Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, III. Tarım Orman Şûrası'nın ilk eylem planı olan ve Antalya'da düzenlenen 'Küçükbaş Hayvancılığı Güçlendirme Eylem Planı Toplantısı'na katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, III. Tarım Orman Şûrası'nın ilk eylem planı olan ve Antalya'da düzenlenen 'Küçükbaş Hayvancılığı Güçlendirme Eylem Planı Toplantısı'na katıldı.
50.000'i aşkın fikir, plan ve proje sonrası şekillenen Şura kararları için yol haritasının belirlenmeye başladığını belirten Bakan Pakdemirli, Hayvancılık konusunun da Şura'da değerlendirilen ana başlıklardan olduğunu ve bugün itibariyle yol haritasının paylaşımına başladıklarını ifade etti.
TARIM ORMAN SEKTÖRÜNDE AVRUPADA İLK SIRALARDAYIZ
Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin güçlü bir Tarım Orman sektörü olduğuna dikkati çekti; ''Tarım Orman sektöründe; Avrupa'da ilk sıralarda, dünyada ise ilk 10'dayız. Avrupa'da Büyükbaş hayvan varlığında 2. Sırada, Küçükbaş hayvan varlığında ise ilk sıradayız! Bakanlık olarak biz, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız kapsamında; son 17 yılda, hayvancılık sektörümüze, 33 milyar lira hibe desteği sağladık! 2019 yılında küçükbaş hayvan varlığımızı, 50 milyon başa çıkardık! Bununla birlikte, küçükbaş süt üretimimizi 2,3 kat artırarak, 867 bin tondan 2 milyon tona çıkardık. Toplam küçükbaş et üretimimizi %21,2'lik artışla, 94 bin tondan 114 bin tona çıkardık'' diye konuştu.
DESTEKLERLE, HAYVANCILIK GELİŞMEYE DEVAM EDECEK
Bakan Pakdemirli gelinen noktada, verilen desteklerin payının büyük olduğunu belirtti ve rakamlarla bu desteklerden örnekler verdi; ''2006 yılında, 286 bin baş anaç koyun keçiye 1,4 Milyon Lira destek verilirken, 2018 yılında destekleme ödemesi yaptığımız anaç koyun keçi sayısını 22 milyon başa, destekleme miktarını ise 540 Milyon Liraya ulaştırdık. Damızlık Koç Teke Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi ile damızlık koç tekelerin taban sürülerde kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla; proje kapsamındaki, Tokat, Manisa, Konya ve Bingöl illerinde birliklerimizce yapılan damızlık koç teke yatırımlarına yatırım bedelinin %50 si oranında destekleme ödemesi yaptık. Bu işletmelerden koç teke temin eden yetiştiricilerimize de aldıkları koç teke başına % 50 hibe karşılığı destekleme ödemesi gerçekleştirdik. İnşallah bu proje ile 2020 yılı başında, Eskişehir ve Elazığ illerimizde de, % 50 hibe ödemesi yapacağız. Ayrıca projenin, 2022 yılına kadar uzatılmasına ilişkin çalışmalarımız da devam etmektedir. Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile 2018 yılında, 30 ilde 1.835 yetiştiriciye, 2.393 baş damızlık koç ve teke dağıtık. Küçükbaş Çiğ Süt Desteği kapsamında da; 2019 yılı ilk 8 ayında, 139 bin ton küçükbaş sütü için 21 Milyon Lira çiğ süt destekleme ödemesi yaptık. Sürü Yöneticisi (Çoban) İstihdam Desteği ile; işletmelerimizin çoban istihdamını artırması için eğitim ve destek projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda; 2019 yılında; 67 ilde sürü yöneticisi istihdamı yapan 7.039 işletmeye, 35,2 Milyon Lira destek ödemesi gerçekleştirdik.''
Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesinin küçükbaşlarda 21 koyun ve 6 keçi ırkında uygulandığını da hatırlatan Bakan Pakdemirli, bu proje sayesinde Üniversite, Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birlikleri ve Kamu iş birlikteliğinin de sağlanmış olduğunu ve bu projeden elde edilen damızlıkların daha iyi fiyattan satılarak, yetiştiricilerin gelirlerinde artışın sağlanmasına da vesile olduğunu söyledi.
Son 17 yılda ORKÖY kapsamında; Besi Koyunculuğu ve Süt Koyunculuğu Projelerinde toplam 13.500 aileye 484 milyon lira kredi ve hibe desteği verildiğini de belirten Bakan Pakdemirli, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında ise;
10.298 küçükbaş hayvancılık projesi ile genç çiftçilere toplam 373 bin küçükbaş hayvanın ayni olarak hibe edildiğini ifade etti.
17 YILDA 5,9 MİLYAR LİRA YEM BİTKİLERİ DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI
Hayvancılıkta, girdi maliyetleri içerisinde, kaba yem maliyetlerinin, önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda verilen desteklere de değindi; ''Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında; 2002 yılında, 35,6 Milyon Lira destek verirken, 2019 yılında, bu destekleme miktarını 24 kat artırarak, 850 Milyon Liraya çıkardık. Ve böylelikle; son 17 yılda, 5,9 Milyar Lira yem bitkileri destekleme ödemesi yaptık'' dedi
Bakanlıkça, 2019 yılı itibariyle mera varlığımızın; 11,7 milyon hektar alanında tespit, 8 milyon hektar alanında tahdit ve 4,9 milyon hektar alanında tahsis çalışmasının tamamlandığını ve 1 milyon hektar alanda da mera ıslah ve amenajman projesi uygulandığını da belirtti Bakan Pakdemirli.
Bakan Pakdemirli, ülkemizin Canlı Koyun-Keçi İhracatı kapsamında 2019 yılında; Azerbaycan, Katar, Sudan, Irak ve Lübnan olmak üzere, toplam 5 ülkeye, 141 bin küçükbaş hayvan ihraç ettiğini de açıkladı.
''2020 YILINDA 22 BİN BAŞ DAMIZLIK DAĞITIMI HEDEFLİYORUZ''
Küçükbaş hayvancılıkta verilen destekleri ve gelinen noktayı anlatan Bakan Pakdemirli, TİGEM aracılığıyla Damızlık Koyun Yetiştiriciliğine verilen desteklere de değindi. Pakdemirli; ''9 işletmede, 10 ırk ile damızlık koyun yetiştiriciliği yapıyoruz. Evet, 2002'de 71 bin baş olan damızlık koyun varlığını, 2019 yılında 183 bin başa çıkardık. 2020 yılında da 225 bin başa çıkarmayı hedefliyoruz. Son 17 yılda, toplam 195 bin baş damızlık koyun dağıtımı gerçekleştirdik. İnşallah bu yıl da 22 bin baş damızlık dağıtımı hedefliyoruz'' dedi.
2019 yılında uygulamaya konulan sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında, bir önceki yılda doğan kuzu ve oğlaklardan anaç vasfına ulaşan ve ilk defa sürüye katılan hayvan başına 100 Lira destekleme yapılacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, hayvan ıslahı kapsamında da ata mirası kadim ırkların ıslah edilmesi, ekonomik değer taşıyan ve tescili yapılan koyun keçi ırklarının ıslahı ve korunması için de soy kütüğü ve verim kayıtlarının tutulmasına yakın bir zamanda başlanacağını belirtti. Islah programı kapsamında; soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 Lira; soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilere de koç teke başına 500 Lira destekleme ödemesi yapılacak.
Önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri de açıkladı Bakan Pakdemirli.
Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesini 2020 yılında, 45 ilde uygulamayı planladıklarını da ifade eden Bakan Pakdemirli, Sürü Yöneticisi (Çoban) İstihdam Desteğinden daha fazla yetiştiricimizin faydalanması için sürü büyüklüğünün 200 baştan 100 başa düşürüldüğünü ve bu sayede işletme sayısını 10 bine çıkararak,
50 Milyon Lira destekleme ödemesi yapacaklarını açıkladı.
HEDEFİMİZ, ET ÜRETİMİNDE KÜÇÜKBAŞ PAYINI %20'NİN ÜZERİNE ÇIKARMAK
Önümüzdeki dönemde, toplam kırmızı et üretiminde küçükbaş eti üretim payını, %10'dan %20'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de anlatan Bakan Pakdemirli, bunun yanı sıra, 2023 yılına kadar, bütçe ve bütçe dışı imkânlarla, 2 milyon hektar alanı daha sulamaya açmayı hedeflediklerini de söyledi. Pakdemirli; ''Böylece yem bitkisi üretimini arttırarak, yetiştiricimizin ihtiyacı olan kaba yemi tedarik etmiş olacağız. Ayrıca bana göre; kırsal üretim, hâlâ istihdam için doğru adrestir ve hayvancılık sektörünün bu sebeple de özel bir önemi vardır. Doğru politikalar, küçük doğru dokunuşlar, doğru organizasyonlar ile 2023 yılına kadar, inanıyorum ki ülke küçükbaş hayvan varlığımızı nüfusumuz kadar arttıracağız'' dedi.
Bakan Pakdemirli, geçtiğimiz yıl çokça yaşanan ve çobanlarımız ile hayvanlarımızın büyük zarar gördüğü yıldırım düşmesi olaylarına karşı da Çiftçi ve çobanlara uyarıda bulunarak, ''Kuvvetli meteorolojik olaylardan korunmak için 'Meteorolojinin Sesi Radyosu' nu dinlemelerini, cep telefonlarında MGM Mobil ve "Tarımsal Hava Tahmini" uygulamalarımızı kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ülkemizin en köklü radyosu olan,
Meteorolojinin Sesi Radyosu ile hayvanlarınızı otlatmaya gitmeden, yaylalara çıkmadan önce anlık hava durumundan haberdar olabilirsiniz'' dedi.
Yorum Yazın