Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dünya şeker üretiminde Türkiye, yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5'inci sırada gelmektedir." dedi.
Tüfenkci, Malatya Şeker Fabrikasında düzenlenen "Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası" açılış töreninde, yeni kampanyanın hem Malatya'ya hem Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.
Katma değeri ve tarımda, sanayide sağladığı istihdamıyla Türkiye'de üretilen stratejik öneme sahip temel gıda maddelerinden birinin şeker olduğunu belirten Tüfenkci, "Ülkemizde üretilen şeker miktarı 2 milyon 58 bin ton civarındadır. Aynı dönemde dünya şeker üretimi yaklaşık 173 milyon ton civarındadır. Üretimin yüzde 79'u şeker kamışından, yüzde 21'i ise pancardan karşılanmaktadır. İlkim koşulları dolayısıyla ülkemiz yalnızca şeker pancarından üretim yapan ülkeler arasındadır. Dünya şeker üretiminde Türkiye yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5'inci sırada gelmektedir. Şeker kamışından şeker üreten ülkelere bakıldığında Türkiye'nin şeker üretiminin daha üst sıralara çıktığının görüyoruz." diye konuştu.
Şeker sektörünün ithalata gerek kalmadan kendi kendine Türkiye'nin yeterliliğini sağladığı üretim alanlarından biri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Ancak Türkiye'de şeker üretiminin maliyetleri hesaplandığında ülkemizdeki şeker maliyetlerinin dünyayla rekabet etme noktasında gerilerde kaldığı da bir gerçek." ifadesini kullandı.
Tüfenkci, şeker fabrikasında çalışan müdüründen işçisine şoföründen taşıyıcısına kadar herkese ayrı ayrı teşekkür ederek, "Herkes maksimum verimi alma noktasında bütün gayretlerini ortaya koyuyorlar. Ama maalesef örneğin Ağrı Şeker Fabrikası bu yıl kampanya dahi yapamıyor. İşçilerini başka şeker fabrikalarına transfer etmek zorunda kaldı. Kars Şeker Fabrikası 40 bin ton üretim yapıyor. Elazığ 40-50 bin ton üretim yapıyor. Şeker fabrikaları içerisinde Malatya Şeker Fabrikası kampanya uzunluğu ve çalışma süresi itibarıyla belki de Türkiye'de ilk 5'in veya 6'sının arasında yer alan fabrikalarımızdan birisi. Gerek çevre dostu ve gerekse teknolojisiyle gerek de işçi kalitesiyle gerek ürettiği şekerin kalitesiyle Malatya Şeker Fabrikası şeker fabrikaları arasında fark gösteren fabrikaların başında bulunuyor." ifadelerini kullandı.
Şeker pancarı tarımının özellikle sosyo ekonomik yaşantıda önemli rol oynadığını dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Şeker pancarı yalnızca sanayi maddesi değil aynı zamanda posası ile bir yem bitkisidir. Üretici ve yetiştiriciler için et ve süt üretiminde de şeker fabrikaları önemli bir katkı sağlamaktadır. Şeker pancarı tarımı ekim yapılan alanı eş değer bir ormana kıyasla 3 kat daha fazla oksijen vermektedir bu memlekete. Yani bir dekar alanda 6 kişinin bir yıl kullandığı kadar oksijen üretmektedir. Şeker pancarı kendinden sonra ekilecek ürünlerde de verim artışı sağlamakta, kırsal kesimde ayçiçeğine göre 4,4 kat, buğdaya göre de 18 kat fazla istihdam oluşturmaktadır. Ülkemizin şeker politikası yurt içi talebin öncelikle yurt içi üretimle sağlanması temeline dayanmaktadır. Bunun için de mümkün olduğu kadar Türkiye şeker kamışından üretilen şuruplara ve diğer üretim tekniklerine dayanan diğer mamullerin ithalatına kısıtlamalar getirmekte, belli kotalar koymakta. Rekabetçi koşulların oluşması adına biz yurt dışından şekerin girmesine müsaade ediyoruz ama yurt içinde ülkemizdeki insanların yaygın kullanılmasına adına yurt içi üretimle şeker ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz."
- "Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmek istemiyoruz"
Ticaretin üretim ve tüketimden bağımsız olmadığını bildiklerini belirten Tüfenkci, "İşçi arkadaşlarımızın birtakım sıkıntıları var bunları çok iyi biliyoruz çözme noktasında bütün sektör ve sendikalarla adım atmaya çalışıyoruz. Biz şeker fabrikalarımızın üretime devam edebilmesi, rekabet koşullarını sürdürebilmesi için azami noktada gayret sarf ediyoruz. Özel sektör de şeker üretimi yapmaktadır. Onların çalışma verimliliğine ve kilogram şeker maliyetine baktığımızda hala Türk şekerinin maliyetinin üzerinde olduğunu görüyoruz ama biz istiyoruz ki buralarda arkadaşlarımız mağdur olmadan teknoloji yenileyerek buradaki arkadaşlarımızın istihdamı sürdürülerek üretime devam edelim." diye konuştu.
Tüfenkci, fabrikaların ihtiyaçları doğrultusunda teknolojileri yenilemeye devam edeceklerini de söyledi.
Malatya'da pancar ekim alanlarının artırılması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, ama kentin daha çok kayısı üretimine döndüğünü belirtti.
Malatya'da kotaları artırarak üretim alanlarını genişletmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, işçilerin de kadroyla ilgili talepleri olduğunu bildiklerini söyledi. Tüfenkci, "İnşallah genel anlamda taşeron işçi kadrolarını görüştüğümüzde bu konuları da tekrardan ele alıp genel bir düzenlemeyle bu konuda neler yapabiliriz bakanlarımızla görüşüp bunu bir çözüme kavuşturacağız. Bunu da buradan söylemiş olalım. Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmek istemiyoruz çünkü 15 Temmuz'dan sonra her yerde ifade ettiğimiz nokta şudur; patron millettir. Biz bu milletin duruşunu 15 Temmuz'da gördük. Nasıl milli iradeye sahip çıktıklarını gördük. Ben bu vesileyle bütün milletimize, Şeker İş'in bütün mensuplarına duruşlarından dolayı teşekkür ediyorum. Kampanyanın şeker tadında geçmesini diledi." ifadelerini kullandı.
- "Sıkıntıların bertaraf edilmesi için mücadele ediyoruz"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da sezonun herkese hayırlı olmasını dileyerek, Malatya Şeker fabrikasının geçmişi hakkında bilgiler verdi.
Fabrikanın çevre illerden pancar alımı yaptığını aktaran Çalık, "Bugün şeker pancarlarının alımının ve şeker üretiminin açılışını yapıyoruz. Bu alımların artmasını ve şeker üretiminin devam etmesini diliyorum. İşçi kardeşlerimizin kadro taleplerini de biliyoruz. Biz şeker ve pancar üreticilerimizin, onun taşıyıcısı nakliyeciler dahil olmak üzere üretime katılan tüm etkenlerin haklarını hep beraber savunuyoruz. İktidar partisi mensubu olarak şeker politikalarımızı belirlerken de yaşanılan sıkıntıların bertaraf edilmesi için mücadele ediyoruz. Teknolojik yenilenmenin yapılması, geçici işçilerin kadro talepleri ve nişasta bazlı şekerlerin oranlarının düşürülmesi dahil olmak üzere hepsi gündemimizde, adım adım gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Malatya Valisi Mustafa Toprak ise şekerin temelinde pancar üreticileri ve şeker işçilerinin olduğunu bildiklerini anlatarak, emeği geçenlere teşekkür edip, kampanya döneminin hayırlı olmasını diledi.
- "Yılda 10 milyon ton civarında pancar üretilmekte"
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Genel Müdürü Ahmet Aksu ise dünya pancar şekeri üretiminde Türkiye'nin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin üretimde Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından beşinci sırada yer aldığını söyledi.
Aksu, Türkiye'deki şeker sanayisinin 7,5 milyar liranın üzerinden ekonomik bir boyuta sahip olduğunu ve sektörün ithalata gerek duymaksızın kendi ihtiyacını karşıladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Türk şeker olarak 54 il 2 bin 297 yerleşim biriminde yaklaşık 70 bin üretici tarafından sözleşmeli olarak şeker pancarı tarımı yapılmakta ve yılda yaklaşık 10 milyon ton civarında pancar üretilmektedir. Ülkemizin yüzde 50-60 civarındaki ihtiyacı Türk şeker tarafından karşılanmaktadır. Şeker fabrikalarında üretim demek öncelikle pancar demektir. Değerli üreticiler ülke genelinde pancar alımına başlamış olup yeni bir şeker üretim dönemine girdik. Üreticilere bereketli, bol kazançlı bir ürün yılı diliyorum. Şirketimiz 2016-2017 pazarlama yılında 1 milyon 361 bin 700 ton ağ şeker üretimi kotasına tahsis edilmiştir. Bu şekeri üretebilmek için 10 milyon 500 bin ton civarında bir pancar işlemesi uygun görülmektedir."
Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de kampanyanın fabrikaya, çalışma hayatına ve ülkeye hayırlarda vesile olmasını diledi.
Fabrikalardaki teknolojik yenilenmenin önemine dikkati çeken Gök, üretimden yana olduklarını ancak yaşanılan aksaklıkların giderilmesini istediklerini söyledi.
Türkiye'de şeker dışı maddelerin gıda sektörüne girdiğini belirten Gök, gıda sektöründe insan sağlığıyla oynandığını ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci, fabrikaya ilk pancarı getiren üreticilere hediyeler verdi ve beraberindekilerle kurdele keserek pancarların üzerine su döküp sezonunun açılışını gerçekleştirdi.
Yorum Yazın