Şekerbank

Akhisar’da Çiftçilerle “Cuma Buluşmaları” Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akhisar’da Çiftçilerle “Cuma Buluşmaları” Devam Ediyor

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerle bir araya gelmeye devam ediyor. 25 Ekim’den beri her hafta düzenlenen ve “Cuma Buluşmaları” adı verilen organizasyonlar kapsamında, her hafta üç mahalle ziyaret edilerek çiftçilere Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgiler veriliyor.

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü'nün Bitkisel Üretim biriminde görevli ekipler, beş haftadır süren bu organizasyon kapsamında Mecidiye, Sarıçalı, Sazoba, Süleymanlı, Medar, Gökçeahmet, Beyoba, Zeytinliova, Selçikli, Çamönü, Selvili, Tütenli, Kayalıoğlu, Kapaklı ve Akselendi mahallelerinde çiftçilerle buluştu.

Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Hakkında Bilgiler

2025-2026-2027 üretim yıllarında uygulanacak olan bitkisel ve hayvansal üretim destekleri, “Temel Destek” ve “Planlı Üretim Desteği” olmak üzere iki ana başlık altında ödenecek. Destek tutarları, her yıl girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncellenecek.

Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere, Temel Destek kalemine ilave olarak Planlı Üretim Desteği de verilecek. Örneğin, Buğday üreten bir çiftçiye dekara 317 TL Temel Destek ve 317 TL Planlı Üretim Desteği olmak üzere dekara toplam 634 TL destek ödenecek.

Çiftçiler, ekim ve üretim kararlarını vermeden önce hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını bilecekler. Bu amaçla aşağıdaki 13 stratejik ürün ve 1 ürün grubunda (Yem Bitkileri) planlama ve etkin destekleme süreci başlatıldı:

- Hububatlar: Arpa, Buğday, Dane Mısır

- Baklagiller: Mercimek, Nohut, Kuru Fasulye

- Yağlı Tohumlar: Aspir, Kanola, Pamuk, Soya, Yağlık Ayçiçeği

- Diğerleri: Patates, Kuru Soğan, Yem Bitkileri

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçilere temel destek ödemesi yapılacak. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak.

Planlı Üretim Desteği

Planlı Üretim Desteği kapsamında olan ürünler arasında Arpa, Aspir, Buğday, Dane Mısır, Kolza (Kanola), Kuru Fasulye, Kuru Soğan, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Patates, Soya, Yağlık Ayçiçeği ve Yem Bitkileri yer alıyor.

İlgili tarım havzalarında planlama kapsamındaki ürünleri üreten çiftçilere, belirlenen kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden Planlı Üretim Desteği ödenecek.

Ek Destekler

Kütlü Pamuk için yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanma şartı aranıyor. Sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı/standart fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre kullanımı gibi üretimi geliştirme destekleri de verilmeye devam edilecek.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere sağladığı bu destekler ve yürüttüğü bilgilendirme çalışmaları ile bölgedeki tarımsal üretimin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TOBB ve Tarım Bakanlığı'ndan Su Verimliliği ProtokolüÖnceki Haber

TOBB ve Tarım Bakanlığı'ndan Su Verimlil...

Marmarabirlik Türkiye turunu tamamladıSonraki Haber

Marmarabirlik Türkiye turunu tamamladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar