Hilton-SA Oteli'nde düzenlenen "Akdeniz Meyve Sineği Çalıştayı" na Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, kamu kurum ve kuruluşlar ile çiftçi kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, akademisyenler ve üreticiler katıldı.
Yoğun bir katılımla gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Akdeniz Meyve Sineğinin etkili olduğu kısımlarda mücadele programını bu toplantıda konuşarak yapılacak çalışmalara yön verileceğini söyledi.
TEKİN, "ÖNLEM ALINMAMASI DURUMUNDA CİDDİ SONUÇLARA YOL AÇABİLİR"
Daha önceki yıllarda 7,8 yumurtlama yapan Akdeniz meyve sineğinin bu yıl 13, 14'e kadar çıkabileceğinin düşünüldüğünü belirten Tekin, önlem alınmadığı takdirde narenciye konusunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
PAKDİL, "ADANA, FARKINDALIĞIN ÖNCÜ KENTİ OLDU"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de konuşmasında, toplantının çiftçilere ve ülke ekonomisine katkılar sunması temennisinde bulundu. Son 15 yıldır pek çok mevzuat çıkardıklarına dikkati çeken Pakdil, bunların amaç ve kapsam kısmında mutlaka "çevreyi koruyan, çevreyi dikkate alan" diye ifadelerinin bulunduğunu ve bütün bunları yaparken çevreyi gözardı etmek gibi bir lükse sahip olmadıklarını söyledi.
Bu yıl yeniden bir farkındalık oluşması açısından Adana'nın öncülük ettiğini vurgulayan Pakdil, bunun sadece Adana ile de sınırlı kalmaması gerektiğini, toplantıda şu ana kadar yapılan işlerin gözden geçirileceğini ve bundan sonra neler yapılması gerektiğinin konuşulacağını söyledi.
Akdeniz meyve sineği probleminin en az zararla atlatılmasını hedeflediklerinin altını çizen Pakdil, nerede meyve sineğine konakçılık yapan ağaç varsa, alan miktarına bakılmaksızın hepsini kapsama alacaklarını ve bununla mücadele edeceklerini belirtti.
VALİ DEMİRTAŞ, "BU PROBLEMİ MUTLAKA ÇÖZMELIYİZ"
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele konusunda herkese görevlerin düştüğüne dikkati çeken Vali Demirtaş ise konuşmasında, "Sert çekirdekli meyveleri topladık, sattık. Ancak atıkları hepsi ağaçların altında birikinti olarak duruyor. Onun üzerine bu sinekler geliyor, besleniyor, yavruluyor ve büyüyor. Tüm vatandaşlarımızın özellikle çiftçilerimizin bu konuda çok duyarlı olması lazım. Bir taraftan il müdürlüğümüzün bir taraftan da çiftçilerimizin yapacağı çalışmaları bundan sonra yakınen takip edeceğim" dedi. Vali Mahmut Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü;
"TARIM BAKANLIĞIMIZLA SÜREKLİ DİYALOG HALİNDE OLACAĞIZ"
"Bu konuda Tarım Bakanlığı ile de diyalog içerisinde olacağız. Eğer bu problemi çözmezsek, hakikaten, bir taraftan hem zarara uğrayacağız hem de ülkedeki üretimin azlığından dolayı ve ürettiğimizi satamamızdan ihracatta ciddi bir düşme meydana gelecek, döviz ve gelir kaybına sebep olacak. Bu konuyu yaklaşık 15 günden bu yana bakanlığımızla görüştük ve problemin çözülmesiyle ilgili istişarelerde bulunduk."
"ZARARI EN AZA İNDİRGEMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Başta çiftçiler olmak üzere kamu ve özel sektörün el ele vermesi halinde Akdeniz meyve sineği probleminin çok rahat çözüleceğini düşündüğünü belirten Vali Demirtaş, bu konudaki zararı en aza düşürmeyi istediklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıstay, konunun uzmanları tarafından Akdeniz meyve sineği ve ürünlere verdiği zararlarla mücadeleyle ilgili sunumlar yapmasıyla sürdü.
Yorum Yazın