Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültürpark'taki Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Lokali'nde, dernek tarafından düzenlenen "Çağdaş Söyleşiler" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Tohumla ilgili kamuoyunda dedikodu mahiyetindeki konular doğru değil"
Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaları da aktaran Çelik, çiftçinin kullandığı mazotunun yarısını karşılayacaklarını, Türkiye'de 7 bölgede çok ciddi katılımlı toplantılar yaparak tarım ve hayvancılık konusunda ülkenin fotoğrafını çektiklerini söyledi.
Gelecekte su ve gıdaya erişim savaşları olacağına dikkati çeken Çelik, tarımda havza bazlı üretime geçildiğini, tavsiye edilen ilgili ürünlerin belirlenen topraklara ekilmesi durumunda çiftçiye ciddi destekler sağlayacaklarını ve atıl arazi kalmayacağını belirtti.
Çelik, "Türkiye'nin 4 milyon ton pamuğa ihtiyacı var, 2 milyon tonunu üretiyor. Bu arazide bu stratejik ürün, tekstilin ham maddesi pamuğun üretimini artıracak önlemler almak gerekiyor. Pamuk üretimiyle ilgili aldığımız önlemlerle göreceksiniz önümüzdeki yıl 2,5 veya 3 milyon ton olarak gerçekleşecek. Yani pamukta 500 bin veya 1 milyon ton civarında artış gerçekleşecek." açıklamasında bulundu.
Tarımda kimyasallardan arınmak gerektiğini belirten Çelik, şunları anlattı:
"Bununla ilgili çalışmaları da başlattık. Gübre ve ilaçla ilgili bir iki hafta sonra Milli Tarım Projesi dediğimiz hayvancılık ve bitkisel üretim ayağını takviye edecek önemli çalışmaları gündeme koyacağız. Tahmin ediyorum ki 2017 ortalarında atılması gereken birçok adım atılmış olacak ve kendi kendine çarkı döndürecek hızlı bir mekanizmanın işlemeye başladığını hep beraber görmüş olacağız. Hububatta tohum sorunumuz yok. Üretiyoruz ve bunları kullanıyoruz. Sebze ve meyvede sıkıntımız var. Çok büyük ölçüde değil. Orada da ciddi üretimimiz var. Şimdi bu alandaki tohumları da hububat gibi üretip o seviyeye ulaşmak istiyoruz. Tohumu ihracat eden, ithalat eden bir ülkeyiz. Şu anda tohumla ilgili kamuoyunda dedikodu mahiyetindeki konular doğru değil."
Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin Avrupa'nınkinden fazla olduğunu aktaran Çelik, Avrupa ölçeğinde bir tohum bankasına sahip olduklarını kaydetti.
Biyoçeşitliliği, tüm endemik ürünleri bu tohum bankasında muhafaza ettiklerine değinen Çelik, "Kötü bir tablo yok. Türkiye, bütün çeşitliliğini muhafaza altına almış bulunuyor. Türkiye, tüm endemik varlığını muhafaza edecek çalışmayı gerçekleştirmiş." dedi.
Yorum Yazın