Adana'da bu yıl ilki düzenlenen "Kooperatifçilik Çalıştayı-Forumu" Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Çalıştayda kooperatifçiliğin önemi, dünü, bugünü ve yapılması gerekenler tartışıldı.
Seyhan Belediyesi, Seyhan Kent Konseyi, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Seyhan Ziraat Odası tarafından "Kooperatifçilik Çalıştayı-Forumu" düzenlendi.
Moderatörlüğünü Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu'nun yaptığı etkinlikte Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Uzmanı Bilge Öztürk, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Haydar Şengül, Celal Bayar Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr, Osman Murat Koçtürk, Kınalı Eller Salmanbeyli Kadın Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüsniye Gül, Köy-Koop Kastamonu Birlik Başkanı Erol Akar, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Fehmi Enginalp konuşmacı olarak yer aldı.
Çalıştaya CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş ile CHP Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu'da katıldı.
Açılış konuşmasını Seyhan Kent Konseyi Başkanı Haşmet Biçer yaptı. Biçer'in ardından çalıştayın ev sahipliğini yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar söz aldı. Karalar, "Bugün Seyhan Kent Konseyi önemi işler yapıyor. Bu da onlardan bir tanesi. Ben kent konseyi kurulurken işlevsel bir kent konseyi olmasını istemiştim. Kooperatifçilik tarihi aslında cumhuriyetle başlamıştır. Mithat Paşa'ya kadar dayanır. Bizim kooperatifçilik tecrübemiz Avrupa'dan çok fazladır. Avrupa'da bütün ülkeler daha çok kooperatifçiliğe yönelirken ürünler daha çok kooperatif aracılığı ile satarken değerlendirilirken bizim ülkemizde kooperatifler geri gitmektedir. Biz kırsal kalkınma müdürlüğü kuracağız ve kooperatifçiliği destekleyeceğiz. Belediye eli ile de kooperatifler kuracağız. Hem üreticinin ürettiği malı daha değerli satmasını sağlayacağız hem de ürünün tarlada 10 lira, tezgahta 100 lira olmasını engelleyeceğiz. Adana'da ürünler dalında kalıyor ama dar gelirliler bu ürünlere ulaşamıyor. Kooperatifçilikle bunu dengeleyeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından ise çalıştaya geçildi. Çalıştayda kooperatifçiliğin önemi, geçmiş yıllardaki kooperatifçiliğin nasıl yapıldığı ve bugün hangi konumda olduğu ile kooperatifçilik yapan belediyelerin deneyimleri anlatıldı.
Adana'da Kooperatifçilik Çalıştayı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın