Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaretin olumlu seyrettiğini ifade ederek, 2016'da 870 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bakan Çelik, Sırbistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile Bakanlık makamında bir araya geldi.
Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyelik müzakereleri sürecini desteklediklerini belirten Çelik, bölgede barış ve istikrar açısından atılan tüm adımları önemsediklerini vurguladı.
Çelik, iki ülke arasındaki ticaretin olumlu seyrettiğini ifade ederek, ticaret hacminin 2016'da 870 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti. Bunun 63 milyon dolarını tarım ürünlerinin oluşturduğunu dile getiren Çelik, ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Çelik, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan Sırbistan ve Türkiye arasındaki tarım komitesi toplantısının yanı sıra iş forumu da gerçekleştirmeyi istediklerini belirterek, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının yenilenmesi için her türlü desteği vereceklerini kaydetti.
"Çayların tamamı organik olacak"
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Çelik, çayda organik üretim ile ilgili Bakanlık bünyesinde yoğun çalışmalarının bulunduğunu ifade ederek, çay alanlarının tümünde 2018'den itibaren organik çay üretimine geçiş ile ilgili karar aldıklarını söyledi.
Çelik, söz konusu düzenlemenin kısa süre içerisinde yayımlanacağına dikkati çekerek, "Hazırlıklarımızı 6-7 ay içerisinde tamamlayacağız. Ayrıca diğer bazı illerimizin, alanların veya bölgelerin de organik tarım alanı ilan edilmesi ile ilgili çalışmamızda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz." dedi.
Azerbaycan ziyaretinin oldukça verimli geçtiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmemizde şunları ifade ettik, Azerbaycan'ın 1,3 milyar dolarlık tarımsal ürün ithalatı bulunduğunu, bunun yalnızca 120 milyon dolarının Türk ürünleri olduğunu söyledik. Pamuk açığımız var, biz de bunu çeşitli ülkelerden temin ediyoruz, bu ticaretin iki ülkede bulunan ürünlerle yapılmasının doğru olacağını ifade ettik. Aliyev de bu iki ülkedeki imkânların karşılıklı değerlendirilmesi talimatını verdi. Görüşmede pamuk öne çıktı, yağlı tohumlar da olabilir. İthal edilmesi gereken ürünlerde tercihimiz orası olacak. Onların da 1,3 milyar dolarlık ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye'den gerçekleştirmesi konusunda bir mutabakata vardık."
"Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamızı genişletmek istiyoruz"
Ljajic de, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin önceki zamanlara göre en üst seviyede olduğunu, ekonomik iş birliklerinin de günden güne ivme kazandığını belirterek, "Siyasi konularda açık kalan sorularda ufak pürüzler var ama çok az. Ümit ediyorum ki ticari ilişkilerimizi bulunduğumuz noktadan yukarıya taşıyabiliriz. 15 Temmuz'da Türkiye'deki olaylara karşı çıkan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında duran bir ülkeyiz. Her zamanki gibi demokratik yolla seçilen hükümete desteğimiz devam edecektir." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin istikrarının tüm bölge için önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Ljajic, bu istikrarın aynı şekilde devam etmesini umduklarını kaydetti. Ljajic, Sırbistan'da Türk şirketi sayısının giderek arttığına dikkati çekerek, bunun iyi siyasi ilişkilerin sonucu olduğunu söyledi.
Ülkelerinde birçok alanda daha fazla Türk şirketini görmek istediklerinin altını çizen Ljajic, "Türkiye ile imzaladığımız serbest ticaret anlaşmamızı tekrar revize ederek genişletmek istiyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Martta yeniden görüşmelerimiz olacak. İki ülke arasındaki ekonomik farklılık biraz asimetrik durumdaydı ama Türkiye hep yanımızdaydı. Serbest ticaret anlaşmamıza daha çok ürün katmak için desteğinizi bekliyoruz. Sözleşmeler yeniden imzalanınca iki ülke arasındaki ticaret daha da artacaktır. Serbest ticaret anlaşmasını imzaladıktan sonra bizim ticaret hacmimiz 3 misli artmıştı." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin Sırbistan ve Bosna Hersek'e sunduğu altyapı desteği için de teşekkür eden Ljajic, "Altyapıya yapılan yatırımlar ekonomiye ve siyasi ilişkilere yapılan bir yatırımdır." dedi.
Yorum Yazın