Avrupa Birliği, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili yeni bir teklif üzerinde çalışıyor. Teklif hayata geçerse Avrupa'da hükümetler bilimsel olmayan nedenlerle genetiği değiştirilmiş ürünlerin satışını kısıtlayabilecek
Tüm dünyada tartışma konusu olan genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) Avrupa Birliği'nde (AB) yeniden gündeme geliyor.
GDO'larla ilgili yeni kurallar ve düzenleme üzerinde çalışan AB'nin teklifi hayata geçerse Avrupa'da hükümetler bilimsel olmayan nedenleri de gerekçe göstererek genetiği değiştirilmiş ürünlerin satışını kısıtlayabilecek. Bu noktada ülkeler GDO'nun satışına kısıtlama getirmek adına 'kamu menfaati' ve 'kamuoyu beklentileri' gibi gerekçeleri öne sürebilecek.
Söz konusu gelişme Atlantik'in iki tarafındaki ticaret ortakları arasında farklı tepkilere neden oldu.
GDO'lu üretimin büyük bir kısmının gerçekleştiği ABD ve Latin Amerika ülkeleri, söz konusu teklifin hayat geçmesi halinde Avrupa ile olan tarımsal ticaretin büyük oranda hasara uğrayacağı kaygısını yaşıyor.
ABD ve Latin Amerika ülkeleri, çoğunluğu hayvan yemi olmak üzere 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'ne her yıl milyarlarca dolarlık biyoteknoloji ürünü satıyor. Söz konusu gelişmeye muhalefet eden şirketlerin başında ise GDO pazarının büyük bir kısmına sahip olan Monsanto gibi şirketler yer alıyor.
Ancak GDO'lu ürünlerin satışı noktasında birlik içinde de ayrışma söz konusu. Hollanda, İngiltere, İspanya gibi ülkeler GDO biyoteknolojisine sıcak bakarken, Fransa, Avusturya gibi ülkeler ise karşı çıkıyor.
GDO'lu ürünlere yönelik teklifin hayat geçirilip kanunlaşması için Avrupa Parlamentosu ve AB ülkeleri hükümetleri komisyonun söz konusu kararını onaylaması gerekiyor.
Söz konusu teklifin AB ile ABD arasında devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinde de masadaki önemli tartışma konularından birisi olması bekleniyor.
Hali hazırda AB, gıda ve hayvan yemi olarak 58 biyoteknoloji bitkisinin birliğe ithalatına onay vermiş durumda. Ancak bunların 19'unun bilimsel incelemeden geçerek nihai onayı bekleniyor. AB yetkilileri onayın önümüzdeki haftalarda alınacağını belirtiyor.
Komisyonun raporuna göre Avrupa'daki hayvan çiftliklerinde kullanılan yemler arasında önemli bir paya sahip olan soyanın yüzde 90'ı Brezilya, ABD, Paraguay ve Arjantin'den ithal edilen GDO'lu ürünler.
Geçtiğimiz yıl söz konusu 4 ülkenin AB'ye gerçekleştirdiği soya ürünleri ihracatı 12,5 milyar dolar seviyesindeydi.
Yorum Yazın