Balıkesir'de alabalık üretiminde üreticilerin en yüksek gider kalemi olan yem ihtiyacını karşılamak için alternatif yollar araştırılıyor.
Balıkesir Manyas İlçesi Değirmen Boğazı Mahallesinde beton havuzlarda ve Manyas Baraj Göl'ünde ağ kafeslerde üretim yapan Belma Keser ile Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu konu hakkında ortak bir çalışmaya imza attı.
Yem sorununa çözüm için alternatif kaynak aranırken tesise yakın konumdaki Manyas Kuş Gölünde bulunan su ürünleri kooperatifleri ile alabalık üreticisi buluşturularak canlı balık temin edildi.
Temin edilen canlı balıklar özel ekipmanlar ile parçalanarak üretimi yapılan alabalığa yem olarak verilmesi sağlandı.
Yapılan deneme sonucu, canlı yemi alabalığın severek yediği görüldü.
Bu sayede ekonomik olarak hem maliyetin düşürülmesine, hem de balık kalitesine olan etkisi incelenmeye başlandı.
2015-2016 üretim periyodunda yem maliyetinin % 40 oranında düştüğü ve balıkta büyümenin beklenen düzeyden daha hızlı olduğu görüldü.
Yem dönüşüm oranının (FCR) 2,0 olması ve balık kalitesinin yanında, balığın canlı yemlenmesi pazarı olumlu yönde etkiliyor.
Katkı maddesi içermeyen doğal yemle beslenen balıkların tadı normal havuzlarda yetişen balıklar arasında fark oluşturarak tüketici üzerinde farkındalık oluşturuyor.
Canlı balıkla yemleme yöntemi, bölgede faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifi ile alabalık üreticileri arasında işbirliği oluşturarak bölge kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlıyor.
Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile üretici Belma Keser'in özverili çalışması tüketicilere daha sağlıklı ve lezzetli ürünler sunulmasını hedefliyor.
Yorum Yazın