Şekerbank

Bakan: “Ormancılık kooperatifi sayısı 3 bin 100”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan: “Ormancılık kooperatifi sayısı 3 bin 100”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, orman köylülerine yönelik desteklemelerle ilgili soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, ülke genelinde 3 bin 100 adet ormancılık kooperatifinin bulunduğunu, bu kooperatiflerin üye sayısının ise 237 bin 106 olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesinde, “2019 yılında 6831 sayılı Orman Kanunu’ nun 31, 32, 33 ve 34. Maddelerinden yararlanan orman köylüsü sayısı ve illere göre dağılım oranı nedir? Son 10 yılda orman köylüleri ve kooperatife kaç kişi kaydolmuştur? İllere göre kayıt oranı nedir?2019 yılında ne kadar tarımsal kredi kullandırılmıştır? Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD)- PRAIS Sistemi’nin son 2 yıllık çölleşme raporu nedir? Çölleşme ile mücadele için ne gibi önlemler almaktasınız?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, 2019 yılı itibarıyla 3.100 adet ormancılık kooperatifi mevcuttur. Bu kooperatiflerin 2.600 adetinin üst birlik üyelikleri vardır. Ormancılık faaliyet alanı olan kooperatiflerin üye sayısı 237.106’dır. Fiilen çalışan sayısı 72.174’tür” dedi. 

Bakan, 2019 yılında Ülkemiz genelindeki orman köylerinde ORKÖY faaliyetleri kapsamında yapılan projelere destek verildiğini belirtti.

 Bakan Pakdemirli, erozyonla mücadele kapsamında şu bilgileri verdi: 

“2013 -2017 yılları arasında Erozyonla Mücadele Eylem Planı uygulamaya konmuştur. 2017 yılında tamamlanan bu eylem planlarından Erozyonla Mücadele Eylem Planı 2018 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. Eylem Planı kapsamında 5 yılda 1,4 Milyon ha erozyon kontrolü, ağaçlandırma, rehabilitasyon ve mera ıslahı çalışmaları gerçekleştirilmiştir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman köylüsü ile orman çalışanlarının sorunlarına kapsamlı çözüm üretilmesi ve taşeron firmalarda çalışanların asıl kadrolara alınması gerektiğini belirtti. Gürer, “Ağaçlandırma çalışmaları önemlidir. Orman alanları birden bire oluşmaz. Yılların emeği gerekir. Son yıllarda ormanların yangınlar sonucu zarar görmesi büyük alanlarda yapısal bozulmalara yol açmıştır. Ayrıca maden ocakları ile önemli alanlar tahrip edilmektedir. Geçtiğimiz yıllara göre orman alanlarında yapılan ağaç kesimlerinde ki artışta dikkat çekici boyutlara erişmiştir. Ekonomik getiri için bu alanlara göz dikilmesi doğanın dengesini bozar, sarsar. Ülkemizde uzun yıllar orman amenajman planlarında, yıllık 15-16 milyon metreküp üretim yapıldığı bilinmektedir. Son dönemde bu sayının 40 milyon metreküpe kadar çıkarılmış olması da uzmanları kaygılandırmaktadır. Orman ekosistemini bozacak, salt günü kurtarıp geleceği riske atacak uygulamalardan da kaçınılmalıdır. Yaşanılan ekonomik sorunlarda, getiri kalemleri olarak ormanlar, rant ve talan alanı haline getirilmemelidir. Yangınlar konusunda da koruyucu önlemler geliştirilmelidir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımın Tüm Paydaşlarının Tek Bir Platformda BuluşacakÖnceki Haber

Tarımın Tüm Paydaşlarının Tek Bir Platfo...

Bakan Pakdemirli’den Anneler Günü MesajıSonraki Haber

Bakan Pakdemirli’den Anneler Günü Mesajı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar