AHİLER KALKINMA AJANSI (AHİKA) TARAFINDAN KIRŞEHİR MERKEZLİ KIRMIZI ET SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ OLARAK SEKTÖR İYİLEŞTİRME VE KÜMELENME ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI. BU KAPSAMDA, KIRŞEHİR’DE KIRMIZI ET SEKTÖRÜ KÜMELENME STRATEJİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRDİ.
Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından Kırşehir merkezli kırmızı et sektörü ile ilgili olarak sektör iyileştirme ve kümelenme çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda, Kırşehir’de Kırmızı Et Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştaya Kırşehir Vali Yardımcısı Özkan Demirel, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, akademisyenler, Tarım İl Müdürlükleri ve oda temsilcileri ile özel sektör işletmelerinden temsilciler ve ajans personeli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, kırmızı et sektörünün bölge için önemine ve çalıştayın amaçlarına değinerek, bu gibi çalışmalarla belirlenecek sektör stratejisinin, bölgede bundan sonbölraki dönemlerde sektörün gelişmesi ile ilgili yol haritası niteliğinde olacağını belirtti.
Kırşehir Vali Yardımcısı Özkan Demirel ise TR71 bölgesinde yer alan Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illeri arasında yüzde 40’lık oranla en fazla kırmızı et üretiminin Kırşehir’de gerçekleştiğini belirterek, “Kırşehir ili başta olmak üzere bölgede üretilen sığır etinin en etkin şekilde değerlendirilmesini sağlayacak sistemlerin kurulması bölgeye ve Kırşehir’e katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda TR71 Düzey 2 Bölgesi 2014 - 2023 Bölge Planı’nda belirtildiği üzere Kırşehir merkezli alt bölge kırmızı et ve et ürünleri üretim merkezi olarak planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise hayvancılık ve kırmızı et sektörünün illeri için önemini hatırlatarak kümelenmenin önemine değindi. Bahçeci, kümenin bir parçası haline gelen bir firmanın bilgiye, teknolojiye ve destek kuruluşlarına ulaşmada küme üyesi olmayan firmaya göre bir adım önde olacağını ve avantaj sağlayacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından AHİKA Planlama, Programlama Ve Koordinasyon Birimi Başkanı Ufuk Kırmızı tarafından katılımcılara küme tanımı ve çalıştay yöntemi hakkında bilgi verildi. Daha sonra katılımcıların katkısıyla “Küme Haritası” ve “Rekabet Elmas Modeli” oluşturuldu.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise katılımcılar 4 ayrı alt grupta, grup çalışmaları gerçekleştirdi. Gruplardan çıkan sonuçların sunumu ile çalıştay sona erdi.
Yorum Yazın