Şekerbank

Bakan Pakdemirli: Türkiye Aldığı Önlemlerle Pandemide Sıkıntı Yaşamıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Pakdemirli: Türkiye Aldığı Önlemlerle Pandemide Sıkıntı Yaşamıyor
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kuruluşunda ülkemizin öncü rol oynadığı gelişen sekiz ülke teşkilatı’nın (d-8), video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 6. Tarım Bakanları toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kuruluşunda ülkemizin öncü rol oynadığı gelişen sekiz ülke teşkilatı’nın (d-8), video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 6. Tarım Bakanları toplantısına katıldı.

Pakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin sahip olduğu deneyim ve bilgi birikimini, d-8 ülkeleri ile paylaştı. Küçük aile çiftliklerinin gıda güvenliği için çok önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, kırsal kalkınma programlarında kooperatiflere öncelik verildiğini belirtti.

Türkiye’nin, aldığı önlemlerle pandemide sıkıntı yaşamadığını da söyleyen Pakdemirli, d-8 ülkelerine gıda kaybı ve israfına karşı mücadele çağrısında da bulundu.

“Dünya Üzerindeki 690 Milyon İnsan Aç!”

Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme dünyadaki milyonlarca insanı tehdit ediyor. Bugün yaklaşık 690 milyon insan aç.

“Küçük İşletmeler ve Küçük Aile Çiftlikleri Gıda Güvenliği İçin Çok Önemli”

Küçük işletmelerin sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Bu işletmeler, gelişmekte olan ülkelerdeki ana gıda kaynağıdır ve gelişmekte olan birçok ülkede tüketilen gıdaların %80’ini üretir.

“Kırsal Kalkınma Programlarında Kooperatiflere Öncelik Veriyoruz”

Kırsal kalkınma programlarında kooperatiflere öncelik veriyoruz. Bu nedenle, bakanlığımız tarafından yerel düzeyde eğitim çalışmaları ve destek politikaları ile kooperatifler teşvik edilmektedir.

“Türkiye Aldığı Önlemlerle Pandemide Sıkıntı Yaşamıyor”

Pandemi nedeniyle, küresel gıda sistemleri büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Pandeminin başlangıcından itibaren, gıda endüstrisi ile yakın temas içinde olma, perakende sektörünün stok seviyelerinin arttırılması, mevsimlik işçilerin ulaşım ve yaşam koşullarının düzenlenmesi ve benzeri birçok gerekli önlemi aldık. Bu önlemler sayesinde, Türkiye nispeten daha rahat bir şekilde süreci tecrübe etti.

Öte yandan salgın, online pazarlama yöntemlerini kullanmanın önemini ortaya çıkardı. Biz de bu doğrultuda Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesini başlattık. Proje, tedarik ve talep zinciri için web tabanlı bir dijital platform içermektedir. Ve bu platform, perakende sektöründe küçük çiftçilerden büyük oyunculara kadar geniş bir üye yelpazesini içermekte olup; çiftçilerimize pazarlama yeteneklerini ve etkili finansal araçlarını güçlendirmek için birçok yeni fırsat sunmaktadır. Sistem aynı zamanda sözleşmeli tarıma da olanak sağlamaktadır. Bu Dijital Tarım Pazarı sadece 8 aydır faaliyet göstermesine rağmen işlem hacmi 19 milyon dolara (150 milyon TL) ulaştı.

“D-8 Ülkelerini Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Mücadeleye Davet Ediyorum”

2050 yılında yaklaşık 10 milyar ulaşması beklenen dünya nüfusunu beslemek için gıda üretiminin %60 artırılması gerekmektedir Ancak hepimizin de bildiği üzere, üretim kapasitemiz sınırlıdır. Sorun, dünyada üretilen gıda miktarından değil, ülkelerin uyguladıkları yanlış politikalardan kaynaklanmaktadır. Bu noktada, gıda kaybına ve israfına karşı da mücadele etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Bu anlamda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğiyle “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” adlı bir kampanya başlattık. Bu kampanyanın amaçları: Ulusal ve uluslararası düzeyde gıda kayıpları ve israfı mücadele etme, gıda kaybı ve israfı konusunda kamuoyunda farkındalığı arttırma, dünyada, Türkiye’de ve diğer ülkelerde uygulanan gıda kayıpları ve israfıyla ilgili en iyi uygulamaları genişleterek bir rol model olma. 

Tüm D-8 Üye ülkelerini de bu kampanyayı desteklemeye ve D-8 bölgesi genelinde ortak eylemlerle gıda kaybını ve israfını azaltmaya davet ediyorum.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli: 10 dekarlık bir alanda nane üretmenin net karı 27 bin 433 LiraÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli: 10 dekarlık bir alanda...

Bakan Pakdemirli: “Tamamlandığında Türkiye’nin En Yükseği, Dünyanın 3’üncü Yükseği OlacakSonraki Haber

Bakan Pakdemirli: “Tamamlandığında Türki...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar