Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi Amacı ile ilgili Adana Sheraton Otelde gerçekleştirilen toplantıya Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Şube ve İlçe Müdürleri ile İl/İlçede görev yapan veteriner hekimler ve serbest veteriner hekimler katıldı.
Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, gebelikten itibaren doğmadan ve doğduktan sonra kaybedilen her buzağının ülke ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu ölümler, hayvan ithalatına kadar varan sonuçlar doğurabilmektedir. İl Müdürlüğü olarak bu konularda çalışmalarımız devam etmekte olup, sahada siz veteriner hekimlerin katkısıyla çalışmalarımız şekillenecektir” dedi.
TEKİN konuşmasına şöyle devam etti; “Çeşitli sebeplerden atık yapan ineklerle muhatap olan kişiler daha çok serbest çalışan veteriner hekimlerimizdir. Bu nedenle bizim için önemlidirler ve bizimle birlikte çalışarak bize destek vermelerini bekliyoruz. Kamuda çalışan hekimlerimizin aşılamalarda en çok karşılaştığı sorun, hayvan sahipleri tarafından çeşitli sebeplerden atık yapan hayvanların aşılamadan dolayı yavru attığı konusundaki şikayetleridir. Bu konudaki tazminat çalışmalarımız eskiden beri süregelmektedir”.
Adana ilinde 235 bin büyükbaş, 780 bin küçükbaş hayvan sayısının var olduğunu ifade eden TEKİN, “235 bin büyükbaş hayvanın 150 bini dişidir. Yıl içinde 75 bin civarında gebelik olduğunu düşünüyoruz.
Doğan buzağımızın takibi mutlaka bizim tarafımızdan yapılacaktır. Özel sektörün, belediyede çalışan veteriner hekimlerin, Üniversitelerimizin, damızlık birliklerinin, diğer kuruluşların ve tüm paydaşlarımızın bu aşamada bizimle ortak çalışmasını istiyoruz” dedi.
TEKİN ayrıca Adana’da % 10’un üzerinde buzağı ölümü olduğunu söyleyerek, “Buzağı ölümlerinin hastalıktan ziyade, bakım besleme hataları ve işletme büyüklüğüne bağlı nedenler olduğunu görüyoruz. Ölen buzağıların % 30’unun E-coli ve buzağı ishallerinden olduğunu görüyoruz ve ölümlerin önüne geçmek için işe koruyucu hekimlikle başlamış oluyoruz. Daha sonra diğer sebeplere yöneleceğiz. % 10’luk ölüm oranını % 5’lere düşürebilmek bizim için büyük başarı olacaktır. Bu çalışmalarla buzağı ölümlerinin önüne hep birlikte geçmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.
Toplantıda Dr. Tamercan MORKOÇ tarafından “Buzağı Ölümünü Önlemede Aşılamanın Önemi ve Önceden Alınması Gereken Tedbirler” konulu sunum gerçekleştirildi. Ardından Gürcan ÖNER, veteriner hekimlere, buzağı ölümlerinin azaltılması amacıyla alınan aşıların kullanımı ve aşılama sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. ÖNERayrıca buzağı ölümlerinin muhtemel sebepleri hakkında konuştu.
Yorum Yazın