Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukobirlik'in 10 lira 30 kuruş ve Tarım Kredi Kooperatifi'nin 10 lira 45 kuruş olarak açıkladığı ayçiçeği alım fiyatının çiftçi lehine iyileştirilmesini istedi. Üretim maliyetlerinin fahiş artışı karşısında ayçiçeğinin 15-16 liradan aşağı satılmasının çiftçiye ve tarımsal üretime darbe vuracağını aktaran Barut, "Geçen sene 600 liralık mazotla deposunu dolduran çiftçi bu sene aynı mazotu 3500 liraya alıyor. Geçen sene 5-6 liraya ayçiçeği satılmıştı, maliyet kadar artış olsa bu sene fiyatın 15-16 lira olması gerekiyordu ama ne yazık ki böyle olmadı. Şimdi çiftçinin mağdur olmaması, üretimin sürmesi için açıklanan fiyatın üstüne ayçiçeğinde prim desteğinin en az 5 lira olarak açıklanmasını istiyoruz" dedi.
"KINIYORUZ"
Çukurova'da ayçiçeği üreticilerinin önalım fiyatının belirsizliğinden kaynaklı büyük mağduriyet yaşadığını aktaran Ayhan Barut, "Hasadın üstünden günler geçmesine rağmen açıklanmayan fiyatlar nedeniyle çiftçimizin ürünü neredeyse tarlada kurudu, değerinin çok altında fiyatlara ürününü elden çıkarmak zorunda kalan çiftçimizin ocağına incir ağacı dikildi. Aylar öncesinden 'fiyatları açıklayın' çağrımıza yanıt vermeyenleri kınıyoruz" diye konuştu.
"PRİM DESTEĞİNİ 5 LİRA OLARAK AÇIKLAYIN"
Ayçiçeğinde kilogram başı Çukobirlik'in 10 lira 30 kuruş ve Tarım Kredi Kooperatifi'nin 10 lira 45 kuruş fiyat açıkladığını, Tarım Kredi Kooperatifi'nin 3 ay sonra ödemeli 30 kuruş prim vereceğini bildiren Ayhan Barut, "Bu açıklanan rakamlar maliyetin çok çok altındadır. Biz aylardır ayçiçeğinde fiyatın en az 15-16 lira olması için çağrı yapmıştık. Çünkü mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca kadar tüm maliyetler 5-6 kat artmıştı. Üreticinin para kazanması, maliyetlerini kurtarıp yeni sezonda ekim ve üretim yapabilmesi için fiyatların istenilen düzeyde olması gerekiyordu. Maalesef açıklanan ayçiçeği fiyatı üreticiyi kurtarmıyor. Geçen sene 600 liralık mazotla deposunu dolduran çiftçi bu sene aynı mazotu 3500 liraya alıyor. Geçen sene 5-6 liraya ayçiçeği satılmıştı, maliyet kadar artış olsa bu sene fiyatın 15-16 lira olması gerekiyordu. Şimdi çiftçinin mağdur olmaması, üretimin sürmesi için açıklanan fiyatın çiftçi ve üretim lehine revize edilerek iyileştirilmesini istiyoruz. Bu olmuyorsa bile ayçiçeğinde prim desteğinin en az 5 liraya yükseltilmesini talep ediyoruz. Böylece aradaki fark kapatılır ve üreticimiz nefes alır. Hem bu yapılırsa piyasa fiyatları tüketicileri de mağdur etmez. Gelin bu sözümüze kulak verin, ayçiçeğinde prim desteğini 5 lira olarak açıklayın."
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın