Avrupa Parlamentosu, dünya genelinde en yaygın biçimde kullanılan yabancı ot öldürücü tarım zehri glifosatın AB içinde kullanım süresini 2031 yılına kadar uzattı.
Çevreciler, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘muhtemel kanserojen’ olarak sınıflandırdığı glifosata karşı çıkıyor. AB ülkelerinde yapılan anketlerde de halkın büyük çoğunluğu bu zehire izin verilmesini istemiyor.
Almanya’da koalisyon ortağı SPD de glifosata karşı tavır aldı. Glifosatın Avrupa Birliği’nde kullanım izni haziran ayı sonunda bitiyordu. Avrupa Komisyonu, izni 15 yıllığına yani 2031 yılına kadar uzatılmasını Avrupa Parlamentosu’na önerdi. Avrupa Parlamentosu da iznin uzatılmasını onayladı. Ancak, komisyonun 15 yıllık tavsiyesi yerine izni 7 yıllığına uzattı.
Parlamentoda 374 evet, 225 hayır ve 102 çekimser oy çıktı. Glifosata karşı çıkanlar gerekçelerini Dünya Sağlık Örgütü’nün çelişkili raporlarına dayandırıyor. Örgüt, yeni raporunda glifosatı kanserojen değil diye sınıflandırırken Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı da 2015 raporunda glifosatı ‘muhtemel kanserojen’ olarak sınıflandırmıştı.
Yorum Yazın