Aksaray’da hayvancılığın vazgeçilmez besini olan silajlık mısır hasadı başladı.
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, 2015 yılı silajlık mısır hasadının başladığını belirterek, Aksaray’da 80 bin dekar arazide 500 bin ton silajlık mısır elde edildiğini söyledi. Aksaray’ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu ifade eden Başkan Emin Koçak, “İlimiz hayvancılık şehri olduğu için silajlık mısır çok önemli. Silajlık mısırın hayvancılığa çok ciddi katkısı var. Gerek süt üretiminde, gerek yağ üretiminde hayvanlarımıza ciddi besin maddesi. Gerek tarım, gerek silajlık mısır, gerek çerezlik ayçiçeğinde ve gerekse de şeker pancarında Aksaray topraklarımızın proteini ve kalitesi çok yüksek. İlimizdeki topraklarımız çok verimli ve kaliteli olması nedeniyle elde edilen ürünlerimizin yağ ve protein oranları ciddi anlamda yüksek. İlimize dışarıdan uluslar arası büyük firmaların gelip yatırım yapması bunun en güzel bir göstergesi. Bugün baktığımızda tarım ve hayvancılık alanında, patates fabrikası, cips fabrikası ve diğer yem fabrikaları hep Aksaray’ımızda. Ben bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli hasat dönemi diliyorum” dedi.
SİLAJLIK MISIR ET VE SÜT KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Ziraat Mühendisi Emrah Karaaslan ise, silajlık mısırın et ve süt kalitesini artırdığını belirterek, “Silajlık mısır insanların kullandığı gibi bir nevi turşu görevi görüyor. Yani hayvanların turşusu. Süte büyük oranda protein katkısı sağlayan silajlık mısır, hayvanların süt verimini artırıyor. Hayvanlara yeşil yem olmadığı zamanlarda silajlık mısır devreye girer ve bu ihtiyacı karşılar. Silajlık mısır yeminde besin ve protein anlamında oldukça zengin bir besindir. Hayvanların süt verimini ve kalitesinin artırmada silajlık mısırın önemi çok büyük” şeklinde konuştu.
Çiftçi Hüseyin Koçak ise, “Silajlık mısır hayvanların et ve süt kalitesini artırıyor. Hayvancılık yapan bir üreticinin silajlık mısırı olmazsa olmaz. Mutlaka bunu hayvanlarına vermesi lazım. Silajlık mısır gerçekten hayvancılık için vazgeçilmez bir besin ürünü” dedi.
Yorum Yazın