Ardahan'ın çiçek balı ve Uşak tarhanasının coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvuruldu.
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan başvuru kapsamında, coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi ilanı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlanda, balın bölgede yetişen bazı bitkilerin aromasından kaynaklanan hoş bir tada sahip olduğu ve boğazda hafif yanma hissi bıraktığı belirtilirken, kıvamının ise akışkan özellik taşıdığı ifade edildi.
Şeffaf, parlak bir görüntüye sahip ve mevsim durumuna göre açık amber tonundan koyu amber tonuna değişebilen renge sahip olduğu kaydedilen balın, genellikle sarımtırak bazen de haki renkte olabildiği belirtildi.
Uşak Tarhanası
Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Uşak İl Özel İdaresi tarafından, coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebinde bulunuldu.
Söz konusu ilanda, Uşak tarhanasının diğer yörelere nazaran daha yoğun biber kullanımı olduğu belirtilirken, iştah açıcı özellik taşıdığı kaydedildi.
Üretimin tamamıyla Uşak'ta gerçekleştirildiğinin ifade edildiği ilanda, Uşak tarhanasının buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda olduğu belirtildi.
İlanların yayımlanmasıyla 6 aylık itiraz süresi başladı. Bu süre içinde ilgili tüm kişi ya da kuruluşlar tescil talebine itiraz edebilecek.
Yorum Yazın