
Fransa'da ekosistemlere zarar verdiği bilinen ve daha önce yasaklanan bir pestisitin yeniden kullanımına izin veren yasa tasarısı, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Yasanın iptali için başlatılan imza kampanyası, birkaç gün içinde 1 milyonu aşkın imzaya ulaşarak parlamentoda tartışılması için gerekli eşiği kolaylıkla aştı.

Fransa'da "arı katili" olarak bilinen ve daha önce yasaklanmış olan asetamidprid isimli pestisitin yeniden kullanımına izin veren yeni yasa, kamuoyunun sert tepkisiyle karşılandı. 8 Temmuz'da kabul edilen ancak henüz yürürlüğe girmeyen bu yasaya karşı başlatılan imza kampanyası, pazar günü itibarıyla 1 milyon imzayı aşarak bir ilke imza attı.
Muhafazakar bir milletvekilinin önerisiyle parlamentoya "Fransız çiftçilerin üzerindeki kısıtlamaları azaltma" amacı taşıdığı belirtilerek sunulan "Duplomb yasası", polen taşıyıcılar ve ekosistemler için toksik olduğu bilinen asetamidprid'in geri getirilmesi nedeniyle büyük bir halk öfkesine neden oldu.
Yasanın yeniden asetamidprid kullanımına izin vermesi üzerine 23 yaşındaki bir yüksek lisans öğrencisi tarafından başlatılan imza kampanyası kısa sürede çığ gibi büyüdü. Oyuncular ve bazı sol görüşlü milletvekilleri de dahil olmak üzere birçok kişiden destek alan kampanya, Fransız parlamentosunun resmi internet sitesinde bugüne kadar en fazla imzayı toplayan dilekçe oldu. Pazar öğle saatleri itibarıyla imza sayısı bir milyona yaklaşmıştı.
Kendisini "geleceğin çevre sağlığı uzmanı" olarak tanımlayan dilekçe yazarı Eleonore Pattery, yeni yasayı "bilimsel, etik, çevresel ve halk sağlığı açısından bir sapkınlık" olarak nitelendirdi. Pattery, "Bu, halk sağlığına, biyoçeşitliliğe, iklim politikalarının tutarlılığına, gıda güvenliğine ve sağduyuya karşı cepheden bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.
"Arı Katili" Endişesi:
Asetamidprid, Fransa'da 2018 yılından bu yana yasaklı durumda olmasına rağmen, Avrupa Birliği içerisinde yasal olarak kullanılmaya devam ediyor. Şeker pancarı ve fındık yetiştiricileri, zararlılara karşı alternatiflerinin olmadığını ve haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek bu ilacın kullanılmasını talep ediyorlar. Ancak arıcılar ise bu kimyasalı açıkça "arı katili" olarak tanımlıyorlar.
Pestisitin insanlar üzerindeki etkileri de bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor; ancak büyük ölçekli çalışmaların bulunmaması nedeniyle riskleri belirsizliğini koruyor.
Dilekçe, yasanın "derhal yürürlükten kaldırılması" ve "sağlık, tarım, çevre ve hukuk paydaşlarını içeren vatandaş liderliğindeki bir istişare" çağrısında bulunuyor. Dilekçeler tek başına yasanın gözden geçirilmesini veya iptalini tetiklemese de, benzeri görülmemiş kamuoyu desteği, konunun parlamentoda yeniden tartışılmasını sağlayabilir.
Fransız kurallarına göre, bir dilekçe 500 bin doğrulanmış imzaya ulaşırsa, Ulusal Meclis dilekçenin içeriğiyle sınırlı bir kamuoyu tartışması düzenleme kararı alabiliyor. Bu yasanın geçmesinden önce, Haziran sonunda, çiftçiler, çevre örgütleri ve bilim insanları da dahil olmak üzere binlerce gösterici, yasa tasarısının geri çekilmesi çağrısıyla Fransa genelinde mitingler düzenlemişti.
Kaynak: FRANCE 24 ve AFP https://www.france24.com/en/live-news/20250719-bid-to-bring-back-pesticide-in-france-sparks-unprecedented-petition
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın