Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında hazırlanan ve ilçe Müdürlükleri işbirliği ile yürütülen arı ve süt otu demonstrasyonları için; Narman İlçesinin Kuruçalı Mahallesinde arı yetiştiriciliği yapan Emrimeyya AKSOY'un tarlasında arı otu ve aynı mahallede hayvan yetiştiriciliği yapan Ağabey AKSOY'un tarlasında Süt Otu tarla günü yapıldı.
Tarla gününe Narman Kaymakamı Mehmet BALIKÇILAR, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman AKAR, Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İŞLEYEN, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Narman ve çevre İlçe Tarım Müdürleri, teknik elemanlar, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı.
Söz konusu projede yer alan çiftçilerden Emrimeyya AKSOY yaptığı konuşmasında; "Uzun zamandan beri arıcılıkla uğraşmaktayım, yaklaşık 300 adet arılı kovanım bulunmaktadır. Arı ve Süt Otu'nu il ve ilçe müdürlüğümüz personellerinin desteği ile ilk defa kendi arazimizde ekerek denemeye aldık, ilçemiz şartlarında bu ürünün veriminin oldukça iyi olduğunu gördük, arı otu ve süt otu sayesinde gerek bal gerekse süt veriminin bu yıl yüksek olacağını düşünüyorum. Aramızda bulunan çiftçilerimizin de bu bitkileri yakından görme fırsatı bulacakları için önümüzdeki yıl ekim yapmalarını tavsiye ederim" dedi.
İl Müdürlüğünde görevli ve proje koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan ÖZDEMİR konu ile ilgili olarak: "İl Müdürlüğümüz tarafından 2016 tarımsal üretim yılı içinde deneme amaçlı olmak üzere iki ilçeyle başlatılan "Arı Otu'ndan olumlu sonuçlar alınmaya başlanmış, bölgemizde mayıs ayının birinci haftasıyla birlikte ekimi yapılan arı otu'nun mevsim şartlarına göre 30-45 gün arası çiçeklenme periyoduna sahip olması, arılarımız için zengin bir besin kaynağı olan arı otu'nun yaygınlaştırılması çalışmalarını hızlandırmıştır. Diğer taraftan süt otu demonstrasyonuyla da ilgili olarak konuşan ÖZDEMİR, bölgemizde mayıs ayı itibariyle ekimi yapılan süt otunun mevsim yağışları yeterli olması durumunda sulamaya ihtiyaç duymadığı, ancak yağış olmadığı takdirde sulama gerektirdiği ve gelişimi boyunca 2-3 biçim yapılabildiğini belirterek bu durumun da hayvancılıktaki yem maliyetlerini düşüreceğini" söyledi.
Tarla günü programına ev sahipliği yapan Narman Tarım ve Orman İlçe Müdürü Erhan ÇİFTGÜL yaptığı açıklamada ise; "İlçe Müdürlüğü olarak ilçemiz için yeni olan arı ve süt otu ekimlerini teşvik ederek her türlü desteği sunuyoruz ve bölgemizde yapılan tarımsal faaliyetlerle ilgili bitki desenini geliştirmek, verimliliği ve niteliği arttırmak için gerekli çalışmaları da sürdürmeye devam ettirerek, bu tip demonstrasyon çalışmalarına devam edilecektir" dedi.
Tarla gününde yaptığı konuşmada yapılan bu çalışmaların önemine değinen İl Müdürü Osman AKAR: "Müdürlüğümüz tarafından uygulamaya koyulan Arı Otu demonstrasyonunun hazırlanmasındaki amaç; İlimizde arıcılık faaliyetlerini geliştirmek, arıcılıkta iklime olan bağımlılığı azaltmak, arı merası kurmak ve arıcılıkla uğraşan üreticilerimize Arı Otu'nun (Faselya) tanıtımını yapmaktır. Süt Otu demonstrasyonunun hazırlanmasındaki amaç ise; hayvancılıkta önemli bir girdi olan yem maliyetlerini düşürmek ve ilimiz hayvancılığında süt verimini artırarak çiftçi ailelerinin yaşam standartlarını yükseltmektir. İlimiz, yüzölçümünün %64'ü mera olması nedeniyle geniş bitki florasına sahiptir. Bölgemizdeki bitki çeşitliliğinin fazla, pestisit kullanımının ise çok az olması arıcılık bakımından ilimizi diğer illere göre üstün hale getirmektedir. İlimizin var olan bu bitki potansiyelinin yanında göçer arcıların ilgi odağı olması ve ilimize çok sayıda arı kolonisinin gelmesi nedeniyle, arı-bitki ilişkisinin dengesini oluşturmak bölgemiz arıcılığı açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.
Tarla günü çiftçileriin demonstrasyon tarlalarında ve Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Narman ilçedeki 500 başlık damızlık düve yetiştirme merkezinin tesislerinde yapılan incelemelerle sonlandırıldı.
Yorum Yazın