Baharın müjdecisi olarak görülen kuzuların doğmaya başlaması, yetiştiricilerin yüzünü güldürdü.
Diyarbakır’da baharın müjdecisi olarak görülen kuzu doğumlarının başlamasıyla yetiştiricileri tatlı bir telaş sardı. Şubat ayının ilk günlerinde başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini artırdı.
Yetiştiriciler, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uğraşın verdiği yorgunluğu, dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak unutuyor. Kış mevsimi nedeniyle ağıllarda beslenen kuzuların sesleri, yetiştiricilere farklı bir sevinç yaşatıyor.
Koyunları kuzularıyla 24 saat boyunca başka bir ağılda bekleten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kuzuların süt emme alışkanlığı edinmesi için yaptıkları bu uygulamanın ardından hayvanları tekrar diğer ağıllara alıyor.
25 yıldır hayvancılık yapan Mehmet Yoldaş, küçükbaş hayvancılığın zor bir meslek olduğunu dile getirerek, doğan kuzular ile sevindiklerini ifade etti.
“Kuzuların doğumu baharın müjdesidir”
Yoldaş, “Ev ahalisi hepsi hayvancılıkla uğraşıyor. Küçükbaş hayvanlar bizim için çok değerlidir. Bahar ayında kuzular dünyaya geliyor. Dolayısıyla kuzuların doğumu baharın müjdesciidir. Bu baharda 70 koyunum doğum yaptı. 6 aya kadar yine doğum yapacaklar. Hayvanlara iyi baksanız 1 yıl içerisinde 2 defa doğum yapabilir. Şimdilik yeni doğan kuzuları koyunlardan ayrı tutuyoruz. Kuzuların ayrı olmasının temel sebebi yan yana olduklarında gelişme olmuyor. Onları koyunlarla sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yan yana getiriyoruz. Koyunların sütünden yoğurt, peynir ve yağ yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri çarşıda satıyoruz.” dedi.
Bir başka hayvan yetiştiricisi Muhammed Kaya ise küçükbaş hayvanın etinden, sütünden ve derisinde istifade ettiklerini belirtti.
Çocukluğundan beri hayvancılık ile uğraştığını ifade eden Kaya, koyunların hem hızlı ürediğini belirterek, hayvancılığın büyük bir rızık kapısı olduğunu söyledi.
Yorum Yazın