Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba bugün CNN Türk'te Hakan Çelik’in tarım ve gündemle ilgili sorularını cevapladı.
Şu anda tam olarak ben bilemiyorum ama Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birleşmesi bana göre olmazsa olmazımızdı. Bu çok iyi bir fikir. Su ile tarım, toprak bir arada gitmesi lazım. Biz Tarım Bakanlığı olarak ne diyoruz? "Toprağı su ile buluşturacağız" Su başka yerde, toprak Tarım Bakanlığı'nda. Kaybedecek hiçbir saniyemiz yok. Veysel Hocam gerçekten en başarılı bakanımız arasında. Çok başarılı, bu konunun gerçek uzmanı. Ben kendisine yaptığı işlerden dolayı müthiş bir saygım var. İnşallah Tarım ve Orman Bakanı olur ve aynı şeye devam eder. Ama bunun tek elde toplanması, yani tarım, orman ve bir de ben hep şunu söylüyorum. Sadece üretmek değil, bir kentte yaşayan insanların yaşam kalitesinin yükselmesi, Tarım, Orman ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı.
Birincisi olarak kırsal kalkınma olmalı. Gençler ve kadınlar desteklenmeli. Göç önünü geçilmeli
Suriye’li vatandaşların Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis te sorunları yaşanıyor. Hatay da birçok Suriye’li vatandaş var. Kısa sürede olmazsa Suriye’Li vatandaşlar dönecektir. İşsizliğimiz yüksek iken Suriye’li vatandaşlar tarafından tekrar yükseliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Suriyelilerin geri dönüşüyle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyor. Uzun vadede bu çalışmalar neticesinde geri dönüşler olacaktır. Bu geri dönüş olmadığı takdirde. Bizim vatandaşlarımızın işsizlik sorunu var ve bu misafirlerimiz işsizliği daha da artırıyor. bu bizim en önemli görevimiz.
Patateste ihracat desteği verdiği, fırsatçılar üreticimizin ve tüccarımızın emeklerini kullanıyorlar. Aynısını domateste yapıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Patates ve soğanda ihtiyacımızı karşılıyor ve ihracatımız var. Seçimden 8 ay önce Niğde'de üreticilerle buluştuk ve üreticiler patates elimizde kaldı diye dert yanıyordu. Biz ihracat desteği verdik. Ama ne olduysa seçimden 15 gün önce patates fiyatları yükseldi. Bazı insanlar fırsatçılık yapıyor. üreticinin elinde patates kalmamıştı.
Ürünümüz var ancak tarlaya girip hasat yapılamıyor. Bir hafta içinde sorun çözülecek ve Suriye'den patates ithalatı bitecek. Soğan ve patateste fiyatlar daha da düşecek.
Birgün gazetesi 2011'de et ithalatı ile ilgili bir olayı yeni gibi veriyor.
29 lira kıyma, 31 lira kuşbaşı. Bütün Türkiye'de piyasayı izliyoruz. Ortalama diğer marketlerde, esnaf kardeşlerimizde de üreticiye çok saygı duyuyoruz. Kıyma ortalaması 42 lira. Kuşbaşı da 45 lira. En pahalı ve en ucuzu alıyorum, ortalaması 42-45.
Yeni destekleme modellerine geçmemiz lazım. Bu nereden oldu? Hakikaten yemde, dövizdeki artışla beraber yemde bir artışımız oldu. Ve haklı olarak üretici kardeşlerimiz 27 liraya satılan dana karkas, 29-30 lira kondu.
TİGEM'i hayvancılık konusunda doğru kullansaydık, etin pahalı olmaması gibi bir sorunumuz olmazdı. Bizim eksikliğimiz ana eksikliği, dişi eksikliği. Biz düve sayısını artırırsak 2-3 yıl içinde et ithalatını ortadan kaldırırız. Bu senenin sonunda 500 bin damızlık koyunu dağıtmış olacağız.
Sayın İnce'nin yanındaki arkadaşlar bu işi bilmiyor. Ben depoyu doldurup yarısı senden yarısı benden demiyorum. Ben üretime destek veriyorum. 1 dönüm pamuk ekerken ne kadar mazot harcadıysa ben onun yarısını veriyorum. Yoksa depoyu götür doldur yarısıne ben vereceğim gibi bir durum yok.
Yorum Yazın