Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nin (TSÜAB) düzenlediği 'Milli Tarımda Tohumculuğun Rolü ve Geleceği' konulu çalıştayın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapıldı. Antalya Kundu turizm bölgesindeki Miracle Lara Hotel'deki toplantıya Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, TSÜAB Başkanı Burhanettin Topsakal ve Türkiye'nin birçok yerinden sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Milli tarım politikası içindeki en önemli stratejik unsurlardan birinin tohum olduğunu dile getiren Bakan Faruk Çelik, günümüzde gerek gıda güvenliği, gerek üretim alanlarının daralması, gerekse hızlı nüfus artışı neticesinde tohum ve tohumculuk sektörünün öneminin son derece öne çıktığını aktardı. Bakan Çelik, "Türkiye 147 milyar TL'lik tarımsal hasılaya ulaştı. 16.8 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdi" diye konuştu.
'BEN ARAZİMİ EKMİYORUM' DEMEK YOK, HER KARIŞ EKİLECEK
Tarıma elverişli her karış toprağın ekileceğini belirten Bakan Çelik, gerekli yasal düzenlemenin Meclis'e geleceğini söyledi. Bakan Çelik, "'Arazimi ekmiyorum' demek yok, ekilecek. Bu senin değil 79 milyon nüfusun. Keyfi olarak kullanma şansına sahip değilsin. Her karış toprağı ekeceğiz, değerlendireceğiz" diye konuştu.
136 OVA TARIMSAL SİT ALANI İLAN EDİLİYOR
Tarımsal konularda kim ne önerecekse herkese kapılarının sonuna kadar açık olduğunu da belirten Bakan Çelik, “Yeterki tarım sektörünün geleceğine katkı sağlasın. Her dönemde tarımsal arazinin daraldığını, küçüldüğünü görüyoruz. 136 ova tarımsal sit alanı ilan ediliyor. Sayı 200'ü aşacak. Bakanlar kurulunda imzaya açıldı ve bugünlerde resmi gazetede yayımlanacak. İnşallah 250'nin üzerinde tarımsal ovanın SİT alanı ilan edilmesi notasında çalışmalarımızı yoğunlaştırış olacağız" dedi.
DAMLA SULAMA YAPMAYANA DESTEK YOK
2015'den bu yana 1.4 milyar TL sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini açıklayan Bakan Çelik, bu destekler neticesinde 2002'de 145 bin ton olan tohum üretiminin, 2015'te 896 bin tona, fide ve fidanda 2002'de 4 milyon adetken 132 milyon adete yükseldiğini söyledi. Tohum üretim havzaları belirleneceği ve 'ben her yerde tohum üretirim' anlayışından çıkılacağını da dile getiren Çelik, ar-ge desteklerinin de 10 kat artırılıyor olduğunu ve üniversitelerden gelen projelere özel sektör işbirliği şartı konulduğunu kaydetti. Çelik, önümüzdeki dönemde damla sulama, yağmurlama gibi yöntemlere geçmeyip, vahşi sulamaya devam edenlere tarımsal destek verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Yorum Yazın