HKırşehir'de, hayvancılığa destek sağlamak ve vatandaşları köylerinde tutmak amacıyla İl Özel İdaresince 60 çiftçiye koç dağıtıldı.Kırşehir Ticaret Borsası'nda düzenlenen törende kura çeken çiftçiler, Ramazan Bayramı'na koç sahibi olarak girmenin mutluluğunu yaşadı.AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, törende yaptığı konuşmada, İl Özel İdaresi'nin görevinin köyleri modern ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu belirterek, altyapının yanı sıra insanları köylerde tutacak çalışmaları da yürüttüğünü ifade etti.Koç dağıtımını bir başlangıç olarak gördüklerini, ilerleyen zamanlarda da dağıtımın gerçekleştirileceğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:"Son yıllarda et fiyatlarının artmasından dolayı şikayetler var, buna karşılık farklı farklı girişimlerde bulunuluyor. Köyden kentlere göç devam ederse ne yaparsak yapalım et fiyatları yükselmeye devam eder. İnsanımız büyük kentlere gitse de özellikle yaz aylarında ve tatillerde köylerine geliyorlar ve köy yerleşim nüfusu da bir anda artıyor. Yaz nüfusu ile kış nüfusu arasında çok ciddi farklar oluşuyor. Köylerimizdeki yaşantıyı artırabilmek için destekleri artırarak sürdürmeliyiz."Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin de koçlarını alan köylülerin, çifte bayram yaptıklarını belirtti.Şahin, müracaat eden 205 çiftçiden kurayla belirlenen 60'ının koç sahibi olduğunu vurgulayarak, "Koyunculukla ilgili ciddi manada bir çalışmamız var. Anadolumuz koyun memleketidir. Gönlümüzden geçen artık köylüyü köyde istihdam etmek ve köylüye güzel bir gelir elde etmek. 2013 yılından bugüne koyun birliği üyelerine koç dağıtım programı yapıyoruz. Bu sene ise milletvekillerimizin ve Valiliğimizin destekleri ile Özel İdare'den koç dağıtımı yapıyoruz. Bereket ayı olan ramazanda bu koçların da bereketli olacağını temenni ediyoruz." diye konuştu.Konuşmaların ardından 60 koç, Kırşehir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Doğan'ın da hazır bulunduğu törende, kura ile sahiplerine verildi.
Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresinden destekli ve Damızlık Koyun Keçi Birliğine üye olan 60 çiftçiye AK Karaman cinsi koç dağıtımı yapıldı.
Kırşehir Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Salonunda yapılan koç dağıtım törenine Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Barbaros Dulkadiroğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, İl Müdürü Kenan Şahin, Malya Tarım İşletmesi Müdürü Kemal Kaymak, Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Erol Doğan, İl Genel Meclisi Üyeleri, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri, Damızlık Koyun Keçi Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Müdürlüğü teknik personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.
“Koç Dağıtımı İle Koyunculuğu Geliştirmeyi Amaçlıyoruz ”
Koç dağıtım töreninde konuşan Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan , 60 çiftçimize 60 koç dağıtarak koyunculuğu geliştirmek ve bunun akabinde süt üretimine bağlı süt ve peynir fabrikaları kurulabileceğini ifade etti.
Milletvekili Arslan konuşmasında, “Bu yıl İl Özel İdaremizden 50.000 Tl destekle 60 çiftçimize 60 koç dağıtıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ise koç dağıtımı sayısını artıracağız. Köy de yaşayan insanların sorunlarına çözüm bulmak bizim temel hedefimiz. Köyde yaşayan insanların köy yaşantılarını kolaylaştırmak ise temel hedefimiz.
Sizler yollar, parklar her şey yapabilirsiniz. Geçimini sağlayacak insanlar imkânlarına kavuşamazsa bunun hiç bir önemi kalmaz. Köyden insanlarımız şehirlere göç etmeye devam ederler. Köyde insanlar yaşamlarını devam ettirilmeli. Köyde yaşamanın farklılığını hissetmeli. Bu sadece hayvancılık politikası açısından değil. Bizim meyve ve sebze üretimi açısından da son derece önemli. Süt üretimi artırılırsa sütümüzü satacak yerler bulabilirsek o zaman süt ve peynir fabrikaları kurabiliriz" diye konuştu.
Kırşehir Bölgesinin mera hayvancılığı kapsamına alındığını da vurgulayan Milletvekili Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplama merkezleri bölge merkezleri oluşturmamız lazım. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Mera hayvancılığı kapsamına alındık. Meralarımızı ıslah ederek kiralayarak önemli tarım ve hayvancılık yatırımları yapma imkanımız var. Özellikle Kızılırmak boylarında seracılığı desteklemek istiyoruz.
Savcılı pompaj sulamasını da yatırım programına bu yıl alabilirsek önümüzdeki yıl bunun çalışmasını başlatacağız ve 28 bin hektar dönümde sulu tarıma geçmiş olma imkanı elde etmiş olacağız. Et Entegre ile çalışma yapıyoruz. Yapabilirsek et süt kurumuna entegre et işleme tesisleri yaptıracağız. Bu yıl Genç Çiftçi Projesinden 130 çiftçimize 30 binTL hibe olmak üzere yaklaşık 4 Milyon, Geçen yıl yine Genç Çiftçi Projesinden 128 çiftçimize yaklaşık 4 Milyon olmak üzere toplam 8 Milyon TL, KOP Projesini İlimize kazandırdık. Buradan proje karşılığında hibe desteği veriyoruz. Kırsal Kalkınmada yine proje karşılığında hibe destekler veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından 2016 yılında Kırşehir’imizde Bitkisel Üretim yapanlara 55.714.371TL, Hayvancılık yapanlara 15.394.477,01TL ve Kırsal kalkınmada 18.570.766,50-TL olmak üzere toplam 89.679.614,74-TL destek verildi. Bu desteklerle Kırşehir hayvancılığın merkezi olacak.”
"Köylüyü köyde istihdam ederek üretimi artımayı hedefliyoruz"
Diğer yandan koç dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin ise temennilerinin köylüyü köyde istihdam ederek üretimi artırmak olduğunu söyledi.
İl Müdürü Şahin, “Çiftçinin hayali ümittir. İnşallah bu ümitler boşa çıkmaz. 2013 yılından bu yana Damızlık Koyun Keçi Birliği üyelerine koç dağıtıyoruz. Bu mübarek ay da bu koç dağıtımlarının da bereket olacağına inanıyorum. Bu yılda koç dağıtımımız mübarek ramazan ayına denk geldi. Burada çiftçilerimize İl Özel İdaremizden destekli Ak Karaman cinsi koç dağıtıyoruz. İl Müdürlüğümüze 205 çiftçimiz koç alabilmek için başvuruda bulundu. Bunlardan Damızlık Koyun Keçi Birliğine üye ve şartları tutan 60 çiftçimiz koç almaya hak kazandı.
Proje ile koyunlarda ıslah yapılması, et ve süt verimliliğinin artırılması ve ırk tazelemesi yapılması hedeflenmiştir. Koç dağıtımına vermiş oldukları desteklerden dolayı Sayın Valimize, Milletvekillerimize, İl Genel Meclisi Üyelerimize, İl Özel İdaremize ve Damızlık Koyun Keçi Birliğimize sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum " dedi.
Konuşmaların ardından çiftçilerin görüş ve önerileri alındı.
Programda 60 çiftçiye AK Karaman cinsi koç dağıtımı yapıldı. Damızlık koçlar İl Özel İdaresinden destekli ve Malya Tarım İşletmesi alınarak çiftçilere dağıtıldı.
Kırşehir’de 2013 yılında 50, 2014 yılında 31, 2015 yılında 43, 2016 yılında 65, 2017 yılında ise 60 koç dağıtımı yapıldı.
Yorum Yazın