Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Gelişen Teknolojileri ve Bilgiyi Hızlı Bir Şekilde Takip Eden Bir Çiftçinin Etkileyici Sonuçlar Alabileceği Açıktır"
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin dört bir yanından çiftçilerin, tarım işletmelerinin, işbirliği organizasyonlarının ve yenilikçi uygulamaların ödüllendirildiği Türkiye Tarım-Orman Ödülleri Lansmanına katıldı.
Programda yaptığı konuşmada 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlayan Bakan Pakdemirli "Bu anlamlı gün vesilesiyle, bütün çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı, hayırlı, güzel bir sene diliyorum" dedi.
Tarımın milli güvenliğin temini, devletimizin güvencesi, milletimizin geleceği olduğuna vurgu yapan Pakdemirli "Tarım tarladan sofraya bir serüven olmanın da ötesinde sağlık, ekonomi, sanayi gibi bütün diğer hayati alanları da besleyen ve yöneten stratejik bir alandır. Dünyanın yaşamakta olduğu Pandemi süreci de göstermiştir ki tarım, unutulmaya mahkum eski bir alışkanlık değil, her dem yeniden doğan, önemini her geçen gün daha da artıran, bütün ihtiyaçlarımızı belirleyen ve düzenleyen dinamik bir sektör olmuştur. Dolayısıyla biz tarıma, yalnızca çiftçimizin geçim kaynağı olarak değil; devletimizin ve milletimizin kaderi olarak da bakıyoruz. Bu kader; asırlardır, toprağı büyük bir özveri ile her koşulda karış karış işleyen, Anadolu'yu baştanbaşa alın teriyle işleyen çiftçimizin öpülesi ellerinde şekillendi. Bundan sonra da bu kader yine onların, yani sizlerin özverisiyle, gayretiyle dünyaya yön verecek" diye konuştu.
DESTEKLEME BÜTÇEMİZİN YARIDAN FAZLASINI BU YILIN İLK ÇEYREĞİNDE ÖDEDİK
Ülkemizin tarımsal gayri safi milli hasıla açısından Hollanda, İspanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride bırakarak, 48 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa'da lider konumuna geldiğini belirten Bakan Pakdemirli "2017 yılında tarımsal hasılamız 189 milyar lira iken, 2018 yılında bu rakamı 217 milyar liraya, 2019 yılında, toplam 2 yılda %45'lik artış ile 275 milyar liraya çıkardık. Tarım-Orman sektörü olarak, 2019 yılında GSYH'ye, %6,4'lik bir katkı yaparak, ülke ekonomisine de güçlü bir destek sağladık.
Elbette tarımsal hasılamızın yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri de, tarımsal desteklemelerimizdeki artıştır. 2018 yılında çiftçimize; 14,5 milyar lira tarımsal destek veriyorken, 2019 yılında bu rakamı 16,1 milyar liraya, 2020 yılında desteklerimizi, toplamda %52 artışla, 22 milyar liraya çıkardık. Bütçemizin de %55'ini çiftçimize, yani tarımsal desteklere ayırdık. 2020 yılı tarımsal destekleme bütçemizin yarıdan fazlası olan toplam 22 milyar liranın, 12,4 miyar liralık destekleme ödemesini de, bu yılın ilk çeyreğinde çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık" açıklamasını yaptı.
GÜÇLÜ TARIM, GÜÇLÜ TÜRKİYE DÜSTURUMUZUN ARKASINDAYIZ
Destek ve teşviklerle çiftçimizin daima yanında olduklarını gösterdiklerini belirten Pakdemirli "Bununla birlikte çeşitli seminer ve eğitimlerle, yeni oluşturduğumuz ve tam anlamıyla bir Tarım-Orman Akademisine dönüştürdüğümüz Uzaktan Eğitim Sistemimizle, yine detaylarını geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Dijital Tarım Pazarımızla çiftçimize hem maddi manevi destekler vermeye devam ediyor, hem de rehberlik etmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız da gösteriyor ki; 'Güçlü Tarım, Güçlü Türkiye' düsturumuzun arkasındayız" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE, DÜNYANIN EN ÖNEMLİ TARIM ÜLKELERİNDEN BİRİ
"Türkiye Tarım-Orman Ödüllerini sektörün önemine ve güçlü performansına dikkat çekmek, ülkemizin yarını için emek veren çiftçilerimize destek olmak amacıyla başlatıyoruz" diyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:
"Bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanından çiftçileri, tarım işletmelerini, işbirliği organizasyonlarını ve yenilikçi uygulamaları ödüllendirmeyi hedefliyoruz. Hiç şüphesiz farkındayız ki; Türk çiftçisi her daim türlü zorluklardan yeni bir güçle ve inançla çıkarak kendini yeniliklere, değişen şartlara adapte etmiş ve toprağına sahip çıkmıştır. Dünyanın başına gelen yaşadığımız felakette bile bizi ayakta ve gelecek ümidimizi güçlü tutan, çiftçilerimizin bu toprağa olan inancıdır. Buradan yola çıkarak, bu dönüşüme inanan, yeniliklere açık çiftçimizin, üreticimizin arkasında olduğumuzu göstermek ve onu destekleyerek bu dönüşüme katkı sağlamak için Türkiye Tarım-Orman Ödülleri yarışmasını fazlasıyla önemsiyoruz.
Bulunduğu ilde fark yaratmış, bölgesinde ve Türkiye'de rol model olarak değerlendirilebilecek çiftçi ve işletmeleri, verimin başarıya ulaştığını göstermek konusunda sektör adına büyük önem taşıyan, bu önemli yarışmaya başvurmaya davet ediyoruz. Türkiye Tarım-Orman Ödülleri projesinin arkasında, esasen birkaç önemli faktör yer alıyor. Öncelikle Türkiye, dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri"
Ülkemiz tarımının zengin iklim, coğrafi yapı, biyo-çeşitlilik ve bunların hepsini bir araya getirip değere dönüştüren insan kaynağı gibi çok güçlü yönlere sahip olduğunu ifade eden Pakdemirli " Bu güçlü yönlerden daha etkin faydalanabilmek için öncelikle yüksek teknolojinin daha erişilebilir hale getirilmesi, benimsenmesi ve sahaya yayılması, insan kaynağı kapasitesinin güçlendirilerek yenilikçi bakış açısının ve inovasyon farkındalığının oluşturulması gerekmektedir. Bu ödüller de bu farkındalığı oluşturma ve geliştirme yolunda atılan önemli bir adımdır" dedi.
GELİŞEN TEKNOLOJİLERİ VE BİLGİYİ HIZLI BİR ŞEKİLDE TAKİP EDEN BİR ÇİFTÇİNİN ETKİLEYİCİ SONUÇLAR ALABİLECEĞİ AÇIKTIR
Avusturalya'dan ABD'ye, büyük tarım ülkelerinin önemli bölümünde çiftçileri, tarım kuruluşlarını özendiren uzun süreli ödüllendirme projeleri düzenlediğini vurgulayan Bakan Pakdemirli "Bu şekilde verim artışı sağlamanın yanı sıra asıl önemli olan gelişme, bu ülkelerde tarımın artık bir kariyer alanı olarak görülmeye başlanması olmuştur. Bizim de ihtiyacımız olan budur. Özellikle gençleri bu alana çekmenin yollarından biri de teknoloji ve yenilikçiliği tarıma entegre etmektir. Bilgiye sahip olmanın, bu bilgiyi nasıl kullanacağını ve nasıl geliştireceğini bilmenin üretime yapacağı katkı inkâr edilemez. Gelişen teknolojileri ve bilgiyi hızlı bir şekilde takip eden bir çiftçinin etkileyici sonuçlar alabileceği açıktır" açıklamasını yaptı.
BAŞVURULAR 30 EKİME KADAR SÜRECEK
Bu bağlamda dikkatleri tarımdaki gelişmeye çekmek, yeni girişimleri özendirmek ve başarılı olanları ödüllendirmek amacıyla Türkiye Tarım-Orman Ödülleri platformunun oluşturulduğunu söyleyen Pakdemirli, bu kapsamda başvuruların bugün itibariyle başlayıp, 30 Ekim 2020 tarihine kadar da süreceğini ve başvuruların 2020.tarimodulleri.com adresinden gerçekleştirilebileceğini vurguladı.
Tabi bu ödül platformu için geniş kapsamlı bir jüri de oluşturulduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli "Türkiye'nin dört bir yanından 4-5 ay sürecek olan aday toplama ve başvuru alma süreci sonucunda oluşan liste, ön değerlendirmeden sonra, jüri değerlendirmesine sunulacak. Jüri değerlendirmesinde, her kategoride ilk 3 ödül alacak. Ödül için sonbaharda, İstanbul'da geniş kapsamlı bir tören düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
Organizasyon için telekom şirketinden gübre şirketine kadar her iş ortağının kendi kanalından tanıtım veya başvuru için çaba göstereceğini belirten Pakdemirli, Türkiye Tarım-Orman Sektörüne verdikleri büyük destek, gösterdikleri ilgi ve duyarlılık için teşekkür etti.
BU AKŞAM SAAT 21.00'DE ÇİFTÇİLERİMİZİ BALKONLARDAN GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE ALKIŞLAYALIM
Türkiye Tarım Orman Ödülleri Töreninde, çok sayıda, birbirinden değerli başarı hikâyeleri dinleyeceklerine inandığını söyleyen Bakan Pakdemirli "Bu sektörde her biri kendi alanında inanılmaz başarılara imza atmış birçok kahraman olduğunu bizzat biliyorum. Ayrıca vatandaşlarımızdan bu akşam saat 21.00'de, bu zor dönemde soframızdan, gıdamız eksik olmasın diye, her şeye rağmen üretmeye devam eden çiftçilerimiz için balkonlarından güçlü bir alkış istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın