Şekerbank

Bal üretiminde büyük düşüş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bal üretiminde büyük düşüş
Mevsimsel geçişlerden olumsuz etkilenen bal üretiminde, üretimin geçen yıla oranla yüzde 30 daralma bekleniyor.

Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız, mevsimler arasındaki sert geçişlerin bal üretimini olumsuz etkilediğini, üretimde geçen yıla göre yüzde 30 daralma beklediklerini söyledi.  

Yıldız, iklimin bu yıl sert soğuk ve sıcak geçişler yaptığını, çiçek zamanı ise yağmurların arılar üzerinde olumsuz etki bıraktığını belirtti. 

Türkiye'nin tüm bölgelerinde ve komşu ülkelerde de olumsuz hava koşulları nedeniyle bal üretiminde gerilemeler görüldüğünü dile getiren Yıldız, "Mevsimler arasındaki sert geçişler, bal üretimini olumsuz etkiledi. Hastalık etkisi söz konusu değil. İklim koşulları nedeniyle arı çok gelişemeyince koloniler bölünmeye başladı. Yağışlar da bu süreci olumsuz etkiledi. Geçen sene bal üretiminde yaklaşık yüzde 40 oranında düşüş vardı. Bu sene de üretimin geçen yıla göre yüzde 30 daralacağını tahmin ediyoruz" dedi. 

Bal üretimindeki bu gerilemeye rağmen iç piyasaya yetecek ürünün bulunduğunu, bal arzında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Yıldız, fiyatlarda da yükselme beklentisinin olmadığını söyledi.  

Bal üretemeyen arıların polen ve propolise yöneldiğini, bu yıl tüketicinin bu ürünlere teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, sahte balla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğine işaret etti. 

Çam balı üretimi de düştü

Ege Bölgesi'nde üretilen ve yoğun ihracatı yapılan çam balında da üretimin büyük ölçüde gerilediği belirtildi. 

Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, dünyada sadece Türkiye'nin Ege kıyıları ve Yunanistan'da üretilen çam balında bu yıl verimin yüzde 80 düştüğünü söyledi.  

"Bazı arıcılarımız kovanlarından hiç bal alamadı" diyen Turgut, çam balının oluşumunda önemli rolü bulunan ve halk arasında Basra böceği olarak da bilinen çam pamuklu bitinin geçen yıl uzun kış koşulları nedeniyle istenen düzeyde görülmediğini kaydetti. 

'Kabus yılı'

Çam balının bu hayvanın salgısının arılar tarafından kovanlara taşınması sonucu oluştuğuna dikkati çeken Turgut, arıcının 2015 yılını "pas geçtiğini" dile getirdi.  

Manisa'da bal üretimi yapan Kubilay Ordahan ise sezonu "kabus yılı" olarak değerlendirdi.  

Ordahan, geçen yıl 30 kilogram ürün elde ettikleri kovanlardan bu yıl 5 kilogram civarı ürün alabildiklerini belirterek düşüşte iklim koşullarının yanında zirai ilaç kullanımının da etkisinin bulunduğunu savundu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım sektörü Antalya'da fuarda buluşuyorÖnceki Haber

Tarım sektörü Antalya'da fuarda buluşuyo...

Rusya'ya giden çiçek TIR'ları geri dönüyorSonraki Haber

Rusya'ya giden çiçek TIR'ları geri dönüy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar