Türkiye'de her yıl kesilen 93 milyon tavuktan 80 bin ton, 10 milyon büyük ve küçükbaş hayvandan ise 70 bin ton yağ elde edilebiliyor.
Türkiye'de her yıl kesilen 93 milyon tavuktan 80 bin ton, 10 milyon büyük ve küçükbaş hayvandan ise 70 bin ton yağ elde edilebiliyor. Şu anda atıl vaziyette bulunan büyükbaş hayvan kemiği, tavuk kemiği, iç yağ ve deriden elde edilebilecek bu 150 bin tonluk yağın ekonomiye kazandırılması için birkaç iş adamı harekete geçti. Hayvansal yakıtların petrol konusunda dışa bağımlı olan Türkiye için önemli bir yakıt alternatifi olabileceğine dikkat çeken Renderingciler ve Yağ Sanayicileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Gökboğa, Türkiye genelindeki 60 tesiste hayvansal yağları kimyasal ve fiziki işlemlerden geçirip ekonomiye yılda 200 milyon dolarlık gelir yaratabileceklerini söyledi.
KEMİK TOPLAYICILIĞI BAŞLAYACAK
Türkiye'de her yıl kurban bayramlarında binlerce hayvanın kesildiğini ve bu hayvanların kemiklerinin çöpe gittiğini ifade eden Gökboğa, "Çöpe atılan bu hayvansal atıklardan oluşan larvalar sivrisinek ve karasinek oluşmasının en önemli sebebi. Bu kemikler aynı zamanda içinde yağ olduğu için çöplerde yangın oluşumuna da neden oluyor. Ciddi bir çevre katliamına yola açan hayvansal atıkların toplanması için acil bir yönetmeliğe ihtiyaç var. Bu konuda Sağlık, Enerji, Tarım ve Çevre Bakanlıkları birlikte hareket ederek halk sağlığını koruyacak bir yönetmelik çıkarabilirler" dedi. Gökboğa, çıkarılacak bir yönetmelikle tıpkı kağıt toplayıcıları gibi kemik toplayıcılığının da bir iş kolu haline gelebileceğini belirtti.
2017'DE YEME KATILAMAYACAK
Hayvansal atıkların bir kısmının şuanda Türkiye genelindeki 60 rendering tesisinde işlenip hayvansal yem ve ya sabuna dönüştürüldüğünü anlatan Gökboğa, 2017 başından itibaren tavukçuluk sektörünün hayvansal atıkları yem olarak kullanımının yasaklanacağını söyledi. Bu kararla hayvansal atıkların değerlendirilebileceği yeni mecralara ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Gökboğa şöyle konuştu: "Türkiye'de 60 civarında rendering tesisi var. Her tesiste 40-50 kişi istihdam ediliyor. Toplayıcılarla birlikte bu sayı 100'ü buluyor. ÖTV nedeniyle bu tesisler tam kapasite çalışamıyor. Çünkü devlet hayvansal yağlardan litre başına 1.12 kuruş ÖTV alıyor. Bu tesislerin tam kapasite çalışmasıyla sektörde 5 bin kişiye iş olanağı yaratılabilir. Şuanda hayvan kemiklerinin tonu 500 TL'ye alınıyor. AB'de olduğu gibi bu ürünlere uygulanan ÖTV kaldırılırsa daha fazla kemik toplanıp ciddi bir ekonomi yaratılabilir."
Yorum Yazın