Muğla'nın Milas ilçesinde 7'ncisi düzenlenen Güney Ege, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Hacı Apti Mahallesi'ndeki TARİŞ Pamuk Deposu'nda açılan fuara tarım alanı ve bağlantılı sektörlerinde faaliyet gösteren 187 firma katıldı.
Açılış töreninde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla'nın tarım ürünleri çeşitliliğinde Türkiye'nin önemli illeri arasında geldiğini söyledi. Bu tür fuarların çiftçilerin teknolojik gelişmeleri yakından görebilmelerine imkan tanıdığını vurgulayan Çiçek, "Ortak aklı uygulamaya koyarsak her işi çok rahatlıkla başarırız. Bu gibi fuarlar, büyük emekler verip bizlere ürünlerini ulaştıran çiftçilerimizin sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından görebilmeleri için son derece önemli" diye konuştu.
AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Türkiye'nin tarımsal gelir ve üretimde Avrupa şampiyonu olduğunu hatırlatarak, "2002 yılında beşinci sıradayken bugün ülkemizin tarımsal gelir ve üretim açısından Avrupa şampiyonu olduğunu unutmamamız lazım. Çiftçimizin daha çok kazanması, refahının artması siyasetçiler olarak bizim önceliklerimizden. Çok karamsar tablolar çiziliyor ama sadece buradaki fuara 180 firmanın katılmış olması bile son derece önemli. Amacımız, Milas, Muğla'ya hizmet etmek olmalı" dedi.
- "Çiftçi sayısı azalıyor"
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Türkiye'de çiftçilerin tarımdan istedikleri geliri elde edemediklerini savundu. Türkiye'de her yıl tarım alanlarında azalış yaşandığına değinen Demir, "Bu yıl yalnızca yüzde 20'lik bir düşüş olduğu belirtildi. Bunları söylediğimizde çok kulak asılmıyor. Çiftçi sayısı da yüzde 12 azalmış durumda. Herkes tarımdan kaçıyor. Çünkü gelirler, üretim girdilerini karşılamıyor" diye konuştu.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, tarım ürünlerinde markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Muğla'nın gerek turizm gerek tarımıyla özel bir il olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:
"Belki tarım alanları başka illerle kıyaslandığında çok büyük değil ama üretim miktarı ve çeşitliliği bakımından önemli bir yer. Bize düşen hem tarımı hem turizmi sürdürmek. Bunun için Muğla'yı Muğla yapan çevremize sahip çıkmak. Diğeri de tarımda ürettiklerimizi pazarlamak. Pazarlamak için de bugünün kapitalist dünyasında markalaşmadan başka çare yok. O nedenle Milas'taki bu fuarı önemsiyorum."
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'da tarımın katma değer konusunda turizmi geride bıraktığını ifade etti. Muğla'da tarım alanında ülkede nadiren yetişen birçok ürünün yetiştirildiğine değinen Gürün, "Turizmi de önemsiyoruz ama tarım katma değer noktasında ilimize daha büyük katkı sağlıyor. Bunda tarımın her alanında büyük emek sarf eden çiftçilerimizin çok büyük emeği var" dedi.
Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas'taki fuarın ortaya çıkışında ilçedeki kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinden söz etti.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, fuarın fikir babasının Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı olduğunu ve kurumların işbirliği sayesinde Milas'ta 7 yıldır etkili bir fuarın kapılarını açtığını dile getirdi.
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Muğla'da üretilen tarım ürünlerinin kalite değerlerinin yüksek olması nedeniyle ihracatta her geçen yıl yükseliş yaşandığını vurguladı. Muğla'da üretilen organik zeytinyağının ihraç edilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Ekici, "İlimizde üretilen ürünlerin pazar payını artırmak ve üreticilerimizin marka değerlerini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu alanda yeni çıkan teknolojileri takip etmek ve eğitimleri yerinde görebilmek için toplandık" diye konuştu.
Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan da fuara 28 firmadan 187 firmanın katıldığını ve istatistiklerin 42 ilden ziyaretçi alındığını gösterdiğini dile getirdi. Erdoğan, geçen yıla kıyasla fuar alanının yüzde 25, firma sayısının da yüzde 22 arttığını dile getirdi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışa katılan protokol üyeleri, stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı. Fuarın 6 Mart'a kadar ziyarete açık olduğu bildirildi.
Yorum Yazın