TOFİDAS

Bakan Yumaklı'dan Buğday Alımına İlişkin Flaş Açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Yumaklı'dan Buğday Alımına İlişkin Flaş Açıklama
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana ziyaretinde kente yapılan devasa sulama yatırımlarını inceledi, çiftçilere ödenecek 5.1 milyar TL'lik desteklemeyi duyurdu ve fahiş fiyatla mücadeledeki kararlılık mesajını yineledi. Bakan Yumaklı, iklim değişikliğiyle mücadelede yapay zeka destekli sulama sistemlerinin ve organize tarım bölgelerinin önemine vurgu yaptı.
Tofidas Gübreler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da bir dizi ziyaret ve incelemede bulunarak kentin tarımsal potansiyeli ve devam eden yatırımlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Adana Valiliği'ni ziyaret ederek başlayan programında Vali Yavuz Selim Köşger ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştiren Bakan Yumaklı, ardından İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Sulama Projesi'nin 2. kısım boru montaj sahasında incelemelerde bulundu.

Burada yaptığı konuşmada, yaptıkları yatırımlarla Adana'nın bereketli topraklarını suyla buluşturma çalışmalarına hız verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin etkilerinin ciddi şekilde hissedildiği bu dönemde su ve sulama yatırımlarına ayrı bir önem verdiklerini vurguladı. Son 23 yılda Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle Adana'ya yapılan yatırımların toplam maliyetinin 165 milyar lirayı bulduğunu açıklayan Yumaklı, bu kapsamda 140 su ve sulama tesisinin hizmete alındığını bildirdi. Bu tesisler arasında 12 baraj ve 1 gölet, 28 HES ve 24 sulama tesisi, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesisinin tamamlandığı bilgisini veren Bakan Yumaklı, Adana'nın DSİ yatırımlarına ilişkin 2024 yılı sene başı yatırım ödeneğinin yaklaşık 887 milyon lira iken, 2025 yılında bu ödeneği 3,5 milyar liraya çıkararak 3 kat artırdıklarını müjdeledi.

Bölgenin en büyük projelerinden olan ve ana kaynağı Seyhan Nehri üzerindeki Yedigöze Barajı olan Yedigöze Barajı Sulaması Projesi'nin tamamlandığında İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerindeki 1,1 milyon dekar arazinin modern sistemlerle sulama imkanına kavuşacağını belirten Yumaklı, projenin toplam maliyetinin 44 milyar lira olduğunu ve halihazırda yüzde 61'lik bir tamamlanma oranına sahip olduğunu söyledi. Proje bittiğinde 100 bin kişiye istihdam sağlanması ve ekonomiye yıllık yaklaşık 13 milyar lira katkı sunulmasının öngörüldüğünü aktaran Bakan Yumaklı, "1,1 milyon dekardan bahsetmiştim. Bunun şu ana kadar 300 bin dekarını sulamaya açmış durumdayız. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanın da sulama şebekesini tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıla kalmadan bu alanı da sulamaya açmış olacağız. Yani önümüzdeki yıl 700 bin dekarlık bir alan sulamaya açılmış olacak. Kalan 400 bin dekarlık alan için yatırımlarımız, çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

İklim değişikliğinin küresel bir olgu olduğunu ve devletlerin bundan en az şekilde etkilenmek için çalıştığını belirten Yumaklı, kuraklığa bağlı olarak lokal ve düzensiz yağışların sele de sebebiyet verebildiğine dikkat çekerek, bir tarafta kuraklıkla mücadele edecek yatırımları oluştururken diğer taraftan taşkın ve taşkın koruma yatırımlarına devam ettiklerini ifade etti. Suyun doğru kullanımının önemine vurgu yapan Bakan Yumaklı, 40 yıllık üretim planlaması hasretini 2024 yılı itibarıyla dindirdiklerini söyledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) akıllı sulama sistemlerinin ortalama yüzde 25 verim ve yüzde 30 su tasarrufu sağladığına dair istatistikleri olduğunu belirten Yumaklı, Bakanlık olarak bu oranların daha da üzerinde bir performans yakalamak üzere çalıştıklarını ve bu sulama sistemlerinin yapay zeka destekli şekilde yapılması için çalışmaların devam ettiğini aktardı. Bu projenin yapay zeka destekli kısmını 33 bin dekar üzerinde gerçekleştirdiklerini, devamında Afyon ve Denizli'de uyguladıklarını ve FAO'nun yüzde 30'luk tasarrufunu yüzde 40'lık oranla yakalamak istediklerini söyledi.

Yapay zeka destekli sulama otomasyonu ve elektronik su yönetim sistemlerinin bu proje kapsamında olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu yıl 7 bölgede 20 pilot sahayı aynı sistemle sulamaya açacaklarını kaydetti. Sulama sistemlerinin yanı sıra toplulaştırma çalışmalarının da son derece önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, Yedigöze Barajı'nın sulama projesinde toplamda 758 bin dekarlık alanın toplulaştırılacağını ve Adana'nın tamamında toplulaştırmada 3 milyon dekarı geçmiş olacaklarını ifade etti.

Bakan Yumaklı, daha sonra Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi Altyapı İnşaat Başlangıcı ve AR-GE Merkezi'nin açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Adana'nın tarımsal üretim altyapısına yeni bir hizmet kalemini eklemek için bir araya geldiklerini söyledi. Adana'ya gelmelerinin önemli sebeplerinden birinin buğday hasadı olduğunu ancak hava şartlarından dolayı hasadı gerçekleştiremediklerini belirten Yumaklı, üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon diledi. Bakanlık olarak bu sezonu yakından takip ettiklerini ve iklim değişikliğinden kaynaklı birçok olayı izlediklerini ifade eden Yumaklı, "Üreticilerimizi koruyan kollayan, tüketicimizi hiçbir zaman unutmayan bir politika izlemeye gayret ediyoruz" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için hazırlıklarını tamamladığını belirten Bakan Yumaklı, Türkiye'de 600'ün üzerindeki alım yerinin ürünlerin hızlı şekilde alınmasıyla ilgili dizayn edildiğini söyledi. Buğday fiyatıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, ürünlerini TMO'ya vermek isteyen üreticilerin taahhütname karşılığında ürünlerini alım yerlerine götürüp teslim edebileceklerini, fiyatı beklemelerine gerek olmadığını, TMO'nun getirilen her ürünü alacağını ya da lisanslı depolara teslim edilerek Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sistemi ve daha sonra istenirse TMO'ya farklı şekilde pazarlayabileceklerini bildirdi.

Dünyanın bugün gıda konusunda çok farklı bir boyuta geçtiğini ve bu süreçte önden gidilmesi gerektiğini belirten Bakan Yumaklı, dünyayla rekabet edebilir ölçülere gelmek durumunda olduklarını, verimli ve kaliteli üretim yapmanın bunun en önemli şartı olduğunu söyledi. Sektörün nabzını tutup, sorunların çözümü noktasında önemli mesai harcadıklarını ve bunu hem Adana'da hem de Türkiye'nin farklı yerlerindeki üreticilerle yaptıklarını ifade etti. Son 23 yılda Adana'ya 228 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, su ve sulama alanında 140 tesisin hizmete alındığını ve yatırımların devam edeceğini belirtti. Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovasını koruma altına aldıklarını anlatan Yumaklı, bu çalışmaları gıda arz güvenliğinin teminatı olarak gördüklerini dile getirdi.

Adana'da yaşanan zirai don olayına ilişkin de bilgi veren Bakan Yumaklı, üreticilerin belli oranlarda etkilendiğini, İl Müdürlüğü ve diğer ekiplerin hasar tespit çalışmalarına derhal başladığını söyledi. İlk yaptıkları işin zirai dondan etkilenen üreticilerin geçmiş yıldan mazot-gübre desteklerinin ödenmesi olduğunu belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı'nın da açıkladığı gibi, belirlenmiş olan meyve çeşitlerinden 16 ürünle ilgili TARSİM'i olan çiftçilerin hasar tespitlerinin hızlı şekilde tamamlandığını ve ödemelere başlandığını bildirdi. TARSİM'i olmayan çiftçilerin de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olanların zirai don hadisesine kadar olan masraflarını hükümet olarak karşılayacaklarını müjdeledi. 2025 yılı üretim sezonu için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yüzde 50-75 oranlı hibelerle tohum dağıtımına devam edeceklerini belirtti.

Organize tarım bölgelerine verdikleri öneme vurgu yapan Bakan Yumaklı, ülkede toplam 61 organize tarım bölgesi bulunduğunu ve şu an içerisinde bulundukları organize tarım bölgesinin de bunlardan biri olacağını söyledi. Bunlardan 44'üne tüzel kişilik kazandırıldığını ve 14'ünde üretime başlandığını aktardı. Adana'da dünyada ilk ve tek olan Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yatırımını gerçekleştireceklerini belirten Yumaklı, çalışmaların son evresine geldiğini, bugün valilikte bu yatırımla ilgili son değerlendirmeyi yaptıklarını ve 10-15 gün içerisinde son rötuşları bitirip yatırımla ilgili düğmeye basacaklarını duyurdu.

Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi'nde 44 seranın ve 12 sanayi parselinin yer alacağını belirten Yumaklı, bunun anlamının üretilenle, tarımsal sanayisinin entegre olarak aynı kompleks içerisinde yer almasının sağlanması olduğunu ifade etti. Burada 3 bin 750'si kadın olmak üzere 5 bin kişinin istihdam edileceğini belirten Bakan Yumaklı, amaçlarının üretmek, istihdam sağlamak, paketlemek, işlemek, markalamak, depolamak ve pazarlamak olduğunu, yani bir taşla 6 kuş vuracaklarını söyledi. Bu sene burada üretime başlanmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle altını çizdiği "Güçlü Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer" düsturuyla çalışmaya devam ettiklerini belirterek konuşmasını tamamladı.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçiye Büyük Destek: Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 5.1 Milyar TL Ödeme Başladı!Önceki Haber

Çiftçiye Büyük Destek: Tarım ve Orman Ba...

Devlet Su İşleri'nden Dev HamleSonraki Haber

Devlet Su İşleri'nden Dev Hamle

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar