsi bir süreç alacak.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Arı Keki ve Petek Üretim Tesisi okunan dualarla Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy ve davetliler tarafından hizmete açıldı.
Yorum Yazın