Manisa’da üretilen salçalık domatesin beşte birini karşılayan Akhisar’da, çiftçilerin hasat heyecanı yaşanıyor.
İlçemize bağlı Sazoba Mahallesi’ndeki domates hasadına Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ve teknik personel de katıldı.
Manisa’nın domates üretimine ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Metin Öztürk; “2021 yılı TÜİK verilerine göre ilimizde toplam 135.000 dekar alanda domates yetiştiriciliği yapılmakta olup bunun 108.000 dekar alanında salçalık domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Salçalık domates verimi İlimizde 14-15 tonlara ulaşmakla birlikte ortalama 8-10 ton/da civarındadır. İlçe düzeyinde yoğun olarak salçalık domates yetiştiren İlçelerimiz Saruhanlı, Şehzadeler, Salihli, Akhisar, Gölmarmara ve Turgutlu olarak yer almaktadır. Salçalık olarak yetiştirilen domates alanlarının yaklaşık 25.000 dekarı kurutmalık olarak ayrılmaktadır. ABD, Almanya, Rusya, İtalya ve İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracatı yapılan kurutmalık domates İlimizde büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ise “Sanayilik olarak tabir edilen salçalık domates üretiminde hasat dönemi devam ediyor. Üreticilerimiz domates toplama işini makineyle ve elle olmak üzere iki yöntemle gerçekleştiriyor. İki hasadı kıyaslayacak olursak; makineli hasat, elle yapılana göre zamanı kısaltıyor. Ancak makinalı hasada uygunluk için toprak yapısının daha iyi hazırlanması gerekiyor. İlçemiz genelinde Mayıs ayı itibariyle domates fideleri tarlaya dikilmeye, Temmuz sonu ve Ağustos ayı başı itibariyle de ürünün olgunlaşmasıyla birlikte hasada başlanmaktadır. Domates, İlçemize üretim ve işgücü katarak çiftçilerimize ekonomik katkı sağlamaktadır. Akhisar’da sanayilik olarak üretilen domatesler hem kurutmalık, hem de salçalık olarak değerlendirilmektedir. Domates yetiştiren çiftçilerimize üretim sezonu içinde başta Mildiyö olmak üzere fungal hastalık ilanlarıyla, yine bölgemizin değişik üretim yerlerinde kurduğumuz Domates Güvesi ve Yeşilkurt zararlılarını takip amaçlı feromon tuzaklarla ve arazi gözlemlerimizle üreticilerimize ilaçlama ilanı vermekte, SMS ve sosyal medya hesaplarımız kanalıyla bu ilanlarımızı paylaşmaktayız. Bütün üreticilerimiz için bereketli ve bol kazançlı bir hasat sezonu olmasını diliyorum.” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın