Alaçam İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlçeye bağlı Yukarısoğukçam Mahallesinde çiftçi şartlarında yetiştirilen Çeltik Çeşit Demonstrasyonu Sonucu Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp ÇAĞLAR, İl Müdür Yardımcısı Bekir KARAOSMANOĞLU, OMÜ Ziraat Fakültesinden Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyelerinde Doç. Dr. İsmail SEZER, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Şube ve İlçe Müdürlüklerinden teknik personel ile Alaçam Ziraat Odası Başkanı ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Alaçam İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet GÜREŞ çeltik çeşit demonstrasyonu hakkında bilgiler vermiş, Alaçam İlçesinde 350- 400 çiftçinin çeltik tarımı ile uğraştığını, 20.000 da. alanda çeltik tarımı yapıldığını, veriminse yıllara ve çeşitlere bağlı olarak 600- 900 kg. arasında değiştiğini belirtti.
Açılış konuşmasından sonra, çalışmayı yürüten teknik personel Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur ÖZCAN söz alarak demonstrasyon hakkında bilgiler vermiş, İlçede 90’lı yıllardan itibaren Osmancık 97 çeşidi çeltiğin ekildiğini artık bu çeşide alternatif olabilecek yeni çeşitlerin ilçe çiftçilerine ektirmek istediklerini ancak henüz Osmancık 97 çeşidine alternatif çeltik çeşidi bulamadıklarını, bununla birlikte çiftçilere farklı çeşitlerin performanslarını göstermek amaçlı çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Daha sonra OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail SEZER söz alarak çeltik yetiştiriciliği ve çeltiğin beslenmedeki yeri, dünyada ve Türkiye’ de çeltik tüketimi konularında bilgi vermiştir. Akabinde İl Müdür Yardımcısı Bekir KARAOSMANOĞLU söz alarak; çeltiğin insan beslenmesinde buğdaydan sonra ikinci sırada yer aldığını, İlimizde % 97 oranında Osmancık 97 çeşidi çeltiğin ekildiğini, İlimizin Türkiye çeltik üretiminde Edirne İlinden sonra ikinci sırada geldiğini ve çeltiğe destek verildiğini belirtti.
Son olarak Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp ÇAĞLAR söz alarak stratejik ürün olan çeltiğin ilimizde yetiştirilmesinden memnun olduğunu, gıdanın olmadığı yerde hayatın olamayacağını, çiftçilikle uğraşan nüfusun azaldığını, maliyetlerin arttığını, bunları önlemenin yolunun birim alandan alınan ürün miktarının artırılmasının gerekli olduğunu belirtti.
Konuşmalardan sonra demonstrasyon alanı katılımcılar tarafından gezilmiş ve tarla başında Doç. Dr. İsmail SEZER tarafından yetiştiricilik, hastalık ve zararlılar hakkında çiftçilere bilgiler verdi. Biçerdöver ile örnek çeltik hasadından sonra etkinlik sona erdi.
Yorum Yazın