Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’un son günlerinde yeni bir tarımsal kültür hizmetini daha hayata geçirdi.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’un son günlerinde yeni bir tarımsal kültür hizmetini daha hayata geçirdi. "Antalya’nın Yenilebilir ve İçilebilir Otları" isimli çalışmayı tamamlayan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Antalya Florasında yetişen ve doğadan toplama yoluyla toplanan ve semt pazarlarında da bulunabilen otlar ile ilgili bilgi vermeye amaçlayan çalışmada öne çıkan 26 bitkinin tanıtımı yapılıyor. Projenin teknik danışmanlığını Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik anabilim dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Süleyman GÖKTÜRK üstlenirken, Antalya Giritliler Derneği de çalışmada yer aldı.
“Antalya’nın Yenilebilir İçilebilir Otları” eserinin tamamlanması üzerine Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ÖZEN şu açıklamalarda bulundu.” Antalya İl Müdürlüğümüz olarak Antalya’nın tarımsal anlamda değer ifade eden bütün konularına önem vermekteyiz. Bu anlamda ilimizde yetişen yenilebilir içilebilir otları tanıtmak ve tüketimlerini öğretmek amacıyla, ilimizdeki bu kültürün gelecek nesillere taşınması amacıyla böyle yazılı bir çalışmaya imza attık. Ülkemiz zengin coğrafyası, münbit toprakları ve farklı iklim koşullarıyla binlerce bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemiz verimli hilal bölgesinde yer alıp; birçok kültüre alınmış bitkinin anavatanı olmasının yanında kültüre alınmayıp doğadan toplama yoluyla tüketilen yenilebilir ve içilebilir birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Bu eser, Akdeniz Bölgesinin bereketli topraklarında yetişen yenilebilir ve içilebilir otları üzerine yapılan bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Hazırlanan bu eserde, Antalya florasında yetişen 26 adet yenilebilir ve içilebilir ot türüne; bunların yöresel isimlerine, özelliklerine, nasıl tüketildiğine, faydaları ve temin edilişlerine yer verilmiştir. Ayrıca bu eserde reçel, şerbet, bitki çayı, salata, turşu, vb. yemek tariflerinde söz konusu otlardan nasıl yararlanılabileceği anlatılmaktadır. Antalya’mızın kültürel hayatına bir katkı olması amacıyla, hazırladığımız bu eser ile ilk etapta toplanması ve tüketimi en yaygın olan 26 farklı yenilebilir ve içilebilir ot türü işlenmiştir. Antalya floramız gerçekten çok zengin; koruyup, sahip çıkmak ise sadece yetkililerin ve kurumların değil bu kentte yaşayan herkesin sorumluluğundadır. Antalya florasının ve doğasının sürdürülebilirliğini hep birlikte sağlayalım. Eserimiz Antalya’ya hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Yorum Yazın