Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre geçen yıldan itibaren bal üretimi ve satışında barkodun zorunlu hale getirilmesinin tüketiciye güven verdiği, şikayetleri de azalttığı bildirildi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, yaptığı açıklamada, Bakanlığın, sahte balı önlemek için 2013 yılında uygulamaya giren Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne göre zorunlu barkod uygulamasının 2015 yılında başladığını anımsattı.
Bunun, uygulandığı ilk günden bu yana çok büyük faydalarını gördüklerini belirten Aydın, "Eskiye oranla bala yönelik şikayetler azalmış durumda. Geçmiş yıllarda 174 Alo Gıda hattına binlerce şikayet gelirdi. Şimdi bu şikayetlerin ciddin oranda azaldığını görüyoruz. Her şeyden önce vatandaşlarımız eskiye oranla daha güvenle bal tüketiyor. Bu da bizi oldukça sevindiriyor." diye konuştu.
Merkez birliği olarak yaptıkları çalışmaların meyvelerini aldıklarını belirten Aydın, "Artık tüketicilerimiz bal konusunda yanılmıyor. Çünkü barkodlu satın aldığı balın sahte olmadığını ve hangi ilde üretildiğini biliyor." ifadesini kullandı.
Satılan bal kavanozu ya da çerçevesinin üzerinde işletmelerin barkod numarasının yer aldığını kaydeden Aydın, "Böylelikle tüketicimiz herhangi yaşayacağı bir sorunda isterse o barkod numarası üzerinde üreticiye ulaşabilecek. Gerekirse hakkında da işlem yaptırabilecek. Bundan dolayı arıcılarımız, bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına üretimlerine özen gösteriyor ve dikkat ediyor. Bizimde amacımız, tüketicinin daha sağlıklı ve daha güvenle bal tüketmesidir. Bu yoldan geri adım atmayacağız." dedi.
"BAL ÜRETİCİLERİ DAHA DİKKAT ETMEYE BAŞLADI"
Barkod uygulamasının ardından bal üreticilerinin de üretimlerine daha çok dikkat etmeye başladığının altını çizen Aydın, şunları kaydetti:
"Daha önce üretimde hata yapan arıcı artık bu hatayı yapmamaya başladı. Bu da sektöre yeni bir güven kazandırmış oldu. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunun daha fazla faydalarını görmüş olacağız. Tüketicilerimiz barkodlu bal almayı sürdürsün. Kesinlikle barkodsuz, cami avlularından ya da kapıdan satış yapılan yerlerden bal almasın. Barkodsuz aldığı balda çıkacak herhangi bir sorun tamamen tüketiciye aittir. Eğer tüketici hakkını arayacaksa barkodlu balı tercih etmesinde son derece fayda vardır."
Bazı firmaların barkodsuz ürün satışı konusunda ısrar ettiğini, o firmaların da ciddi para cezaları ile karşı karşı kaldığını vurgulayan Aydın, "Beklentimiz o firmaların da bir an önce bu yanlışlarından dönmesidir. Artık tüketiciler de bilinçlendi. Kesinlikle satın aldığı ürünün üzerinde barkod görmek istiyor. Artık tüketicilerimiz barkodlu balı satın alırken, bal sahte mi yoksa gerçek mi gibi endişeler yaşamıyor." şeklinde konuştu.
Aydın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sahte bala yönelik yürüttüğü çalışmaların ve televizyonlarda yayınlanan bal reklamların yasaklanmasının da sektöre son derece olumlu yansıdığını sözlerine ekleyerek, "Marketlerden barkodlu ürün alan vatandaşımız ağız tadıyla bal tüketebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yazın