Şekerbank

Bafra’da Damla Sulama ve Geleneksel Çeltik Ekimleri Birlikte Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bafra’da Damla Sulama ve Geleneksel Çeltik Ekimleri Birlikte Gerçekleştirildi

 Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında İlimizde 2022 yılında uygulanan Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi ile Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Terme, Tekkeköy ve Çarşamba İlçelerinde ekilmek üzere 40 ton çeltik tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Damla sulama ile çeltik yetiştiriciliğine öncelik verilerek ana ürün Çeltik Tarımı yapılan alanlarda ikinci ürün olarak da kışlık sebze yetiştiriciliğine imkân verecek, eğimli arazilerde çeltik tarımını mümkün kılacak Proje kapsamında Bafra Üçpınar Köyünde düzenlenen Programa;  Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan KIRCALI, Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Bafra Belediye Başkanı Hamit KILIÇ,  Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER katılım sağlamıştır.

Programda Bafra İlçesi Çeltik Üretimi ve Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi kapsamında kısa bilgilendirme yapan Ziraat Mühendisi Muharrem NAS; “Bafra İlçemizde ilk olarak çeltik üretimi 1952 yılında başlamıştır. Yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahip ilçemizde 1952 yılından günümüze kadar modern alet ve takımların yaygınlaşması, yeni çeltik çeşitlerinin Bölgemize girmesi, pirincimizin lezzeti dolayısı ile tüketicilerin talebinin artması gibi faktörlerin yanı sıra Bafra Ovasının tarım arazisinin büyüklüğü, Kızılırmak nehrinden sulama imkânının olması gibi nedenlerden dolayı her geçen yıllar içinde çeltik üretimi artmıştır. Türkiye de çeltik yetiştiriciliği yapılan alanlar dikkate alındığında Bafra İlçemiz, Edirne ilinin İpsala ilçesinden sonra 2. sırada yer almaktadır.

Bafralı üreticilerimizin 70 yıllık bilgi brikimi ve emeği ile yoğurduğu, Kızılırmak nehrinin taşıdığı zengin minerallerden oluşan topraklarda yetişen ve bu sularla sulanan çeltiğinden elde edilen Bafra pirincimiz parlak görünüşünün yanı sıra pişme kalitesi, aroması, lezzeti ve damaklarda bıraktığı tat ile sofralarımızın aranılan lezzetleri arasında yer almaktadır. İlçemizde 2019 yılından itibaren Tava usulü ile yapılan çeltik yetiştiriciliğine ilave olarak damla ve yağmurlama sulama usulü ile de yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır.  Damla ve yağmurlama sulama sisteminde tava usulü sisteme göre yaklaşık % 60 -70 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Damla ve yağmurlama sulama sistemi ile yetiştiricilik mevcut tava usulü ile yapılan yetiştiriciliğe ilave olarak hem ülke ekonomisine hem de üretim miktarının arttırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM da etkinlikte yaptığı konuşmasında: “Ülkemizde 2021 yılı verilerine göre 1 milyon 294 bin 753 dekar alanda 1.000.000 ton üretimin yaklaşık 209.312 dekar ekiliş ve 153.120 ton üretim ile % 16’sını karşılamakta olan İlimiz ülke sıralamasında 2. sırada yer almaktadır.

Çeltik üretiminde, 2021 yılı itibarıyla; mazot desteği 68 TL/da, gübre desteği 8 TL/da, havza bazlı fark ödemesi desteği 10 kr/kg ve sertifikalı tohum kullanımı desteği 16 TL/da olarak Bakanlığımız tarafından belirlenmiştir. İlimizde 2021 yılı içinMazot Gübre Desteği 159.372 da alanda 12.112.272 TL,  Fark Ödemesi 109.680 da alanda 7.767.689 TL ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 76.611 da alanda 1.225.791 TL olup, toplamda 21.105.752 TL destekleme ödemesi gerçekleştirilecektir.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2022 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında İlimizde uygulanmakta olan Çevre Dostu Çeltik Üretimi projesi ile   % 60Bakanlık katkısı ve % 40çiftçi katılımı ile2.000 dekar alanda ekilmek üzere 40 ton çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır.

Damla sulama ile çeltik üretim kültürünü üreticilerimize benimsetmek, İlimiz çeltik üretim alanlarını artırmak ve çeltikten sonra kışlık sebze üretimini de destekleyerek üreticinin gelirini artırmayı hedeflediğimiz projeye destek veren başta Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü olmak üzere Sayın Valimize,  Sayın Vekilimize ve programa katılan bütün haziruna teşekkür eder şahsım ve Bakanlığım adına saygılar sunarım.” dedi

Samsun Valisi Sayın Doç. Dr. Zülkif DAĞLI da yaptığı konuşmasında: “Susuz olmadığı düşünülen çeltiğin damla sulama sistemi ile değişen iklim ve yetiştiricilik koşullarına uygun şekilde yetiştiriciliğinin yapılması, üretimde çok az bir verim kaybı olurken % 70 su tasarrufu sağlanması, kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılması açısından damla sulama ile çeltik üretimini önemsiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı artırarak sürdürmeliyiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Damla Sulama sistemi ile üretim yapılmak üzere mibzerle çeltik ekimi ve tava usulü üretim yapılmak üzere Bafra Ovasında 8’si düzenlenen Geleneksel Çeltik Ekimleri gerçekleştirildi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Buğdayda Kıtlık YokÖnceki Haber

Buğdayda Kıtlık Yok

Bakan Kirişci, Avrupa'da 15 bin tür varsa bunun 12 bini kendi ülkemizdeSonraki Haber

Bakan Kirişci, Avrupa'da 15 bin tür vars...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar